Vražda v Orient exprese

21.11.2017|Martin Kubeš|

Kenneth Branagh už opakovane dokázal, že je výborný herec a talentovaný režisér. Pred dvoma rokmi priniesol na plátna kín nové filmové spracovanie Popolušky, ktoré bolo jednoducho skvelé. Dokázať skĺbiť klasické prvky, uctiť si originálnu predlohu a ešte do toho primiešať niečo moderné sa nepodarí hocikomu. Jemu to však vyšlo. Teraz sa pokúsil o niečo podobné so spracovaním detektívnej klasiky Vražda v Orient exprese od Agathy Christie. A i keď mal pred sebou neľahkú úlohu, opäť sa mu to podarilo na výbornú.

Popisovať príbeh tak klasického diela je svojim spôsobom nosenie dreva do lesa. Určite sa však nájdu aj diváci, ktorých toto klasické dielo doposiaľ obchádzalo, tak aspoň v skratke. Detektív Hercule Poirot počas cesty z Istanbulu do Londýna  plánuje oddychovať a užívať si aspoň chvíľu voľna. Bohužiaľ, človek mieni a osud mení, takže sa bude musieť vrhnúť na riešenie svojho najslávnejšie prípadu. Nakoľko je Poirot známy detektív a jeden nervózny pasažier sa obáva o svoj život, ponúkne mu prácu. Tá spočíva v tom, aby Poirot dával na pána Ratchetta pozor. Ten však ponuku odmieta. Na druhý deň však Ratchetta nájdu zavraždeného, a tak sa dovolenka chtiac nechtiac končí. Situácii nepridá k dobru ani skutočnosť, že vlak uviazne vďaka snehovej víchrici niekde v balkánskych horách. Poirot musí využiť všetok svoj um a skúsenosti, aby vraha vypátral skôr, než náhodou udrie znova. Okrem zavraždeného amerického obchodníka je totiž vo vlaku ďalších trinásť cestujúcich. A ako môže byť každý jeden z nich ďalšou potenciálnou obeťou, tak isto môže byť aj vrahom. Preteky s časom tak môžu začať…

Fotogaléria Vražda v Orient exprese (2017)Zobraziť fotogalériu »

Kto už videl niektoré predošlé filmové spracovanie, prípadne rovno čítal knižnú predlohu, toho dozaista film nemá čím prekvapiť. Napriek tomu však pátranie po vrahovi funguje bez jediného problému a celý film príjemne ubieha. Niekomu môže prekážať, že k samotnej vražde sa dostaneme až po 45 minútach, no to nie je z môjho pohľadu žiaden problém. Vražda v Orient exprese je totiž film  postavený na konverzáciách, hľadaní stôp a poctivo budovanej atmosfére. Napriek tomu by však nebolo zlé, ak by bola celková minutáž o niečo dlhšia. Samozrejme, o cestujúcich sa dozvieme tie najpodstatnejšie informácie, no keby je film o takých dvadsať minút dlhší, určite by mu to prospelo. Vykresľovanie ostatných postáv by totiž dostalo viac priestoru a pre diváka by bol celkový zážitok o niečo hlbší. 

Okrem samotného pátrania a skvelo vystavanej zápletky funguje bezchybne dobová atmosféra. Kto videl už spomínanú Popolušku, tak ho to vôbec nemôže prekvapiť. Či už ide o návštevu Istanbulu, interiér samotného vlaku, alebo kostýmy, tu sa skrátka ťažko hľadajú nejaké nedostatky. K tomu si pripočítajte vydarenú hudbu, ktorá síce mnohokrát iba hrá v pozadí, no napriek tomu má veľký účinok na celkový dojem.

Pýtate sa, či má Vražda v Orient exprese vo vrecku ešte ďalšie esá? Samozrejme, že má. A sú to herecké esá. V titulnej úlohe Hercule Poirota je samotný Kenneth Branagh, no okrem neho sa na hereckej listine objavuje Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe, Penélope Cruz, či Judi Dench. I napriek tomu, že je obsadenie plné špičkových hercov, každej scéne jasne dominuje Branagh. Ten puntičkárskeho a svojského detektíva poňal po svojom a ide mu to skvelo. Všetko musí byť dokonalé, mať svoj poriadok, na chaos nie je priestor. A hoci nie je až tak náročné natrieskať do jedného filmu veľa hviezd, horšie to býva neskôr, keď je nutné vytvoriť im dostatočný priestor. Aj v tomto smere to Branagh zvládol, no nie je kúzelník. Ako už bolo spomenuté, predsa len by niekoľko minút naviac filmu pristalo. Hoci je Willem Dafoe skvelý, veľa priestoru nedostane. A podobne je to aj s niektorými ďalšími postavami.

Dalo by sa povedať, že ak chcel Branagh priniesť na plátna kín Hercule Poirota, nemohol vsadiť na lepšiu kartu, než je Vražda v Orient exprese. Najslávnejší príbeh totiž priláka do kín dostatok divákov, najmä ak ho natočíte dobre. Bohužiaľ, tu však divák narazí na druhý problém. Ten nie je taký závažný, no nové spracovanie sa takmer nepokúša o nič nové. Je to skrátka stávka na istotu. Mnoho divákov to ocení, predovšetkým fanúšikovia Poirota, no Branagh je zručný autor a dokáže do klasiky vniesť niečo svoje bez toho, aby narušil pôvodné dielo. Preto zamrzí, že tu sa držal v úzadí. Podľa všetkého sa však dočkáme pokračovania, ktoré si na paškál zoberie príbeh Smrť na Níle. Ja dúfam, že nabudúce už dorazia aj nejaké tie inovácie, priestor na to je. Držať sa klasiky je síce fajn, no tú sme už videli. 

Fotogaléria Vražda v Orient exprese (2017)Zobraziť fotogalériu »

Ak vám nebude prekážať, že nová Vražda v Orient exprese v podstate neprináša žiadne významné novinky, potom vám ju môžem iba vrelo odporučiť. Ide o skvelú detektívku s výbornou atmosférou,  kvalitnými hereckými výkonmi, fantastickou kamerou a vynikajúcim vyvrcholením. Film je natočený zručne, má príjemné tempo a tá hodina a trištvrte ubehne naozaj rýchlo. Mnoho podobných a takto skvelo fungujúcich počinov aktuálne v kinách nenájdete, a preto neváhajte a vypravte sa na túto jazdu.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © CinemArt

Súvisiace články