Arzenik a staré dámy (1944)

26.6.2017|Jozef Rigo|

Dej filmu sa sústredí okolo dvoch naoko krehkých postarších sestier - Abigail a Marthy Brewsterových obývajúcich viktoriánsky dom v Brooklyne. Dámy majú povesť láskavých, pohostinných, ba až roztomilých tetušiek. V dome bývajú so synovcom Teddym, ktorý sa pokladá za prezidenta Roosevelta. Jeho brat Mortimer Brewster (Cary Grant), divadelný kritik, je šťastne zamilovaný do farárovej dcéry Elaine (Priscilla Laneová). Naoko sa zdá, že všetko je bez chyby a nedeje sa nič mimoriadne.

Zdanie však klame, lebo staré dámy ukrývajú viacero tajomstiev, napríklad v pivnici či v bazovom víne. Vychádzať na povrch začnú, keď sa nečakane vráti tretí synovec, hľadaný zločinec Jonathan. Strašidelná čierna komédia Arzenik a staré dámy nadväzuje na ohromný úspech divadelnej hry Josepha Kesselringa, ktorá sa hrala na Broadway od januára 1941 do júna 1944. Za ten čas sa odohralo dokopy 1444 repríz!

Vznik:

Filmové štúdio Warner Bros hneď pochopilo, že bude z toho hotový kasový trhák a zakúpilo práva na filmové spracovanie. K réžii bol oslovený rešpektovaný Frank Capra, ktorý mal úspech u divákov a kritikov s filmami Stalo sa jednej noci (1934) s Clarkom Gableom a Claudette Colbertovou a Pán Smith prichádza (1939) s Jamesom Stewartom a Jean Arthurovou. Bolo už jasné, že pre herecké obsadenie bude musieť loviť najmä v hereckej stajni u tohto štúdia, pretože štúdia si svoje „kone“ neradi požičiavali. To bol dôvod prečo v tomto filme nemohol účinkovať slávny komik a konferencier Bob Hope.

Keď Capra dostal zápornú odpoveď aj od Ronalda Reagana a komika Jacka Bennyho, úlohu prijala slávna hviezda na voľnej nohe Cary Grant. Sme v ére zlatého veku Hollywoodu a v tejto dobe nebol na nič čas. Filmy sa točili relatívne lacno, ale hlavne rýchlo. Arzenik a staré dámy sa nakrúcali len dva mesiace a kvôli hektickému plánu nakrúcania sa bohužiaľ filmovania nemohol zúčastniť Boris Karloff (slávne monštrum z klasických Frankensteinov), ktorý v divadle hral práve v úlohe Mortimerovho brata.

Frank Capra vycítil úžasný gag a nechal herca Raymonda Maysseho namaskovať ako Karloffa. Výsledkom je scéna, kedy Mortimer identifikuje brata po plastickej operácii a hovorí mu: „Kde ti urobili masku, v Hollywoode?“.

K veľkému šťastiu bol kmeňový herec u Warnera Brosa Peter Lorre, vlastným menom Laszló Löwenstein, židovský rodák z Ružomberka, ktorý sa presadil napríklad slávnou kreáciou v hororoch Fritza Langa v Hollywoode. Ten v komédii stvárnil vyšinutého plastického chirurga Herrmana Einsteina. Do konca roku 1941 bol film natočený. Lenže USA vstúpila do vojny a povolávací rozkaz čakal všetkých s Caprom rátajúc.

Frank Capra získal hodnosť majora a bol začlenený do jednotiek United States Signal Army Corps, ktorí mali na starosti moderné technológie, komunikáciu a pochopiteľne aj propagandu. V armáde dosiahol hodnosť plukovníka. Keď točil armádne snímky, tak Arzenik a staré dámy dokončuje až v roku 1943. Hudbu pre film zložil Max Steiner, domovský skladateľ Warner Bros, ktorý má na svedomí aj legendárne fanfáry zo znelky tohto štúdia. Židovský hudobný skladateľ Steiner bol pôvodom z Rakúska a učil sa hrať na klavíri u Johannesa Brahmsa. V Hollywoode sa dostal do pozície najrešpektovanejších skladateľov. Steiner sa zapísal revolučným soundtrackom k filmu King Kong (1933) a k vrcholom jeho práce patria soundtracky preJuh proti Severu (1939) a Poklad na Sierra Madre (1948). Pre Arzenik a staré dámy zložil hravý ústredný motív, ktorý kombinuje veselosť s náhlymi prechodmi k hororovým pasážam, aby nechal na záver zaznieť romantické husľové sólo pre milostný motív.

