Michèle Morganová: Najkrajšie oči kinematografie

26.2.2018|Jozef Rigo|

(29.2.1920, Neuilly-sur-Seine, Seine, Francúzsko – 20.12.2016, Meudon, Hauts-de-Seine, Francúzsko)

Herečka Michele Morganová patrila doteraz k najväčším legendám francúzskeho filmu. Z domova odišla ako pätnásťročná a bola rozhodnutá sa stať herečkou. Umeleckú prípravu získala v slávnej dramatickej škole Reného Simona a súbežne sa začala uplatňovať v malých roličkách pred kamerou.

Pod pseudonymom Simone Morganová sa objavila v neveľkej úlohe hostesky vo filme Slečna Mozartová (Mademoiselle Mozart, 1935), pre svoje ďalšie výstupy pred kamerou hrala pod novým pseudonymom Michèle Morganová. Jej nevšedný pôvab zaujal režiséra Marca Allégreta, ktorý jej ako šestnásťročnej ponúkol hlavnú úlohu v dráme Gribouille (1937), kde bol jej partnerom o generáciu starší významný divadelný herec Raimu. S ním sa neskôr stretla v Duvivierovom filme Večný nepriateľ (Untel pere et fils, 1940), ktorý sa vďaka svojmu protifašistickému vyznaniu dočkal premiéry v zámorí, vo Francúzsku bol uvedený až v roku 1945.

Z ďalších hereckých partnerov Michèle Morganovej pripomeňme Jeana Gabina, ich najvýznamnejším spoločným filmom bolo slávne Nábrežie hmiel (Le Quai des Brûmes, 1938). Spolu s ďalšími hercami opustila Michèle Morganová Francúzsko po nemeckej okupácii a zakotvila v USA. Počas vojny natočila v Hollywoode päť filmov, o svojej kariére v zámorí však mala inú predstavu a nebola tak úspešná ako doma vo Francúzsku. Po boku Humphreyho Bogarta stála vo filme Passage to Marseille (1944), jej ďalšie hollywoodske filmy nemali veľkú odozvu, plánovaná hlavná úloha v slávnej Casablance (1943) stroskotala na finančných požiadavkách.

V Amerike sa Michèle Morganová prvýkrát vydala a v roku 1942 sa jej manželom stal herec, režisér a hudobníkWilliam Marshall (1917-1994), ich syn Mike Marshall (1944-2005) sa neskôr stal tiež hercom. Návrat do Francúzska po skončení vojny sa Michèle Morganovej podaril vo veľkom štýle a hneď za prvý filmPastorálna symfónia (La symphonie pastorale, 1946) získala cenu pre najlepšiu herečku na festivale v Cannes.

Z jej ďalšej povojnovej filmografie bol mimoriadne úspešný milostný príbeh letušky a pilota (Jean Marais) Očami spomienok (Aux yeux du souvenir, 1948; oba filmy režíroval Jean Delannoy). V rovnakom čase natočila v Británii film Padlý idol (The Fallen Idol, 1948). V roku 1948 sa rozviedla s Williamom Marshallom. O dva roky neskôr obaja uzavreli nový sobáš – v roku 1950 sa Marshall oženil s ďalšou francúzskou hereckou legendou Micheline Presleovou a Michèle Morganová si vzala herca Henriho Vidala (1919-1959).

Na prelome 40. a 50. rokov patrila Michèle Morganová k najväčším hviezdam francúzskeho filmu, točila so slávnymi režisérmi ako boli René Clément alebo jej objaviteľ Marc Allégret, významná spolupráca pokračovala tiež s Jeanom Delannoyom. Michèle Morganová sa objavila v slávnych Veľkých manévroch (Les grandes manoeuvres, 1955). Tu hrala s veľkým Gérardom Philipom, s ktorým už predtým natočila film Pyšní (Les orgueilleux, 1953). Za tento film bola ocenená časopisom Ciné-revue ako najlepšia herečka, medzitým v priebehu 50.tych rokov niekoľkokrát zvíťazila v diváckych anketách o najpopulárnejšiu herečku.

V 50.tych rokoch sa Michèle Morganová zúčastnila v obľúbených poviedkových filmových projektov. Točila aj v Taliansku alebo Nemecku. Za nemecký film Menschen im Hotel (1959) bola ako najlepšia herečka ocenená v Španielsku. Zatiaľčo po jej boku stáli najkrajší herci Európy, v melodráme na tému okupácie Fortunat (1960) vytvorila nevšedný pár s populárnym komikom Bourvilom. Krátko predtým sa pred kamerou stretla naposledy so svojím druhým predčasne zosnulým manželom Henrim Vidalom vo filme Prečo prichádzaš tak neskoro? (Pourquoi viens-tu si tard?, 1959).

Posledným životným partnerom Michèle Morganovej sa stal herec a neskôr významný režisér komédií Gérard Oury (1919-2006), s ktorým žila až do jeho smrti. Ten tiež Michèle obsadil do svojej režijnej prvotiny Zločin sa nevypláca (Le crime ne paie pas, 1962). Michèle Morganová sa v tom čase ďalšej práci pre film vyhýbala a oproti predchádzajúcej dekáde natočila v 60.tych rokoch len štrnásť filmov. Veľkú rolu dostala vo filme Benjamín alebo denník panike (Benjamin, 1968). Z jej nepríliš početnej spolupráce s televíziou si zmienku zaslúži film La Bien-Aimée (TV film, 1967), ktorý získal cenu pre najlepšiu herečku na televíznom festivale v Monte Carle. Neskôr ju k spolupráci prizval slávny Claude Lelouch, kde pod jeho režijným vedením hrala hlavnú rolu v komédii Mačka a myš (Le chat et la souris, 1975). Poslednú filmovú úlohu odohrala Michèle Morganová v talianskej dráme Všetkým sa darí dobre (Stanno tutti bene, 1990).

Michele Morganová prevzala v roku 1967 Rad umenia a literatúry, ktorý udeľuje francúzske ministerstvo kultúry, a o dva roky nato najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, Rad Čestnej légie. V roku 1992 dostala Čestného Cézara za celoživotné dielo a neskôr ešte v Benátkach Zlatého leva za celoživotnú hereckú kariéru. Herečka má tiež svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy. Jedna z najväčších legiend francúzskeho filmu dvadsiateho storočia oslávila vo februári 2016 úctyhodných 96 rokov. "V nedožitých 97 rokoch sa v utorok ráno najkrajšie oči kinematografie definitívne zavreli," oznámila rodina. Využili pritom prezývku, ktorú na počesť jej výrazných očí začali pred rokmi používať filmoví fanúšikovia Michèle Morganovej.

Filmografia Michèle Morganovej:

S.O.S (SOS, 1939), Môj život s Carolinou (My Life With Caroline, 1941), Joan Of Paris (1942), The Chase (1946), The Seven Deadly Sins (1952),Okamžik pravdy (La Minute de vérité, 1952),Napoleon (1955),Si Paris nous était conté (1956), Mária Antoinetta (1956), Ročník (The Vintage, 1957), Maxime (1958),Zimná dovolenka (Vacanze d´inverno, 1959), Landru (1963), Stratená jednotka (Lost Command, 1966), Žena démon (Le Démoniaque, 1968), Muž a žena po 20 rokoch (Un homme et une femme 20 ans déjá, 1986), Rival (La Rivale, 1999).

  Foto © Public Domain / Wikimedia

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...