Od dnes v kinách štyri nové filmy, akční Kingsmani, klubový Kaurismäki, či slovenská Nina

21.9.2017|Ivet Kollárová|

Pred upršaným počasím je dobré sa niekam schovať. Ideálne je, keď sa pri tom schovávaní môžete aj dobre zabaviť. A tu prichádzajú vhod tohto týždňové nové filmy v našich kinách, ktoré ponúkajú veľmi slušnú dávku zábavy. V týždni od 21. do 28. septembra prichádzajú do kín štyri filmy rozdelené na dva americkej a dva európskej produkcie, z toho jeden je slovenský film režiséra Juraja Lehotského, Nina, ktorý mal svetovú premiéru na MFF Toronto.

Prvým filmom týždna sa opäť pozrieme na svet Kingsmanov. Tí sa prvýkrát predstavili vo filme Kingsman: Tajná služba ako nezávislá, medzinárodná, špionážna agentúra pracujúca v hlbokom utajení, ktorej cieľom je bezpečný svet. V ďalšom pokračovaní režiséra Matthewa Vaughna, Kingsman: Zlatý kruh (Kingsman: The Golden Circle) čelia naši hrdinovia novým výzvam. Centrála Kingsmanov je zničená a celý svet sa stáva rukojemníkom. Kingsmanov čakajú nové úlohy i prekážky. Spoja sa so spriatelenou americkou špionážnou organizáciou Statesman. Obidve agentúry musia spoločnými silami poraziť nebezpečného nepriateľa a zachrániť tak svet. S tajnými agentmi ešte tajnejšej organizácie Kingsman sme sa rozlúčili trochu rozpačito. Síce na poslednú chvíľu zachránili svet a väčšinu jeho obyvateľov, sami na tom neboli práve najlepšie. Harry Hart skončil s prestrelenou hlavou a je teda potenciálne mŕtvy, za sebou to má aj klamár šéf Arthur. Mladý agent Eggs síce prežil a skončil v náručí dánskej princeznej, ale inak by sa dal počet elitných agentov, ktorí prežili, spočítať na prstoch jednej invalidnej ruky. A teraz čelia zvyšní hrdinovia novej výzve. Ich tajnú centrálu totiž zničil niekto, kto má poriadny arzenál a celý svet sa stáva rukojemníkom ďalšieho šialeného zloducha. Ako inak, že? Kingsmanov čakajú nové úlohy a prekážky, a aj keď im hrdosť káže inak, spoja sa so spriatelenou americkou špionážnou organizáciou trefne pomenovanou Statesman. Konkrétne s agentmi nazývanými Tequila, Whiskey, Champagne a Ginger. Agentúry Kingsman a Statesman musia spoločnými silami poraziť riadne šibnutú a pravdepodobne aj mimoriadne nebezpečnú potvoru menom Poppy. A pri tom opäť zachrániť celú Zem a väčšinu jej obyvateľov. V súvislosti s pokračovaním sa najviac riešila otázka, či tajný agent číslo jeden, Harry Hart, dokáže vstať z mŕtvych. Odpoveď na ňu je však komplikovanejšia, než naznačujú trailery k filmu. “Harry je rozhodne späť, ale zďaleka to nie je ten Harry, ktorého sme poznali. Pre všetkých to bude obrovské prekvapenie,” sľubuje Mattew Vaughn. Herecké obsadenie je pomerne hviezdne, Taron Egerton, Channing Tatum, Jeff Bridges, Colin Firth, Julianne Moore, Pedro Pascal, Halle Berry, Mark Strong, Vinnie Jones, Sophie Cookson, Edward Holcroft, Elton John, Alexandra Ford, či Samantha Womack.

Druhý film poteší najmä deti, no určite sa pri ňom zabavia aj dospelí. Po filmoch Lego Movie a Lego Batman, prichádza do kín ďalšia lego novinka, LEGO Ninjago (The LEGO Ninjago Movie) od tvorcov Charlieho Beana, Paula Fishera a Boba Logana. Je tu ďalšie veľkolepé dobrodružstvo s obľúbenými LEGO postavičkami! Tentoraz sa ocitáme v meste Ninjago City, ktoré ohrozujú temné sily. Zachrániť ho môže iba mladý Loyd, alias Zelený nindža, spolu so svojimi kamarátmi, tajnými nindža bojovníkmi. Cez deň sú to obyčajní tínedžeri, ktorých otravuje škola, ale v noci sa menia na nindžov s neuveriteľnými schopnosťami a bojovými strojmi. Pod vedením múdreho Majsta Wu musia ochrániť Ninjago pred zlovestným Lordom Garmadonom, ktorý je, čistou náhodou, aj Loydov otec. Epický boj strojov proti strojom a otca proti synovi, bude skúškou tohto neúprosného, a zároveň nedisciplinovaného tímu novodobých nindžov. Musia sa naučiť krotiť vlastné ego a držať spolu, aby dokázali využiť svoju vnútornú silu Spinjitzu. V anglickom origináli postavičky nahovorili Olivia Munn, Justin Theroux, Jackie Chan, Dave Franco, Kumail Nanjiani, Michael Peña,či Zach Woods. U nás sa film premieta v slovenskom znení s hlasmi Tomáša Horvátha, Ivana Krúpu, Petra Krajčoviča, Mariana Labudu ml., Zuzany Kyzekovej, Matúša Krátkeho, Jozefa Vajdu, Aleny Pajtinkovej, či Jána Moráveka.
 

Dnes sa do našich kín dostáva aj novinka slovenského režiséra Juraja Lehotského, Nina. „O mame, tatovi a mne.“ Nina má 12 rokov, jej rodičia sa rozvádzajú a svet, ktorý doteraz poznala, sa jej rozpadá pred očami. Otec a mama tvrdia, že chcú pre ňu len to najlepšie, ale akoby mysleli len na seba. Nina im nerozumie, cíti sa opustená a oklamaná – nie je už takmer nič, čomu by mohla veriť. Jedinou istotou v jej svete je plávanie – dáva jej pocit pokoja a opory a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď je ohrozená jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok. V hlavných úlohách Bibiana Nováková, Robert Roth, Petra Fornayová, Josef Kleindienst, Miroslav Pollak, či Simona Kuchynková.

Posledným filmom je novinka fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho, výnimočná snímka, ktorá sa venuje stále aktuálnej téme utečencov, je okorenená špecifickým Aki-humorom, Druhá strana nádeje (Toivon tuolla puolen). Wikström - bývalý obchodník, ktorý nedávno investoval do nie veľmi úspešnej reštaurácie a utečenec Khaled, ktorý práve prišiel do Fínska, aby tu požiadal o azyl. Nevšedná dvojica sa stretáva práve na pôde reštaurácie a Wikström sa rozhodne Khaledovi pomôcť. Zamestná ho na čierno. Snímke s vážnou témou nechýba absurdný humor, typický pre tohto fínskeho filmára. Vo filme hrajú Ville Virtanen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Sakari Kuosmanen, Mirja Oksanen, Sherwan Haji, Taneli Mäkelä, či Sulevi Peltola. Snímka sa premieta v rámci putovnej prehliadky Projekt 100.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/CinemArt/ContinentalFilm

Súvisiace články