Poklad na Sierra Madre (1948)

31.7.2017|Jozef Rigo|

Traja americkí tuláci (H. Bogart, T. Holt a W. Huston) s úplne odlišnou povahou sa vydajú do Mexika za účelom hľadania zlata. Každý z nich nemá k tomu druhému dôveru a po neuveriteľných útrapách sa im podarilo nájsť zlato. Ich vzájomný úspech je korunovaný dramatickými zvratmi a záverom, ktorý sa zapísal do dejín kinematografie nezmazateľným písmom. Pri tomto filme je práve zbytočné prezradiť celý dej. Film vás totiž vtiahne už od úvodného začiatku a udrží si vysoké tempo až do svojho záveru, kedy prichádzajú nečakané zvraty, apokalyptické výjavy, scény zúfalstva, zmaru i nefalšovanej radosti. Poklad na Sierra Madre vznikol podľa knihy B. Travena z roku 1927. Traven bol záhadný autor, nikto presne nevedel ako vyzerá a žil trvalo v Mexiku. Presne tam chcel Huston nakrúcať film.

Vznik:

John Huston bol v žánri film noir úspešný, ale boli to len béčkové filmy, ktoré mu zaistili pokojný život a Huston chcel od života vždy niečo viac. Bolo načase zmeniť žáner a dobrodružná dráma mu umožnila zmenu v kariére. Štúdio Warner Bros mu na jeho žiadosť kúpilo práva a dalo mu voľnú roku. Huston chcel mať po ruke samotného autora Travena, ktorý sa nakoniec ospravedlnil a namiesto seba poslal svojho asistenta Hala Crovesa, ktorý robil za plat prekladateľa štábu.

Po niekoľkých dňoch začal byť manželke režiséra čudný a povedala svojmu mužovi: „Ten človek voľajako čudne rozpráva. Používa frázy ako Traven vo svojich knihách.“ Huston za mužom došiel a ponúkol mu 1000 dolárov týždenne, pokiaľ bude robiť technického poradcu štábu a nech láskavo prestane s tou komédiou. Croves vehementne trval na svojom a tvrdil, že nie je tajomný spisovateľ.

Pre hlavnú úlohu mal John Huston na mysli svojho dlhoročného kamaráta Humphreyho Bogarta, ktorému vlastne odštartoval kariéru herca hlavných úloh. Bogartovi v tom čase začali enormne padať vlasy a keď dorazil na nakrúcanie, bol úplne plešatý. Jeho žena mu tak naordinovala užívanie vitamínu B, že mu nakoniec na hlave nejaký porast narástol. Film je vlastne štúdiou toho ako sa ľudia správajú v extrémnych situáciách pod tlakom okolia v Mexiku. Nedokážeme si predstaviť, že by takú úlohu zahrala iná hviezda iba Humphrey Bogart, ktorý tu podáva ďalší vynikajúci herecký výkon.

Jeho rola Freda C. Dobsa patrí medzi jeho vôbec najcitovanejšie v americkej kinematografii. Lenže v tom čase kritici najlepšie hodnotili herecký výkon Waltera Hustona otca Johna Hustona a starého otca Anjelice Hustonovej , ktorý pôsobil ako zjavenie. Synček John ho presvedčil zahrať v niektorých scénach bez falošných zubov a najal mu Mexičana, ktorý s ním trénoval španielčinu pre jeho dialógy tak, že si všetci mysleli, že je rodený hovorca, aj keď vlastne len foneticky recitoval text. A mal už vtedy 64 rokov!

Treba vyzdvihnúť aj hudbu od vynikajúceho skladateľa Maxa Steinera (Hlboký spánok, Občan Kane). Film má mimoriadnu atmosféru. Huston tu hrá romantickým štýlom, ale z jednania postáv nečakajte žiadnu prehnanú vyumelkovanosť. Sme jednoducho vo filme Johna Hustona, režiséra filmov ako sú Maltézsky sokol, Noc s leguánom, Česť rodiny Prizziovcov, Africká kráľovná a mnoho ďalších vynikajúcich filmov. Hlavná úlohu tu hrá cynizmus, drsná cieľavedomosť a odvaha. Vďaka tomu, že rozmaznané hviezdy poslal do vyprahnutej púšte, kde ich zbavil komfortu a tak cítite z ich výkonov autentickosť. Najvyššie uznanie si musí právom zaslúžiť práve režisérov otec Walter Huston. Humphrey Bogart bol lepší v máloktorých filmoch.

