Čierny panter, Podoba vody, či Disaster Artist od dnes v našich kinách

15.2.2018|Ivet Kollarova|

V treťom februárovom týždni popustíme uzdu fantázii, vzdáme hold najhoršiemu ikonickému filmu, naučíme sa dobrosrdečnosti, zabojujeme o česť a postavenie v rodine a zistíme, či nám Marvel skutočne ponúkol svoj najlepší film. Dnes prichádza do kín šesť nových filmov, z toho tri oscarovské, z ktorých jeden patrí medzi najhorúcejší adeptov na víťazstvo. Medzi nimi sa našlo miesto aj na dva európskej produkcie a dlhoočakávaný marvelovský Čierny panter.

Začnime magickým príbehom o láske, sile jedinečnosti a pocte klasickému Hollywoodu v novinke od vizonára Guillerma Del Tora, Podoba vody (The Shape of Water). Trochu iný príbeh o láske si pre nás prichystal majster rozprávania Guillermo del Toro. Nemá upratovačka sa v tajnom vládnom laboratóriu zblíži s nezvyčajným vodným tvorom a s pomocou svojej najlepšej kamarátky, suseda a niekoľkých špiónov naplánuje jeden z najpodivuhodnejších a najromantickejších únosov v dejinách filmu.

V utajovanom americkom vládnom laboratóriu prebiehajú experimenty s podivuhodným obojživelným monštrom nájdeným v Amazónii. Vie sa o ňom veľmi málo – domorodci ho uctievali ako boha, môže dýchať na vzduchu aj pod vodou, podobá sa človeku a je považovaný za nebezpečného tvora. V laboratóriu ho väzní a bezohľadne skúma ambiciózny vládny agent Richard Strickland. Zaobchádza s ním skôr ako s biologickým materiálom než ako so živou bytosťou. Svojím experimentovaním neberie ohľad na to, či objekt skúmania zostane na žive alebo nie.

V rovnakom laboratóriu pracuje nemá upratovačka Elisa a keď sa náhodou stretne s uväzneným stvorením, dokáže s ním nadviazať komunikáciu, ku ktorej nie je treba žiadnych slov. Stačia im gestá a emócie. Elisa ho nevníma ako nebezpečného netvora, cíti predovšetkým jeho strašnú osamelosť. Je to aj tým, že táto záhadná bytosť má jednu základnú podobu vody. Ako voda prijíma tvar nádoby, tak aj tento vodný tvor prijíma vlastnosti každého, s kým sa stretáva, a odráža tak jeho agresivitu aj osamelosť alebo bezpodmienečnú lásku. Vďaka tomu sa medzi ním a vnímavou Elisou vytvorí silné puto. V okamihu, keď hrozia ďalšie brutálne pokusy, Elisa pochopí, že je čas na spoločný útek. A pretože sme v 60. rokoch minulého storočia, nezaobíde sa to bez účasti sovietskych špiónov.

Ideu filmu Guillermo del Toro približuje takto: “Voda má tvar určený tým, v čom sa práve nachádza. Voda môže byť veľmi príjemná, ale je to tiež najmocnejšia tvárna sila vesmíru. Taká je predsa i láska. Nezáleží na tom, do akého tvaru vkladáme lásku, či už je to muž, žena alebo iné stvorenia.” Film Podoba vody získal na minuloročnom MFF v Benátkach hlavnú cenu, sedem nominácií na Zlaté glóbusy a s trinástimi nomináciami na Oscara je považovaný za jedného z favoritov na víťazstvo. V hlavných úlohách si vo filme zahrali Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins, Michael Shannon, Michael Stuhlbarg, či Doug Jones ako záhadný morský živočích.

Francúzska kinematografia má tento týždeň zastúpenie s dramédiou noir Dovidenia tam hore (Au revoir la-haut/See You Up There) režiséra Alberta Dupontela. November 1918. Do konca svetovej vojny ostáva len pár dní. Poručík Henri d’Aulnay-Pradelle je napriek tomu ochotný kvôli uznaniu a povýšeniu ísť aj cez mŕtvoly a posiela svoju jednotku do nezmyselného útoku. Tento zbytočný útok na kótu 113 nerozlučne spojí dvoch vojakov, nenápadného účtovníka Alberta Maillarda a nadaného umelca z bohatej rodiny Édouarda Péricourta. Albert skončí po výbuchu zasypaný v zákope a Édouard ho vyhrabe a zachráni. Hneď nato ho ale zasiahne črepina a príde o kus tváre. Toto znetvorenie ovplyvní životný príbeh oboch vojakov aj po demobilizácii. Albert sa stane Édouardovým opatrovateľom a nakoniec spoločne pripravia monumentálny podvod postavený na národnom uctievaní vojnových hrdinov pomocou pomníkov. A poručík Pradelle medzitým nehanebne zarába na štátnej zákazke založenej na exhumácii padlých a na výstavbe vojnových cintorínov. Ich cesty sa tak musia zákonite pretnúť. Film Dovidenia tam hore bol natočený podľa rovnomennej románovej predlohy. V roku 2013 za ňou spisovateľ Pierre Lemaitre získal prestížnu Goncourtovou cenu. V hlavných úlohách Nahuel Pérez Biscayart, Albert Dupontel, Laurent Lafitte, Niels Arestrup, Émilie Dequenne, Mélanie Thierry, Philippe Uchan, André Marcon, Michel Vuillermoz, či Carole Franck.

