Od dnes v kinách tri oscarovské filmy, Daj mi tvoje meno, Ja, Tonya, či Niť z prízrakov

1.2.2018|Ivet Kollarova|

Prvý februárový týždeň nadviaže na ukončený mesiac január a do našich kín prinesie naozaj chuťovky. A budú hneď štyri, z toho tri nominované na Oscara.

Režisér Craig Gillespie vo svojej novinke ponúkne svoj pohľad na jeden z najkontroverznejších incidentov v histórii športu a krasokorčuľovania, v snímke Ja, Tonya (I, Tonya). Čierno-čierna komédia „Ja, Tonya“ prináša divoký a ťažko uveriteľný príbeh. Vzostup z ničoho až na vrchol, túžba, vášeň, pád na samotné dno a jeden z najväčších škandálov športovej histórie. Tonya Hardingová patrila svojho času medzi najlepšie krasokorčuliarky sveta, všetci si ju ale budú navždy pamätať v spojení so šokujúcim útokom na jej súperku Nancy Kerriganovú. V hlavnej úlohe provokatívnej a kontroverznej Tonyi exceluje Margot Robbie, ktorá zažiarila ako blonďavá sexy manželka Vlka z Wall Street a ako komiksová Harley Quinn v Jednotke samovrahov. 

Film „Ja, Tonya“ ponúka komédiu i drámu a jeho hlavnú hrdinku, s celkovou jej dravosťou a neskrotenými emóciami, jednoducho nejde nemilovať. Výbušná, konfliktná a impulzívna Tonya Hardingová mala od bežnej predstavy sladkej žmurkajúcej bábiky a princezničky tancujúcej na ľade veľmi ďaleko. Vztýčený prostredník namiesto úklonu, cigareta namiesto iontového nápoja, vycerené zuby namiesto ľúbezného úsmevu. Asi viac zviera ako nežná kráska. I napriek tomu sa z úplnej ničoty zabudnutého amerického malomesta vypracovala na krasokorčuliarsku šampiónku, ako prvá Američanka skočila trojitého Axela a vedela divákov i americkú komentátorskú obdobu Karola Poláka priviesť do extázy. Za chrbtom ale mala šialenú a drsnú matku, učebnicového sprievodcu všetkých možných neuróz, psychóz a hromadu ďalších porúch osobnosti. Tonyna vlastná nespútanosť, jej okolitý i život skutočného dievčaťa z dediny nakoniec nad žiarivými flitrami zvíťazili. Tonya Hardingová preto vošla do histórie vďaka spojeniu s brutálnym útokom na jej olympijskú súperku Nancy Kerriganovú. Organizovala ho sama, vedela o ňom alebo sa iba stala obeťou následnej štvanice? Útok bol nedomyslený, ešte horšie prevedený a stal sa úplnou senzáciou. 

„Ja, Tonya“ je i napriek ľahko desivej témy a neuveriteľného životného príbehu predovšetkým zábavným nekorektným filmom plným temperamentu, čierneho humoru, skvelých postáv, odpichnutých skokov a retro kostýmov z prelomu 80. a 90. rokov.

Film získal nedávno aj tri nominácie na Oscara, vrátane dvoch hereckých, pre najlepšiu herečku v hlavnej – Margot Robbie, a vedľajšej úlohe – Allison Janney. Okrem týchto dám vo filme uvidíme aj Sebastiana Stana, Julianne Nicholson, Paula Waltera Hausera, Bobbyho Cannavale, Mckennu Grace, Bojana Novakovica, Caitlin Carver, či Catherine Dyer.

Po prekvapivom úspechu filmu Nebraska, sa režisér Alexander Payne rozhodol zmeniť svoj prirodzený environment a natočil sci-fi dramédiu Zmenšovanie (Downsizing). Matt Damon hrá v originálnej komédii chlapíka, ktorý sa nechá za vidinou bohatstva dobrovoľne zmenšiť. Paradoxne až ako desaťcentimetrový začne konečne poriadne žiť.

Predstavte si, že by ste mohli rozprávkovo zbohatnúť. Stačilo by splniť jednu malú podmienku. Dobrovoľne absolvovať proces, na ktorého konci by ste merali iba desať centimetrov. Išli by ste do toho? Režisér Bokovky Alexander Payne nakrútil veľmi originálnu komédiu o mužovi, ktorý začal naozaj žiť, až keď sa začal na život pozerať z úplne inej perspektívy.

Proces zvaný celulárna miniaturizácia vyvinuli nórski vedci ako jeden z liekov na hroziace preľudnenie planéty. Malí ľudia menej zjedia a zaberú menej miesta, to dá rozum. A aby do tohto programu vstupovalo čo najviac ľudí, sprevádzajú ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionárskom raji Leisureland. Vidina zbohatnutia do programu privedie aj Paula Safranka a jeho ženu Audrey. Sú to bezdetní štyridsiatnici s nudnou prácou a neútulným bytom, ktorí aj tak nemajú pred sebou žiadnu životnú perspektívu. Po absolvovaní vstupného pohovoru nasleduje potrebná úprava (všetok telesný porast a plomby musia preč) a potom už narkóza a samotná miniaturizácia. Keď sa desaťcentimetrový Paul prebudí “na druhej strane”, dozvie sa, že Audrey nakoniec vycúvala. Bohatý, ale opustený Paul našťastie dlho nesmúti a nájde si nových “priateľov”, srbského playboya Dušana a jednonohú vietnamskú disidentku. S nimi prežije počas pár týždňov viac ako za celý svoj doterajší život a uvedomí si, že aj v malom svete možno prežiť veľké veci.

