Filmové premiéry v slovenských kinách na 28. týždeň (13.7.-20.7.2017)

13.7.2017|Ivet Kollárová|

V nastavenom trende filmových noviniek prvého júlového týždňa pokračujeme aj v týždni druhom. V dnešný premiérový deň do kín opäť smerujú štyri snímky, medzi nimi aj víťaz ceny pre najlepšieho režiséra z MFF Cannes 2017, ktorú si po dlhých 56. rokoch ako druhá žena odniesla režisérka Sofia Coppola s novinkou Oklamaný.

Prehľad začneme dlho očakávaným tretím pokračovaním filmovej série o Planéte opíc, tentoraz s názvom Vojna o planétu opíc (War for the Planet of the Apes), ktorú natočil režisér Matt Reeves. Za slobodu, za rodinu, za planétu. Vojna o planétu opíc začína dva roky po udalostiach predchádzajúcej snímky Úsvit planéty opíc. Z inteligentného šimpanza Caesara sa stal nespochybniteľný vodca rozrastajúceho sa spoločenstva opíc. V novej snímke je mu okolnosťami vnútená nová rola vojnového generála. Situácia opičieho klanu, ktorý vedie Caesar je katastrofálna. Ich skupina ustúpila do lesov, kde sa často stretávajú v bitkách s armádou tvorenou ľuďmi, vedenou neľútostným plukovníkom McCulloughom. Straty opičieho spoločenstva sú obrovské a Caesar cíti bolesť z každej smrti. Stretáva sa s vlastnými temnejšími inštinktami a nastupuje na cestu pomsty, na ktorej sa stretne s plukovníkom v epickej bitke, ktorá určí, kto sa stane hlavným druhom, ktorý bude určovať ďalší osud tých druhých, porazených. Andy Serkis, predstaviteľ Caesara, sa s chuťou pustil do nového poňatia príbehu a vychutnával si ďalšiu úroveň vývoja svojej postavy, ktorú charakterizoval takto: “Caesar sa ďalej rozvíja a problémy, ktorým čelí, narastajú do obrovských rozmerov. Opičie spoločenstvo, ktoré bolo založené a začalo prospievať v Úsvite, je teraz spustošené. Čím sú straty opíc väčšie, tým viac Caesar začína strácať sám seba… Tento film je z veľkej časti o tom, ako si Caesar snaží zachovať svoj morálny kompas, pretože udalosti sú pre neho tak osobné a bolestivé, že sa vydáva na cestu deštrukcie. Jeho osobná púť je v tomto diele až neuveriteľná. “ V hlavných úlohách Judy Greer, Woody Harrelson, Terry Notary, Andy Serkis, Steve Zahn, Ty Olsson, Sara Canning, Max Lloyd-Jones, Aleks Paunovic, Amiah Miller, Alessandro Juliani, Gabriel Chavarria, či Karin Konoval.  

Druhá snímka, ktorá prichádza dnes do kín je už od spomínanej Sofii Coppola, ktorá natočila erotický thriller, Oklamaný (The Beguiled). Za múrmi izolovanej dievčenskej školy zúri americká občianska vojna, ale jej študentky a učiteľky sa prebiehajúci konflikt snažia nebrať na vedomie až kým niekto nezaklope na dvere. Ťažko zraneného nepriateľského dôstojníka Johna McBurneyho sa ujmú v akte kresťanského milosrdenstva, aby ho, hneď ako sa trochu postaví na nohy, vydali „svojim“ vojakom ako vojnového zajatca. Lenže John si postupne omotá okolo prsta nielen mladučké študentky na čele s krásnou Aliciou, ale aj starú dievku učiteľku Edwin a predovšetkým riaditeľku školy. U všetkých sa vďaka nemu prebúdzajú emócie, ktoré ešte nikdy alebo už dlho nezažili. John si však neuvedomuje, že sa ocitol uprostred bojiska, ktoré je oveľa strašidelnejšie a ničivejšie než vojna prebiehajúca za múrmi školy. Film Oklamaný sa rafinovane hrá s rôznymi žánrami, plynule prechádza medzi romantickou drámou a thrillerom s prvkami hororu, čo bol režisérkin zámer. „Keď som film pripravovala, spomenula som si na Misery nechce zomrieť, v ktorom sa muž stal hosťom a zároveň väzňom. Mala som ho celé natáčanie niekde vzadu v hlave. Bola to výzva, pretože som nikdy nerobila nič podobné, je to mimo mojej komfortnej zóny,“ hovorí režisérka, ktorá napriek tomu upokojuje svojich fanúšikov, že jej rukopis bude aj tak vo filme neprehliadnuteľný. Milostná dráma z odobia Americkej občianskej vojny. Zranený nepriateľský vojak môže v prostredí tvorenom len ženami pôsobiť ako odistený granát. Oscarová režisérka Sofia Coppola do svojej novinky obsadila hviezdnu hereckú zostavu, na čele s Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning a Colinom Farrellom. Orem nich sa vo filme predstavia aj Oona Laurence, Emma Howard, Eric Ian, Rod J. Pierce, Wayne Pére, Matt Story, Angourie Rice, či Addison Riecke.