Hovoria o ňom ako o najlepšom marvelovskom filme, aký bol kedy natočený. Očakávaniu sú preto veľké, a my sa už od dnes môžeme presvedčiť, či to režisérovi Ryanovi Cooglerovi naozaj vyšlo. S doslova hviezdnym obsadením Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Andy Serkis, Angela Bassett, Forest Whitaker, Sterling K. Brown, Isaach De Bankolé, Letitia Wright, či Stan Lee natočil komiksovú adaptáciu Čierny panter (Black Panther). Po udalostiach, opísaných vo filme Captain America: Občianska vojna, sa bojovník T'Challa po smrti svojho otca, vládcu Wakandy, vracia domov, aby sa stal novým kráľom tejto skrytej, avšak technologicky vyspelej africkej krajiny. Objavuje sa však dávny nepriateľ a tak musí T'Challa zmobilizovať svojich spojencov a ako Čierny Panter využiť všetky schopnosti, aby zabránil vojne, ktorá by ohrozila Wakandu aj celý svet.

Priestor dostane aj dánska kinematografia. Režisér Henrik Ruben Genz natočil nevšednú tragikomédiu o podivnej láske, odpustení a polievke z pálenky, Tak káže Boh (Gud taler ud). Uštipačný, sarkastický a dojímavý rodinný portrét inšpirovaný slávnou biografiou dánskeho dramatika Jensa Blendstrupa sa odohráva v druhej polovici 80. rokov - v čase, keď explodoval Černobyľ. Zachytáva nevšednú rodinu, v ktorej pevnou rukou vládne čudácky psychiater Uffe, muž mnohých podivných záľub. Patria medzi ne domáce pitky s pacientmi i rázovitá výchova synov. Uffe sa doma cíti ako Boh. Ale bohovia nemusia byť dvakrát láskaví. Vo filme si zahrali Marie Askehave, Jenny Asterius, Miri Ann Beuschel, Maria Erwolter, Marcus Sebastian Gert, Peter Hellemann, Søren Malling, či Mads Riisom.  

Jeho film bol taký zlý, že sa stal kultovým. A tak stálo za to, nakrútiť o jeho vzniku druhý, ešte horší a víťazný. O réžiu bio dramédie Disaster Artist (The Disaster Artist) sa postaral hrec a režisér James Franco. Skutočný príbeh o vzniku a nakrúcaní kultovej filmovej klasiky režiséra Tommyho Wiseaua filmu The Room (2003), označovanej ako jeden z najhorších filmov všetkých čias, ako „Občan Kane zlých filmov“. Disaster Artist je príbehom dvoch outsiderov, idúcich za svojim snom. Keď ich svet odmietne, rozhodnú sa nakrútiť svoj vlastný film – ktorý je však kvôli neúmyselne vtipným momentom, príbehovým zvratom či zlým hereckým výkonom – hrozne milou a zároveň príšernou komediálnou drámou. Film už pred svojou oficiálnou distribučnou premiérou, stačil obehnúť niekoľko významných festivalov a vyhrať Zlatú mušľu na MFF v San Sebastiane a bol remastrovaný pre technológiu a kiná IMAX. James Franco získal za svoj herecký výkon Zlatý glóbus, a napriek tomu, že sa očakávala aj jeho nominácia na Oscara (ktorú nezískal), film si odniesol aspoň nomináciu za adaptovaný scenár. Vo filme si zahralo vcelku hviezdne obsadenie na čele s Jamesom, ďalej Dave Franco, Seth Rogen, Ari Graynor, Alison Brie, Jacki Weaver, Zac Efron, Josh Hutcherson, Jason Mantzoukas, Sharon Stone, Melanie Griffith, Bob Odenkirk, Megan Ferguson, Zoey Deutch, Ike Barinholtz, Kevin Smith, Keegan-Michael Key, Adam Scott, Danny McBride, Kristen Bell, J.J. Abrams, Lizzy Caplan, Judd Apatow, Zach Braff, Bryan Cranston, Christopher Mintz-Plasse, Jason Mitchell, či Kate Upton.

Posledný film, ktorý dnes prichádza do našich kín vznikol podľa rovnomenného medzinárodného knižného bestselleru spisovateľa R.J. Palacia a v réžii Stephena Chboskeho, Obyčajná tvár (Wonder). Dojímavý príbeh o tom, aké ťažké je pre malého chlapca zapadnúť medzi rovesníkov v škole, ktorí sú úplne iní...úplne obyčajní. August (Auggie) Pullman má 10 rokov, miluje Hviezdne vojny a práve nastúpil po prvýkrát do školy, pretože je výnimočný. Keď prišiel na svet, lekári predpovedali, že sa nedožije rána. V detstve podstúpil toľko operácií, čo iní nezakúsia za celý život. Pre vrodenú poruchu, ktorej názov väčšina ľudí nevie ani vysloviť, má silne zdeformovanú tvár. A predsa chce žiť normálny život. Preto teraz stojí pred najťažšou skúškou zo všetkých – konečne ide do školy medzi „normálne“ deti. Musí sa pripraviť na zdesené pohľady spolužiakov aj posmech neprajníkov. Nájde v sebe dosť síl, aby si našiel priateľov a v škole vydržal, alebo sa vzdá a radšej zostane doma? V hlavných úlohách úžasný Jacob Tremblay, Julia Roberts, Owen Wilson, Mandy Patinkin, Izabela Vidovic, Mark Dozlaw, Rukiya Bernard, Jennifer March, Noah Jupe, Benjamin Ratner, Nicole Oliver, či Emma Tremblay. Film získal jednu nomináciu na Oscara, a to v kategórii najlepší make-up a vlasy.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/SaturnFilm/ContinentalFilm/ForumFilm

Súvisiace články