Dnes prichádza do kín päť nových filmov, medzi nimi Vianočné Tri želania, či komédia Ocko je doma 2

7.12.2017|Ivet Kollárová|

Prvý premiérový deň v decembri prinesie do našich kín najväčšiu porciu nových filmov. Vyberať môžeme z piatich nových titulov väčšinou európskej produkcie, z ktorých zaujme taliansky film Miesto splnených túžob o hraniciach, ktoré sú ľudia ochotní prekročiť pri plnení svojich snov, či charakterovú štúdiu o dospievaní na pozadí nočného berlínskeho života v nemeckej snímke Axolotl Overkill.

Ale keďže sa nám blížia tie Vianoce, začnime českým rodinným filmom od režiséra Víta Karasa Tri želania (Přání k mání) o pravom čare vianočných sviatkov. Rozprávka Tri želania rozpráva poetickou a humornou formou príbehy niekoľkých podôb lásky: o trápeniach násťročného Alberta, ktorý je až po uši – a hlavne neopätovane – zamilovaný do sestry svojho najlepšieho kamaráta, o láske medzi Albertovými rodičmi, teda o varietnom kúzelníckom duu prežívajúcom krízu stredného veku a tiež o rodičovskej láske, v ktorej sa flákač a lámač dievčenských sŕdc Bosák junior, snaží získať pozornosť a lásku svojho otca, úspešného hoteliéra. Albert a všetci ostatní, nakoniec prídu na to, že k šťastiu nie sú potrebné žiadne čary a mágia, ale predovšetkým odvaha meniť okolo seba veci k lepšiemu. To však neznamená, že naozajstné kúzla a čary neexistujú. V hlavných úlohách Václav Neužil, Jitka Cvančarová, Simona Babčáková, Lukáš Latinák, Adrian Jastraban, Milan Šteindler, Filip Antonio, Martin Myšička, Jan Vondráček, Vítězslav Jandák, Marián Slovák, Petra Blesáková, či Ivan Romančík.

Jediný film americkej produkcie tento týždeň prináša režisér Sean Anders s názvom Ocko je doma 2 (Daddy’s Home 2). Viac ockov. Viac problémov. Keď si dvaja znepriatelení ockovia, jeden vlastný a druhý nevlastný, k sebe na konci filmu Ocko je doma konečne našli cestu, mohli si vydýchnuť nie len ich spoločné deti a vysmiaty diváci, ale predovšetkým producenti tejto úspešnej komédie. Tí sa rozhodli stretnutie testosterónom nabitého Marka Wahlberga a papučkového Willa Ferrella ešte vylepšiť, keď do pokračovania prizvali Johna Lithgowa a nestarnúceho drsňáka Mela Gibsona ako ich otcov. Z Dustyho a Brada sú teraz kamoši. Dusty sa vykašľal na svoj imidž búrliváka  a Brad prestal robiť psie kusy, aby sa mu vyrovnal. Dokonca sa rozhodnú, že tohtoročné Vianoce strávia všetci spolu ako jedna veľká šťastná rodina s oboma manželkami a všetkými vlastnými aj vyženenými potomkami. Plán však dostane zásadné trhliny vo chvíli, keď sa na sviatky pozvú ich otcovia. S vrúcne milujúcim Bradovým otcom by v tomto smere nebol žiadny problém. Horšie to však bude s Dustyho tatkom, tvrďasom, ktorý neuznáva fyzický kontakt a s malými deťmi je schopný vtipkovať aj o mŕtvych prostitútkach. Dusty sa mu vždy chcel vyrovnať a teraz sa bojí, že ho svojou mäkkosťou totálne sklame. A ešte viac sa obáva toho, že otcova prítomnosť premení idylické Vianoce na vojnové pole. Presne k tomu to však smeruje, keďže ani Brad, ani jeho ocko nechcú v tejto neľútostnej bitke ťahať za kratší koniec. Po rokoch, kedy Mel Gibson hral predovšetkým vážne úlohy, sa opäť vrátil ku komediálnemu žánru a svoje účinkovanie vo filme si podľa vlastných slov veľmi užíval. “Pravdou je, že som tentokrát skôr stál v pozadí a trúsil múdrosti. Občas som ale musel vyliezť pred kameru a tiež si poriadne zašpiniť ruky,” hovorí Gibson, ktorý rolu drsňáka neodkladá ani v civile. Okrem spomínanej štvorice hercov sa vo filme predstavia aj John Cena, Alessandra Ambrosio, Didi Costine, Susan Garibotto, Ryan Burton, Andre Pith, či Linda Cardellini.

