Do kín prichádzajú Čertoviny, Dvojitý milenec a Najtemnejšia hodina

11.1.2018|Ivet Kollarova|

V dnešný premiérový deň v kinách trochu poskromnejšie. Premiéru majú tri snímky, všetky európskej produkcie a jedna s oscarovským potenciálom.

Začnime českou rozprávkou od režiséra Zdeňka Trošky, Čertoviny. Hlavnými hrdinami rozprávky Čertoviny sú dvaja nešikovní čerti Popelák a Uhelák, ktorí sú vládcom pekiel poslaní za trest do sveta, aby do mesiaca priviedli každý jednu hriešnu dušu. Úlohu sa im však od začiatku nedarí splniť, a namiesto toho, aby ľudí zvádzali k hriechom, im neúmyselne pomáhajú. V prestrojení za paholkov sa dostanú na statok a zdá sa, že konečne budú mať úspech. Vypočítavý sedliak totiž chce svoju dcéru Haničku vydať za nafúkaného statkára Kopyta. Hanička však miluje šuhaja Jána, a aby všetko dobre dopadlo, je potrebné vziať si na pomoc pekelné sily.

“Pokračujem v štýle českého pekla a aj čerta, známych z rozprávok Jána Drdy, Josefa Lady a ďalších našich spisovateľov,” hovorí klasik českej filmovej rozprávky Zdeněk Troška. “Český čert je skôr nešikovný truľo, než zákerný škodca, rád by sa bratríčkoval s človekom, a ak mu niečo vykoná, je to skôr úsmevná čertovina, než zlomyseľnosť. Takže sa opäť budeme zabávať nad snahou čertov, ktorí sa snažia dostať hriešne duše do pekla.”

Jakub Prachař je Popelák a je jedným z ústrednej dvojice čertov. “Nemá to v živote jednoduché, a preto si myslím, že sa ho báť nemusíme. Je zmätený, pretože so svojim kolegom a chalanmi v pekle boli zvyknutí na určitý komfort a zrazu sa dostanú do prostredia, ktoré im nie je úplne vlastné, a tam začínajú problémy. “A čo Uhelák? “Báť sa ho nemusíte, je to zlostník a trdlo,” hovorí jeho herecký predstaviteľ Dominick Benedikt. Vo filme si zahrali Jakub Prachař, Dominick Benedikt, Karel Dobrý, Ondřich Navrátil, Andrea Hoffmannová, Sara Sandeva, Richard Jaroslav Müller, Jana Bernášková, Jaromír Nosek, David Gránský, či Radek Holub.

Francúzsky režisér François Ozon prichádza so svojou novinkou, psychologickým, erotickým thrillerom Dvojitý milenec (L’amant double). Chloé, mladá krehká žena so sklonmi k depresiám, začne dochádzať na psychoterapiu a bezhlavo sa zamiluje do svojho psychológa Paula. Potom, ako spolu milenci začnú bývať, začne Chloé zisťovať, že v Paulovej minulosti niečo nehrá, až objaví existenciu jeho jednovaječného dvojčaťa. Prečo Paul pred všetkými skrýva, že má brata? Aké dávne tajomstvo ich spája a rozdeľuje? A ide skutočne o dvojča, alebo iba o premyslené klamstvo, ktorým sa Paul snaží zakryť druhý život svojho temnejšieho ja? Erotikou presýtený thriller z dielne skúseného francúzskeho režiséra Françoisa Ozona je premyslenou filmárskou poctou legendárnym snímkam ako Rosemary má dieťatko, Príliš dokonalá podoba alebo Základný inštinkt. V hlavných úlohách Marine Vacth, Jérémie Reiner, Jacqueline Bisset, Myriam Boyer.

Dnes do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje aj historická dráma režiséra Joea Wrighta Najtemnejšia hodina (Darkest Hour). Gary Oldman ako Winston Churchill v príbehu o mužovi, ktorý sa nevzdal, aj keď okolnosti stáli proti nemu. V roku 1940 sa blížila nemecká invázia do Anglicka a britský premiér sa mal dohovoriť na podmienkach prímeria. Namiesto toho svojou slávnou rečou vyburcoval národ k boju.

Stavil všetko na jednu kartu, aj keď jeho šance boli malé a skoro nikto mu neveril. Neprehral, ​​a zachránil tak svet. Volal sa Winston Churchill a v najtemnejšej hodine našej civilizácie, na začiatku druhej svetovej vojny, sa tento britský premiér predviedol ako veľký hráč. Joe Wright, režisér Pokánia a Pýchy a presudku, jeho najslávnejšiu úlohu v dejinách premenil na strhujúcu drámu. Veľmi mu v tom pomohol Gary Oldman v hlavnej úlohe, ktorý Churchilla nehrá. On ním proste je.

“S tigrom nemôžete vyjednávať, keď máte hlavu v jeho papuli.” Winston Churchill bol majstrom presných bonmotov a týmto výstižne zhrnul postavenie Británie v roku 1940, v čase, keď sa britské vojská zúfalo krčili na pláži v Dunkerque a čakali na evakuáciu do Anglicka, zatiaľ čo sa Hitlerovi vzdávala jedna krajina za druhou. Hoci väčšina členov britského vojnového kabinetu uprednostňovala rokovania s Nemcami, on tvrdohlavo trval na “boji za každú cenu”. Všetko pritom nasvedčovalo tomu, že tá cena bude vysoká. Aj preto mal na svojej strane spočiatku iba jediného spojenca, múdru a milujúci manželku Clemmie. Géniovia sa poznajú podľa toho, že v pravú chvíľu urobia niečo, čo všetkým ostatným vyrazí dych. Politický génius Winston Churchill napísal prejav. Jednou z najsilnejších motivačných rečí v histórii zvrátil na svoju stranu najprv verejnú mienku a postupne aj väčšinu svojich odporcov. “Slová môžu zmeniť svet a Churchill práve toto v roku 1940 dokázal,” hovorí scenárista Anthony McCarten. “Aj keď bol pod nepredstaviteľným politickým tlakom, dokázal behom pár dní zmeniť priebeh dejín.”

Vďaka postave hlavného hrdinu nie je Najtemnejšia hodina suchopárnou dejepisnou drámou. “Nestaval som mu pomník, chcel som ukázať človeka, ktorý je plný pochýb a neistôt, hoci vedie celý národ. A úžasne glosuje aj v tej najtemnejšej hodine,” dodáva režisér Joe Wright. Okrem Garyho Oldmana si vo filme zahrali aj Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup, či Ben Mendelsohn. Film je jedným z kandidátov na zisk nominácie na Oscara, najmä v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe.

  Foto © Depositphotos/ASFK/CinemArt

Súvisiace články