Matky rebelky 2, neonacista Deliborek, či Kým nás svadba nerozdelí v ponuke nových filmov týždňa

23.11.2017|Ivet Kollárová|

V 47. týždni privítame v našich kinách štyri nové filmy. Uvidíme dva kontroverzné dokumenty, jeden o pôrodoch na Slovensku a jeden o „dobrom“ neonacistovi z Prostějova. A jeden z nich nás priblíži nehorázne blízko Vianoc, keby náhodou niekomu ušlo, že sa naozaj blížia.

Po prekvapivom úspechu prvého filmu Matky rebelky sa štúdia STX Entertainment rozhodli natočiť dvojku. Ako prebiehajú Vianoce u troch nekonvenčných matiek? Dozvieme sa vo filme od dua Jon Lucas a Scott Moore, Matky rebelky: Šťastné a veselé (A Bad Moms Christmas). Oslávte Vianoce ako správne matky! Hovorí sa, že Vianoce sú najkrajšie obdobie roka. Ale určite nie pre mamy! Tri matky rebelky už majú dosť večného upratovania, varenia, vyzdobovania a zháňania perfektných darčekov pre celú rodinu (a občas aj pre seba, aby oteckovia nemali starosti). Preto sa vzbúria a rozhodnú, že tento rok si Vianoce konečne chcú poriadne užiť aj ony. Akurát netušia, že čoskoro sa ohlásia hostia, ktorí s ich predstavou dokonalých sviatkov asi nebudú úplne súhlasiť – ich vlastné matky... svoje hlavné úlohy si zopakovali Mila Kunis, Kristen Bell a Kathryn Hahn. Ich matky si zahrali Christine Baranski, Cheryl Hines a Susan Sarandon. Okrem nich vo filme uvidíme aj Christinu Applegate, Justina Hartleyho, Jaya Hernandeza, Petra Gallaghera, Davida Waltona, Oonu Laurence, Jill Kargman, Wandu Sykes, Emjaya Anthonyho, či Keitha Hudsona.  

Ak sa vám páčil film Nedotknuteľní, a verím, že páčil, určite si nenechajte ujsť novinku od jeho tvorcov Oliviera Nakacheho a Erica Toledana, Kým nás svadba nerozdelí (Le sense de la fête), ktorej zdroj inšpirácie boli nepochybne aj Divoké historky a poteší srdce každého (aspoň trocha) škodoradostného diváka. Keď organizujete dokonale premyslenú, luxusnú svadbu na francúzskom zámku zo 17. storočia, je jasné, že to neprebehne úplne hladko. A ak sa má niečo pokaziť, verte tomu, že sa to naozaj pokazí a nezostane len pri tom. Profesionálna svadobná agentúra má na problémy 24 hodín a za tých sa toho môže stať naozaj veľa. Obzvlášť keď šéf agentúry z priateľstva zamestná dotieravého fotografa, ktorého viac ako fotenie zaujíma svadobné pohostenie, nájde záskok za kapelu, ale pre tú je decentná zábava neznámym pojmom, a ženíchove polnočné prekvapenie definitívne zmení celú svadbu na grotesku. V hlavných úlohách Gilles Lellouche, Suzanne Clément, Jean-Paul Rouve, Jean-Pierre Bacri, Kévin Azaïs, Judith Chemla, Vincent Macaigne, Yves Heck, Hélène Vincent.

Dnes do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje aj dokumentárny film v česko-slovenskej koprodukcii režiséra Víta Klusáka, Svet podľa Daliborka. Svet podľa Daliborka je filmový portrét autentického českého muža z Prostějova, ktorého štáb Víta Klusáka sledoval počas dvoch rokov (2015-2016). Dalibor K. (37) pracuje ako maliar, natáča amatérske horory, skladá nahnevané piesne, maľuje a je neonacista. Blíži sa k štyridsiatke, žije so svojou mamou Vierou (63), nenávidí svoju prácu, Rómov, Židov, utečencov, homosexuálov, Merkelovú, pavúky a zubára. Ešte pred aktuálnou vlnou YouTuberov sa jeho domáce video s vystreľovacím obuškom stalo hitom českého internetu.