Hotový film púšťal branec Capra pre pobavenie americkým vojenským oddielom. Tí ako testovacie publikum film milujú. Cary Grant je so svojím výkonom zaskočený a do posledných dní sa za neho neprestane ospravedlňovať. Rozhodne sa preto svoj celý honorár rovných 100 000 amerických dolárov venovať americkým vojakom! Keď Warner Bros uvidí dokončený film vedia, že majú hit. Je v tom ale háčik. Divadelní producenti trvajú na tom, že film sa nebude premietať až do derniéry na Broadwayi. Cary Grant začína byť veľmi slávny a dúfa, že sa bude predstavenie hrávať naveky vekov. Pre zaujímavosť v pražskom divadle ABC by mu to takmer vyšlo, lebo tam patrí Arzenik a staré dámy (po česky Jezinky a Bezinky) k evergreenom.

V júni 1944 sa však odohráva derniéra divadelnej hry a od 1. septembra môže ísť film do kín. Geniálny komediálny režisér Frank Capra natočil brilantnú čiernu komédiu s prvkami hororu, ktorá má skvelé herecké obsadenie na čele s fenomenálnym Cary Grantom a originálne režijné postupy. Vo filme Cary Grant neustále behá, vyvaľuje oči, kričí, padá a pritom zostáva neodolateľným darebákom. Prednosťou tohto snímku je skvele napísaný scenár, ktorého komika neutrpela ani po desaťročiach od doby premiéry tohto filmu.

Kritiky na tento film sú mimoriadne priaznivé. New York Times píše: „Ako celok sú Arzenik a staré dámy dobrá morbídna zábava.“ Oscarovi sa však vyhli oblúkom a zadosťučinenie pre priaznivcov Arzenika a starých dám mohlo prísť až v roku 2000, keď Americký filmový inštitút vyhlásil film medzi najlepšie komédie americkej kinematografie.

Zaujímavosti:

  • Tvár Raymonda Masseyho po plastickom zákroku je inšpirovaná vzhľadom Borisa Karloffa z klasického hororového snímku Jamese Whalea Frankenstein (1931).
  • Cary Grant vo filme prehrával a bol to jeho najmenej obľúbený film, v ktorom hral.
  • Jediná spolupráca Franka Capru s Carym Grantom.
  • Frank Capra chcel obsadiť do úlohy Mortimera niekoho iného, ale štúdio ho prinútilo, aby angažoval Caryho Granta.
  • V jednej scéne, keď Cary Grant sedí na cintoríne, jeden z hrobov nesie jeho pôvodné meno Archie Leach.
  • Mortimerova veta o jeho pôvode, ktorá sa opakuje na konci filmu, mala pôvodne znieť: "I´m not a Brewster, I´m a bastard", ale na žiadosť cenzúry bola druhá časť zmenená na "I´m the son of a sea cook" (Som synom lodného kuchára).
  • Režisér Pedro Almodóvar vo filme Volver (2006) sa inšpiroval klasickými hollywoodskymi snímkami, pričom ešte dopĺňa taliansky realizmus s antickou drámou. Veľkou inšpiráciou mu boli práve filmy Arzenik a staré dámy (Arsenic and Old Lace, 1944) a Mildred Pierce (1945).

Réžia: Frank Capra, scenár: Julius J. Epstein a Philip G. Epstein podľa divadelnej hry Josepha Kesselringa, kamera: Sol Polito, hudba: Max Steiner, strih: Daniel Mandell, hrajú: Cary Grant, Priscilla Laneová, Raymond Massey, Josephine Hull, Jean Adair, John Alexander, Peter Lorre.

  Foto © Public Domain/Wikipedia/Youtube reprofoto

Súvisiace články