“Ten príbeh je nádherný, vtipný a dojemný.” Tak zhŕňa Matt Damon svoje pocity z filmu Zmenšovanie. Bolo by chybou vnímať ho len ako šialenú komédiu o miniaturizácii ľudí. Je to horkosladké dobrodružné sci-fi o obyčajnom človeku, ktorý dostane druhú šancu prežiť zmysluplný život a našťastie ju využije.. V hlavných úlohách, už spomínaný Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig, Jason Sudeikis, Udo Kier, James Van Der Beek, Neil Patrick Harris, Laura Dern, Niecy Nash, či Margo Martindale.

So šiestimi nomináciami na Oscara si od dnes v kinách môžeme vychutnať novinku tvorivého tandemu režisér Paul Thomas Anderson a herec Daniel Day-Lewis, s názvom Niť z prízrakov (Phantom Thread). Film rozpráva príbeh o mužovi posadnutého zničujúcou dokonalosťou. Muža natoľko sústredeného na každučký detail, že mu medzi prstami uniká všetko podstatné. Muža, ktorého láska zničila, ale aj zachránila. Záleží na uhle pohľadu.

Mať šaty od návrhára Reynoldsa Woodcocka v dynamickej ére povojnového Londýna znamenalo určitú prestíž. Dáma musela mať dostatok peňazí, patričný rodokmeň a zodpovedajúcu výchovu, aby mohla vyraziť na večierok v jeho modeloch, ktoré boli vždy unikátne. Status génia si ale vyberal svoju daň v podobe Woodcockovej totálnej emocionálnej prázdnoty. Odtrhnutý od reality všedného dňa, lebo o všetko praktické sa starala jeho sestra, staval všetky ženy na úroveň krajčírskych panien. Mal síce vždy nejakú milenku či múzu, ale stačilo, aby si ráno pri raňajkách trochu hlasnejšie natierala hrianku maslom a už ju vystrnadil z jeho života. Keď v kaviarni v zapadnutom prístavnom mestečku objavil Reynolds hanblivú servírku Almu a rozhodol sa jej ponúknuť momentálne voľné miesto po svojom boku, netušil, s čím sa zahráva. Táto zdanlivo neškodná submisívna bytosť totiž rýchlo pochopila pravidlá hry a rozhodla sa aktívne bojovať za to, aby neskončila ako jej predchodkyňa. Situáciu jej uľahčovalo aj to, že sa do nej Reynolds zamiloval. Nápor citov sa však veľmi negatívne začal odrážať na jeho tvorbe, a umelcova praktická sestra sa preto rozhodla rázne zakročiť.

“Reynolds je úplný sebec, sebavedomý, sebaistý, posadnutý sám sebou a svojou prácou,” opisuje režisér svojho hrdinu. “Taký človek si priamo koleduje o to, aby ho niečo vykoľajilo. Čo sa stane, keď prvýkrát odhalí svoju slabosť alebo zistí, že k životu potrebuje aj niekoho iného?, “pýta sa Anderson a zároveň na to odpovedá týmto filmom. Pred svojím hereckým dôchodkom podal herec Daniel Day-Lewis vo filme jeden zo svojich najlepších výkonov. Okrem neho si vo filme zahrali aj Vicky Krieps, Lesley Manville, Sue Clark, Joan Brown, Camilla Rutherford, Brian Gleeson, Harriet Sansom Harris, Silas Carson, či Gino Picciano. 

Posledným filmom týždňa bude milostná dráma talianskeho režiséra Lucu Guadagnina, odohrávajúca sa počas horúceho leta na talianskom vidieku, Daj mi tvoje meno (Call Me by Your Name), ktorá má na svojom konte najnovšie aj štyri nominácie na Oscara, vrátane kategórii najlepší film, či herec v hlavnej úlohe – Timothée Chalamet. Keď si Eliovi rodičia pozvú na leto do domu hosťa, sedemnásťročný tínedžer z toho nie je vôbec nadšený. Spočiatku sa zdá, že s americkým študentom Oliverom toho nemajú veľa spoločného, no keď spolu začnú tráviť viac času, rozvinie sa medzi nimi niečo oveľa hlbšie než len priateľstvo… Film si po premietaní na New York Film Festival vyslúžil najdlhší potlesk v 55-ročnej histórii festivalu. A po vzhliadnutí filmu sa určite bude aj inak pozerať na broskyne.. V hlavných úlohách spomínaný Timothée, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel, Victoire Du Bois, Vanda Capriolo, či Elena Bucci.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/BontonFilm/Itafilm

Súvisiace články