Natáčanie dokumentárneho filmu o živote obyčajného neonacistu s umeleckými ambíciami sa začalo práve vtedy, keď Daliborkova matka sa prostredníctvom Facebooku zoznámila so Slovákom, Vladimírom (47), ktorý s obľubou hovorí, že „z cigánov by najradšej urobil asfalt". Vladimír po čase začal s rodinou bývať a matkin nový vzťah rozpútal u Daliborka odhodlanie nájsť si tiež vážnu známosť. Film o osamelom mužovi, ktorý zasvätil svoj život nenávisti, klamstvám, Playstationu a Facebooku, tým dostal skutočnú dynamiku.

Svet podľa Daliborka je pohľadom do sveta "obyčajných slušných Čechov", ktorým chýba Adolf Hitler. "Veď on je dobrý, len má hlúpe názory," hovorí v jednom momente o Daliborovi jeho matka. Dalibor však zastáva názory, ktoré dnes počujeme čím ďalej, tým častejšie. "Bohužiaľ, toto nie je portrét jedného "blázna", film ukazuje, že s nenávistnými postojmi súhlasia jeho kolegovia, spolužiaci, kamaráti i najbližší. Našou neskromnou ambíciou je prostredníctvom Daliborka nahliadnuť do hláv a sŕdc tisícom ľudí, ktorí svoj svetonázor podriadili nenávistnému strachu z inakosti," hovorí Vít Klusák o svojom filme.

„Dalibora som objavil na YouTube: Holohlavý muž sa vo videu oháňal vystreľovacím obuškom, pôsobil nepokojne, dojemne i komicky. Chvíľu som bol presvedčený, že je to herec, ale ukázalo sa, že nie je,“ hovorí Klusák o úplnom začiatku a nápade na film.

Neonacista Dalibor i ostatné postavy filmu sú úplne autentické. Nachádzajú sa vo svojom prirodzenom prostredí, jednajú a hovoria výhradne za seba. V tomto zmysle sa jedná o dokumentárny film. Snímanie a réžia tak vychádzajú z postupu hraného filmu. „Po ročnom naliehaní Dalibor odsúhlasil, že o jeho situácii vznikne autorský dokumentárny film natočený štýlom, ktorý sa približuje hraným filmom.“ dodáva Klusák.

Posledný film, ktorý dnes vstupuje do kín už rozčeril „pokojné“ slovenské, zdravotnícke hladiny. Trochu kontroverzie prinesie režisérka Zuzana Límová s dokumentom o pôrodoch na Slovensku, Medzi nami (Before I Met You). Vraj je to najšťastnejší deň v živote ženy. V slovenských pôrodniciach sa však radosti materstva môžu ľahko premeniť na nočnú moru. Izolované od svojich blízkych sa ženy potýkajú s prísnym režimom, osamelosťou, ale aj rôznymi formami násilia. Dokumentárny film Zuzany Límovej je intímnym pohľadom za zatvorené dvere pôrodníc, kam môžu zvyčajne vstúpiť len budúce “mamičky”. Je exkurziou na miesta, kde sa zázrak zrodenia stal len bežnou rutinou a každý, vrátane pôrodných asistentiek a lekárov, podlieha absurdným pravidlám platným už desiatky rokov. Hoci by sa ženy počas najprirodzenejšieho procesu ľudského života mali sústrediť predovšetkým samy na seba, musia sa riadiť pokynmi zdravotníkov a zastaranými procedúrami bez ohľadu na ich vlastné pocity či potreby. Svedectvá tých, ktoré v sebe našli odvahu prehovoriť, dopĺňajú zábery zachytené počas všedných dní v štátnej pôrodnici. Situačné rozhovory s personálom odkrývajú temnú stránku zdravotníctva, kde sú rutina a medikácia dôležitejšie než ľudská dôstojnosť. Aký je to pocit priviesť na svet nový život v týchto podmienkach? Film Medzi nami na túto otázku odpovie.

  Foto © Depositphotos/ASFK/Bonton Film/Continental Film/Forum Film

Súvisiace články