West Side Story (1961)

9.1.2018|Jozef Rigo|

Motívom tohto muzikálu je príbeh zakázanej lásky zaľúbencov z Verony Rómea a Júlie a dvoch znepriatelených rodín Montekov a Capuletov. Autorský tím zasadil príbeh do New Yorskej štvrte Upper West Side približne do roku 1950. Američan Tony sa zaľúbi do Portorikánky Marie, akurát znepriatelené rodiny nahradili dva znepriatelené gangy Tryskáčov (The Jets), Američanov s poľskými koreňmi, ktorých vedie Riff, a Žralokov (The Sharks), prisťahovalcov z Portorika, na čele ktorých stojí Bernardo. Domáci chcú vytlačiť Portorikáncov zo svojho územia, pri bitke Bernardo bodne nožom Riffa, Tony usmrtí Bernarda a Tonyho zastrelí Chino.

Tvorcovia:

Muzikál West Side Story najprv slávil ohromný úspech na Broadwayi, ale k filmovému spracovaniu sa diváci aj divadelní tvorcovia tvárili veľmi skepticky. Dokonca sa dodnes nájdu niektorí publicisti a filmoví teoretici, ktorí na tomto klasickom filmovom diele hľadajú chyby. Čas nám ukázal úplne zbytočne. West Side Story nie je nič iného než moderná muzikálová verzia Shakespearovej legendárnej drámy Rómea a Júlie a predsa má vo vedľajších úlohách vynikajúcich hercov, tak v hlavnej úlohe príliš nežiaril Richard Beymer, ktorého kritika ho nazvala ako necharizmatické drevo.

West Side Story neprekvapí svojou originalitou námetu, ani bezchybným hereckým obsadením a predsa film ako celok pôsobí magickým dojmom. Filmoví producenti si proti sebe naštvali divadelníkov už odmietnutím hlavných predstaviteľov kvôli ich veku. Predstaviteľov Tonyho bolo 30 a Márie 29 a vzhľadom k tomu, že Rómeo a Júlia a k tomu West Side Story majú v hlavných úlohách dospievajúcu mládež bolo treba obsadiť nové tváre.

„Celkom sa mi páčil ten mladík Elvis Presley“, vyjadril Mirisch svojej asistentke. Nakoniec Elvisov slávny agent Tom Parker vyjadril: „Elvis Presley nebude hrať žiadneho výtržníka s nožom, nebolo by to vhodné pre jeho kariéru“. Náhoda pritom robila všetko preto, aby sa Elvis objavil v tomto filme. Elvis totiž chodil ešte pred povolávacím rozkazom do armády s Natáliou Woodovou, ktorá vo filme získala úlohu Márie. Ani to nepomohlo. Mirisch nechal hľadať ďalšieho Elvisa a oslovení boli Burt Reynolds, Anthony Perkins, Warren Beatty alebo Dennis Hopper. Natália Woodová v tom čase chodila s Warrenom Beattym, ktorý bol súkromným favoritom Roberta Wisa, ale Mirisch ho odmietol obsadiť.

Úlohu nakoniec získal pekne vyzerajúci herec Richard Beymer. Jerome Robbins bol skúsený choreograf a divadelný režisér, ktorý sa chcel presadiť aj vo filme. To Mirischovi netušil, že sa z Robbinsa vykľul pedant a problémový človek. A film sa dostal do neuveriteľného pádu. Robbins prekročil rozpočet a po troch mesiacoch nakrúcania nemali hotovú ani polovicu filmu. Snímka sa naviac nakrúcal v skutočnom New Yorku, kde bolo vždy drahé. Robert Wise bol proti nemu skúsený profesionál, ktorý bol v branži už viac ako 20 rokov a ako mladý začínal v béčkových filmoch, strihal Wellesovho Občana Kanea a režíroval klasickú sci-fi Deň, kedy sa zastavila Zem. Wise sa objavil na nakrúcaní čím ďalej, tým častejšie a jedného dňa Mirischovi došla trpezlivosť a Robbinsa vyhodil zo štúdia. Zostalo dotočiť 40 % filmu a to celé tanečné sekvencie. Pre Roberta Wisa to bola skúška ohňom, ale film sa mu podarilo dokončiť za tri mesiace.