Trochu toho humoru so sebou prinesie komédia od režiséra Kena Marina, Ako sa stať zlatokopom (How to be a Latin Lover). Túto odvážnu, bláznivú a zvodnú letnú komédiu zdobia sexbomby dvoch generácii. Mexická kráska Salma Hayek a sexuálny symbol šesťdesiatych rokov, legendárna Raquel Welch. Pánske pokolenie ju ale napriek tomu príliš neocení. Hlavným hrdinom je totiž zhrdzavený playboy za zenitom, ktorého pokusy vrátiť sa po rokoch ako obávaný dobyvateľ ženských sŕdc a peňaženiek už neprebúdza libido, ale skôr súcit a úsmev. A obe krásavice mu pekne zakúria. Čoby neodolateľný seladon mestských bazénov mal Maximo jediný cieľ – zbaliť bohatú staršiu dámu, nechať sa vydržiavať a viesť sladký život. Klaplo to dokonale. Každá zlatá žila, ale niekedy vyschne. Dátum vydania zaradil Maxima do kategórie lenivých veteránov, keď ho jeho veľmi stará žena podvedie s veľmi mladým predajcom áut a vykopne ho na ulicu. Zo zlatej klietky sa sťahuje k sestre do obyčajného bytu a ocitá sa vo svete ľudí, ktorí pracujú, nakupujú, sami si varia a vykonávajú ďalšie nepredstaviteľné veci. Tadiaľ ale cesta nevedie. Ešteže existujú deti a tie majú spolužiačky a tie zasa majú starú bohatú babičku. Svet by predsa len mohol byť zase spravodlivý a ďalší boj o pohodlný život môže začať. Podarí sa Maximovi oprášiť svoje zašlé umenie zvodcu a obnoví slávu svojich žltých plaviek? Odovzdá tajomstvo milovníka svojmu malému synovcovi? V hlavných úlohách si vo filme, okrem spomínaných dám Hayek a Welch, zahrali Eugenio Derbez, Rob Lowe, Kristen Bell, Raphael Alejandro, Michael Cera, Rob Corddry, Mckenna Grace, Rob Huebel, Rob Riggle, Linda Lavin, Omar Chaparro, či Michaela Watkins.

Posledným filmom týždňa je romantická dráma Láska stojí za všetko (Everything, Everything) od režisérky Stelly Meghie. Madeline má sedemnásť a veľa číta. Nič iné totiž robiť nemôže. Jej imunita nedokáže bojovať s vonkajším svetom, a preto je stále zavretá doma vo svojej sterilnej izbe. Spoločnosť jej robia iba matka a ošetrovateľka. Všetko sa zmení v okamihu, keď pred domom v susedstve zaparkuje nákladné auto a vystúpi z neho Olly v čiernom tričku. Keďže sa nemôže so záhadným novým susedom stretnúť, začnú si vymieňať emaily. Madeline si čoskoro uvedomí, že jej život nie je skutočný a naberie odvahu všetko risknúť. Vo filme hrajú Amandla Stenberg, Nick Robinson, Anika Noni Rose, Ana de la Reguera, Taylor Hickson, Danube Hermosillo, Dan Payne, či Fiona Loewi.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články