Kritika v New York Times označila film za mimoriadne presvedčivý a vyspelý, presne podľa predpokladu, ktorý od tohto filmu očakávate. Posledná veta, že film takmer absentuje ženské postavy a preto je tak dobrý, treba brať s rezervou! Jack Warner – šéf štúdia Warner Bros si pozrel celý film a s kamennou tvárou režisérovi povedal: „To je ale hnusný film.“ Našťastie si to myslel len on.

Film bol kasovým trhákom a získal Oscary. Hustonovi hneď priniesol 3 Oscarov – pre seba za réžiu a za scenár a jeho otcovi Walterovi za vedľajšiu úlohu. Bolo to prvý aj posledný krát, kedy získal otec so synom Oscary počas jedného večera. Po tomto fenomenálnom úspechu sa Jack Warner nechal počuť, že je to jeden z najlepších filmov štúdia Warner Bros. Bogart nedostal žiadnu cenu, ale jeho výkon vo filme je oceňovaný dodnes. Film nestratil nič zo svojej pôsobivosti a o pol storočia neskôr bol Americkým filmovým inštitútom vybratý medzi 100 najlepších amerických filmov všetkých dôb. Poklad na Sierra Madre je presne ten vzácny tip filmu, na ktorom sa zhodnú ako kritici, tak aj diváci, že patrí medzi najzaujímavejšie filmy. Pre nasledujúcu kinematografiu vytvoril archetyp dobrodružného filmu, kde sa mieša romantika s cynizmom a jeho motívy sa stali základom pre ďalšie generácie filmov.

Zaujímavosti:

  • Jeden z prvých amerických filmov, ktorý bol celý natočený mimo Spojených štátov.
  • John Huston napísal rolu Howarda špeciálne pre svojho otca Waltera Hustona. Táto postava v knihe je oveľa staršia.
  • V Mexiku sprevádzal štáb aj lekár. Jednu noc bol volaný k Johnovi Hustonovi, ktorému “nesadla“ marihuana, keď so svojím otcom Walterom Hustonom prvýkrát ju fajčili - nikdy sa jej už viac nedotkli.
  • Slávna vtipná tanečná etuda nebola v scenári a bol to práve Walterov nápad.
  • Bol to nápad autora predlohy B. Travena, aby John Huston hral amerického turistu.
  • Keď Bogart videl hĺbku Hustonovho herectva, povedal známy výrok: "Jeden Huston úplne stačí, dvaja to je už masaker.“
  • V roku 1947 začal Humphrey Bogart strácať vlasy kvôli hormonálnej kúre (túžili s Lauren Bacallovou po dieťati), ale aj nadmernému pitiu a zlej životospráve. V čase nakrúcania mal už plešinu a vo filme nosí parochňu.
  • John Huston chcel, aby rolu Codyho hral Ronald Reagan . Štúdio Warner Bros však malo s budúcim americkým prezidentom iné plány a preto rolu získal Humphrey Bogart.
  • John Huston si vo filme zahral epizódnu rolu amerického turistu v bielom. Vďaka tomu mal Humphrey Bogart príležitosť vymeniť si s ním úlohu a skúsiť na chvíľu miesto za kamerou. Scénu s bielo oblečeným Hustonom nariadil nespočetne krát opakovať.
  • Svojho otca Waltera Hustona prehovoril John Huston, aby rolu vo filme odohral bez zubov.
  • Fred C.Dobbs (Humphrey Bogart) sa stal druhým najobľúbenejším filmovým hrdinom všetkých dôb v ankete amerického časopisu Premiere. Prvé miesto obsadil Vito Corleone z filmu Krstný otec.

POKLAD NA SIERRA MADRE
(The Treasure of Sierra Madre, USA, 1948)

Réžia: John Huston, scenár: John Huston podľa románu B. Travena, kamera: Ted D. McCord, hudba: Max Steiner, strih: Owen Marks, hrajú: Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt, Bruce Bennet, Barton McLane, Alfonso Bedoya.

Ocenenia:

Oscar za najlepšiu réžiu, scenár a herca vo vedľajšej úlohe (Walter Huston), nominácia na Oscara za najlepší film.

  Foto © Warner Bros/Youtube reprofoto

Odporúčané články