Dnes do kín smeruje aj nemecká snímka Axolotl Overkill, ktorý natočila režisérka Helene Hegemann. Šestnásťročná Mifi žije v Berlíne, kde vymetá večierky, experimentuje s drogami a sexom a kašle na školu. Dospelí, ktorých stretáva, jej prídu zúfalí. Tí si o nej na oplátku myslia, že je príliš drzá, často zbytočne smutná a bezhlavo zamilovaná. Dospelí zúfalci sa totiž nechcú zaujímať o podstatu vecí. Mifi vie, že je na všetko na celom svete sama. Čokoľvek táto fáza znamená. Je na tom rovnako ako „vodná príšera“ axolotl, ktorý prežije všetko a s každou skúsenosťou sa stáva niekým novým. Vo filme si zahrali Jasna Fritzi Bauer, Arly Jover, Laura Tonke, Mavie Hörbiger, Nikolai Kinski, či Hanns Zischler.

Nový film autora komediálneho hitu Úplní cudzinci Paola Genoveseho Miesto splnených túžob (The Place) opäť obracia pozornosť k našim nevysloveným želaniam. Zameriava sa na tajomného hrdinu, stáleho zákazníka reštaurácie The Place, ktorý je pripravený vypočuť a vyplniť akékoľvek prianie ôsmich návštevníkov. Za to však požaduje splnenie istých úloh. Kam až budú ľudia ochotní zájsť, aby si splnili svoje sny? Kto z nich príjme výzvu záhadného cudzinca, ktorý sedí stále pri rovnakom stole? Film Miesto splnených túžob je inšpirovaný televíznym seriálom The Booth at the End. V hlavných úlohách Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi, Silvio Muccino, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini, Sabrina Ferilli, či Giulia Lazzarini.

Posledný film, ktorý prichádza dnes do našich kín je argentínsko-španielska snímka Vážený občan ( El ciudadano ilustre) od dvojice tvorcov Gastóna Duprata a Mariana Cohna. Cudzinec v rodnom meste. Spisovateľovi Danielovi Mantovanimu leží svet pri nohách. Práve získal Nobelovu cenu za literatúru, ale namiesto zadosťučinenia sa dostavila poriadna „depka“. Autor, ktorý si vydobyl takéto uznanie, už dávno nie je provokatérom, ale len usporiadanou položkou v kánone. Daniel sa pred všetkými uzavrie, prestane písať a tvrdohlavo odmieta pozvania na prestížne akcie, rozhovory a stretnutia. Čosi sa v ňom zlomí vo chvíli, keď medzi prívalom oficiálnych listov nájde nenápadný list z rodného argentínskeho zapadákova, odkiaľ kedysi zutekal. Chcú mu udeliť čestný titul váženého občana. Daniel Mantovani sa rozhodne vrátiť – k spomienkam, dávnym láskam, starým priateľstvám. Prichádza do známych ulíc ako veľká hviezda, ale z jeho návštevy sa rýchlo stáva groteska, ktorá postupom času dostáva horkú príchuť. Nielen úspech sa neodpúšťa. Daniel postupne prichádza na to, že nikto nedokáže tak milovať a nenávidieť, ako ľudia, ktorí vás poznajú od detstva. Vráti mu rodné mesto chuť opäť písať alebo len posilní jeho samotárstvo? Vo filme uvidíme Oscara Martíneza, Dadyho Brieva, Andreu Frigerio, či Noru Navas.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/ContinentalFilm/ASFK

Súvisiace články