Na koniec januára šesť nových filmov, mimo iných Všetky prachy sveta, Darkland, či S láskou Vincent

25.1.2018|Ivet Kollarova|

Mesiac január odštartoval prehliadku nových filmov roka slušnou ponukou. Jeho posledný týždeň prinesie ešte šesť nových filmov, prevažne európskej produkcie, ktoré pripravia pôdu pre nadchádzajúci mesiac február. V dnešný premiérový deň sa do našich kín dostáva aj prvý namaľovaný film S láskou Vincent, či životopisná snímka Všetky prachy sveta, ktorá pútala pozornosť už pred samotnou premiérou kvôli preobsadeniu herca Kevina Spaceyho charizmatickým Christopherom Plummerom. Oba filmy si v utorok vyslúžili nomináciu na ceny Oscar. Okrem nich uvidíme aj britskú romantickú drámu Na konci sveta, či dánsku akčnú krimi Darkland.

Ak by mal niekto chuť pokračovať so severskou kinematografiou, od včera, 24.1. sa v Bratislave koná prehliadka severského filmu Scandi, ktorú tento rok doplní medzinárodný projekt Bergman 100 s najznámejšími filmami od ikony švédskeho filmu Ingmara Bergmana. Prehliadka v hlavnom meste potrvá do 28. januára a následne sa presunie do ďalších 13tich miest na Slovensku.

Vráťme sa k prehľadu filmov na tento týždeň. Prvý z prehľadu poteší najmä deti. Režisér Arild Fröhlich natočil podľa rovnomennej knižnej predlohy rodinný film Jo Nesbø: Časovaňa doktora Proktora (Doktor Proktors tidsbadekar). Zamilovaný Doktor Proktor cestuje späť v čase v zúfalej túžbe zmeniť minulosť. Chce prekaziť svadbu medzi jeho milovanou Julliette a hrozným Claudeom Clichém, no zostáva uväznený v čase. Lisa a Nilly, Proktorove mladé spoločníčky a susedky musia znovu zakročiť. Časovaňou cestujú späť v čase, aby mu pomohli. Všetko sa zmení na búrlivé dobrodružstvo naprieč časom, v ktorom sa stretávajú s Napoleonom, ledva unikajúcemu spod gilotíny počas Francúzskej revolúcie a taktiež s Johankou z Arku, ktorá bola upálená na hranici za čarodejníctvo. Alebo že by nebola? Časovaňa Doktora Proktora je farebný príbeh o troch kamarátoch, Lise, Nille a Doktorovi Proktorovi, spoločne odhodlaných urobiť všetko preto, aby zachránili históriu sveta – a lásku. Časovaňa Doktora Proktora  je už druhý film založený na detskom knižnom bestselleri Jo Nesba o tak trochu šialenom vynálezcovi Doktorovi Proktorovi. V hlavných úlohách Emily Glaister, Eilif Hellum Noraker, Gard B. Eidsvold, Kristin Grue, či Helén Vikstvedt.

Režisér Wes Ball zakončí svoju trilógiu Labyrint epickým finále vo filme Labyrint: Smrteľná liečba (Maze Runner: The Death Cure). Thomas so skupinkou svojich priateľov unikol nástrahám Labyrintu. Spoločne prešli skúšku ohňom pri vražednej ceste cez Spálenisko. Veľakrát si mysleli, že už je koniec, že ​​to nemôže byť horšie. Napriek tomu majú tie najťažšie chvíle a najbolestivejšie rozhodnutia ešte len pred sebou. Thomas vedie svoju skupinu unikajúcich Placerov na ich poslednú a najnebezpečnejšiu misiu. Musia sa pobiť o nádej vo svete, ktorý sa rúca pod ťarchou zákernej choroby. Na jednej strane musia bojovať o prežitie medzi nakazenými a nepríčetnými “raplami” a na strane druhej s nevyspytateľnou organizáciou Z.L.S.N. Môžu vôbec ešte niekomu a niečomu veriť? Aby Thomas zachránil seba aj svojich priateľov, musí preniknúť do legendárneho Posledného mesta, labyrintu riadeného Z.L.S.N. Toto miesto sa môže stať najhrozivejším bludiskom zo všetkých. Ten, kto túto misiu prežije, získa odpovede na všetky otázky, ktoré si Placerovia položili od chvíle, keď po prvýkrát dorazili do labyrintu. Vo filme si zahrali Thomas Brodie-Sangster, Rosa Salazar, Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Patricia Clarkson, Katherine McNamara, Nathalie Emmanuel, Walton Goggins, či Giancarlo Esposito.