Náklady sa vyšplhali na 6 miliónov dolárov, ktoré by odpovedali dnešným 150 miliónom dolárov. Po dokončení filmu prišiel z Mirischom kameraman filmu, že 65 mm film, ktorý po celý čas používali ako technologickú invenciu, je odsúdený k záhube a bude treba zmeniť premietací formát, čo vlastne vyjde na ďalšie investície. Mirisch zúril a tento formát okamžite zakázal používať vo všetkých svojich ďalších produkciách. piesneI Feel Pretty, Gee Officer Krupke, When You Are a Jet, Tonight, Maria alebo I Like to Be in America v dokonalých prevedeniach sú základnými kameňmi toho veľkolepého muzikálového predstavenia, ktorá ani po desaťročiach nestačila zostarnúť. West Side Story je vrcholne štylizovaná show umiestnené do skutočných exteriérov. Na rozdiel od ostatných muzikálov ponúka West Side Story, okrem veľkej dávky romantiky, aj solídne akčné sekvencie a pouličné bitky.

Recenzia v New York Times filmu okamžite oslávila ako majstrovské dielo a predpovedala filmu veľkú budúcnosť. A veľmi správne. Hneď po snímke 101 dalmatíncov sa umiestnil ako najúspešnejší film roku West Side Story. Film zarobil neuveriteľných 43, 7 miliónov dolárov a slávil ohromný úspech aj v Európe. Veľmi sa mu darilo v Paríži, kde ho jedno kino hralo nepretržite 249 týždňov. Mimoriadne výsledky mal tiež predaj soundtrackov. West Side Story je fenomenálne predstavenie, ktorá kombinuje fantáziu s realitou a to tak dokonale, že často zabudnete, že herci vôbec nevyzerajú ako praví Portoričania a niektorí spievajú falošne, že až hrôza...

Zaujímavosti:

  • Russ Tamblyn (Riff) a Richard Beymer (Tony) z gangu Tryskáčov, sa tridsať rokov po West Side Story opäť stretli na nakrúcaní seriálu Mestečko Twin Peaks (od r. 1990).
  • Všetky symfonické tance použité vo filme dirigoval skladateľ filmovej hudby Leonard Bernstein.
  • Aj keď sa filmový dej odohráva v New Yorku, snímok bol v prevažnej miere natočený v Los Angeles.
  • Prvýkrát v histórii dostali Oscara dvaja režiséri. Až po 46 rokoch sa situácia opakovala, kedy cenu obdržali bratia Coenovci za snímku Táto krajina nie je pre starých (2007).
  • Pôvodne mali byť hlavnými hrdinami katolícke dievča s írskymi koreňmi a židovský mladík.
  • Počas nakrúcania sa spotrebovalo 45 kilogramov make-upu, roztrhalo sa 200 párov topánok a 27 riflí.
  • Muzikál mal pôvodne zniesť názov East Side Story.
  • Do hlavných úloh chcel režisér obsadiť Elvisa Presleyho a Audrey Hepburnovú . Elvis však rolu odmietol a Audrey sama odstúpila potom, keď zistila, že je tehotná.
  • Nathalie Woodová nespievala ani jednu repliku, ale bola prespievaná inou herečkou. Podľa režiséra nemala dostatočný talent.

WEST SIDE STORY

USA, 1961

Réžia: Jerome Robbins, Robert Wise, scenár: Ernest Lehman podľa divadelnej hry Artura Laurentsa, kamera: Daniel L. Fapp, hudba: Leonard Bernstein, hrajú: Natalie Woodová, Rcihard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Morenová, George Chakiris, Simon Oakland.

Ocenenie:

Oscar – najlepší film, réžia, herec vo vedľajšej úlohe (George Chakiris), herečka vo vedľajšej úlohe (Rita Morenová), výprava, kamera, kostýmy, strih, hudba, zvuk, nominácia na Oscara – scenár, film bol vybraný do národného fondu USA (1997).

  Foto © Youtube reprofoto / MGM

Súvisiace články