Z Británie dnes do našich kín prichádza klubovka, podmanivá romantická dráma Na konci sveta (God’s Own Country) režiséra Francisa Leeho. Johnny Saxby je chovateľom oviec v Yorkshire, ktorý si vybíja svoju frustráciu občasným pitím a nezáväzným sexom. Všetko sa zmení až príchodom rumunského migranta Gheorgheho, ktorého zamestnajú ako výpomoc na farme počas jarnej sezóny. Intenzívny vzťah ukáže Johnnymu novú cestu. V hlavných úlohách Josh O’Connor, Gemma Jones, Harry Lister Smith, Ian Hart, Alec Secareanu, či Liam Thomas.

Dvojica tvorcov, Dorota Kobiela a Hugh Welchman vytvorili originálny animovaný film S láskou Vincent (Loving Vincent). Jeden z najvplyvnejších maliarov histórie dostal vlastný film. Diela holandského fauvistu a expresionistu Vincenta Van Gogha patria k tomu najhodnotnejšiemu, čo výtvarné umenie kedy splodilo – nachádzajú sa vo svetových galériách i súkromných zbierkach a ich cena sa ráta v miliónoch. Van Goghove práce, ale aj jeho pohnutý osud a záhadná smrť, inšpirovali tisícky ďalších autorov a sú predmetom živej odbornej diskusie aj 127 rokov po jeho smrti. Poľská režisérka a kritička umenia Dorota Kobiela, v spolupráci s britským producentom Hughom Welchmanom, nakrútila prvý film, vytvorený len z olejomalieb umelca. Autorka vyrozprávala životný príbeh Van Gogha výhradne prostredníctvom jeho diel. Na každé si povolala vyše 100-člennú skupinu výtvarníkov, aby ho prekreslili do dynamickej podoby. Výsledkom je 12 olejomalieb za sekundu a dohromady 62 450 ručne kreslených obrázkov, ktoré splynú do dlhometrážneho filmu... v anglickom origináli budeme počuť Roberta Gulaczyka, Jeromeho Flynna, Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Chrisa O’Dowda, Saoirsu Ronan, či Helen McCrory.

Do našej oficiálnej kinodistribúcie dnes prichádza aj novinka od Ridleyho Scotta, Všetky prachy sveta (All The Money in the World). Keď ani všetky peniaze nestačia. V roku 1973, presne v deň svojich 16-tych narodenín, v Ríme zmizol John Paul Getty III., vnuk jedného z najbohatších mužov sveta, ropného magnáta J. Paula Gettyho. O dva dni neskôr jeho matku kontaktovali únoscovia a žiadali výkupné 17 miliónov dolárov. Ona sama toľko peňazí nikdy nemala, preto jej nezostáva nič iné, len poprosiť o pomoc chlapcovho starého otca. Miliardár je však nemilosrdný a jej žiadosť odmietne. Zúfalá matka sa ho snaží presvedčiť, že ide o život jej syna, ktorému brutálne ubližujú. Getty za ňou pošle svojho zástupcu, aby chránil jeho záujmy a hlavne majetok v tomto prípade. Čas beží, únoscovia sú netrpezliví a mladému Paulovi nezostáva veľa času. Podarí sa starého otca presvedčiť, že on jediný môže vnuka zachrániť a dokázať, že láska má predsa len väčšiu hodnotu ako peniaze? V hlavných úlohách Christopher Plummer, Michelle Williams, Mark Wahlberg, Charlie Plummer, Romain Duris, či Timothy Hutton.

Posledným filmom týždňa a mesiaca január je dánska krimi dráma od Fenara Ahmada, Darkland (Underverden). Úspešný kardiochirurg Zaid má dôvod k oslave: spolu so svojou pôvabnou ženou čakajú prírastok do rodiny. Spoločnú oslavu v kruhu svojich priateľov však nečakane preruší návšteva Zaidovho brata Yasina, ktorý sa dostal do problémov kvôli organizovanému zločinu. Po tom, čo mu Zaid odmietne poskytnúť pomoc, je Yasin drasticky potrestaný vodcom gangu. A pretože polícia má pre nedostatok dôkazov zviazané ruky, Zaid sa rozhodne dosiahnuť spravodlivosť sám. Darkland je štýlovou variáciou na revenge thriller. Vo filme hrajú Dar Salim, Stine Fischer Christensen, Ali Sivandi, Dulfi Al-Jabouri, či Jakob Ulrik Lohmann. 

  Foto © Depositphotos/ASFK/FilmEurope/CinemArt/ContinentalFilm/ForumFilm

Súvisiace články