Rodin, Mária Magdaléna, Sloboda, ale aj Králik Peter, či pokračovanie Pacific Rim od dnes v kinách

22.3.2018|Ivet Kollarova|

Štvrtý marcový týždeň sa nedá nijak zahanbiť týždňami predchádzajúcimi a do kín prinesie sedem nových filmov, ako hollywoodskej, tak aj európskej produkcie. A na skončený Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest v Bratislave nadviaže ďalšia pozoruhodná prehliadka. Už po 5. krát sa na Slovensku v rámci Mesiaca Frankofónie uskutoční Crème de la Crème, ktorá ponúkne to najlepšie zo súčasnej francúzskej kinematografie. V Bratislave prehliadka prebieha od 22. do 28. marca, a následne v priebehu marca a apríla zavíta aj do ďalších 20 slovenských miest.

Prehľad siedmich nových filmov začneme pokračovaním mega scifi filmu pôvodne od Guillerma Del Tora Pacific Rim – Útok na Zemi, tentokrát pod režisérskou taktovkou Stevena S. DeKnighta a s názvom Pacific Rim: Povstanie (Pacific Rim Uprising). Kaiju versus Jaegeri. Monštrá z vesmíru versus pilotovaní obrí roboti. Druhé kolo. Vo výpravnom akčnom sci-fi Pacific Rím: Povstanie sa opäť hrá o planétu Zem a my prehrávame. Po prvýkrát sme ich dokázali zastaviť. Lenže to, čo mimozemskí tvorovia Kaiju napáchali na Zemi v prvej časti akčného sci-fi Pacific Rím, bola iba predohra k tomu, čo si pre ľudstvo pripravili teraz. Hviezda Star Wars John Boyega a Scott Eastwood z Rýchlo a zbesilo vedú tím, ktorý je poslednou nádejou pre prežitie planéty.

Členovia tohoto tímu sú piloti ovládajúci Jaegerov, obrích robotov, ktorí svojou veľkosťou a vybavením dokážu konkurovať rovnako vybaveným Kaiju. Jake Pentecost k nim dlho patril, ale potom sa vykašlal na svoj talent aj na odkaz svojho otca, ktorý v boji proti Kaiju obetoval svoj vlastný život. Radšej prežíva v ilegalite a na živobytie si zarába rôznymi nelegálnymi aktivitami. Počas jednej takejto akcie narazí na pätnásťročnú Amaru, ktorá dokázala ukradnúť a rozchodiť pôvodne na likvidáciu určeného Jaegera. Než sa títo dvaja stačia dostatočne zoznámiť, majú v pätách Zákon. Aby unikli trestu, začlenia sa do programu výcviku nových pilotov Jaegerov. Jake po boku svojho bývalého parťáka Lamberta ako inštruktor a Amara ako nádejná pilotka. Všetci dúfajú, že si trenérske schopnosti nikdy nebudú musieť vyskúšať v reálnom boji. Lenže tá prichádza. Skôr, než si všetci priali, a odkiaľ to nikto nečakal.

Režisér prvého dielu, legendárny Guillermo del Toro, sa pri pokračovaní uspokojil s rolou producenta, pretože natáčanie sa prelínalo s natáčaním jeho srdcovej záležitosti, filmu Podoba vody, ktorý získal 4 Oscarov, vrátane najlepší film, či réžia. Jeho nástupca Steven S. DeKnight sa tým pádom ocitol v pomerne nezávidiahodnej situácii. “Nechcel som Guillerma ignorovať vo všetkom, čo do tej doby vytvoril, je to príliš výnimočné. Na druhej strane som ani nechcel slepo nasledovať majstra. Chcel som ten film natočiť tak, aby ľudia odišli s nadšením a nie s pocitom, že toto už videli, ” hovorí režisér. V hlavných úlohách, okrem Eastwooda a Boyegu uvidíme Adriu Arjona, Tian Jing, Charlieho Daya, Rinko Kikuchi, Burna Gormana či Karan Brar. 

Krátko pred Veľkou nocou a opäť pre detičky tu máme animovaný film natočený podľa svetoznámych príbehov Beatrix Potterovej, v réžii Willa Glucka, Králik Peter (Peter Rabbit). Rebelský králik Peter žije svoj veselý bezstarostný život spolu s ostatnými zvieratami na farme. Nový majiteľ statku sa však o svoj životný priestor deliť nemieni - a už vôbec nie so zvieratami. Začína sa tak bizarná vojna o teritórium medzi ním a obyvateľmi záhrady. V originál anglickom znení postavičkám svoje hlasy prepožičali Margot Robbie, Elizabeth Debicki, Daisy Ridley, Domhnall Gleeson, Rose Byrne či James Corden. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Juraja Kemku, Táňu Pauhofovú, Barboru Švidraňovú, Petru Polnišovú či Vladimíra Kobielskeho.

Po rozprávke sa budeme aj trochu báť. Od dnes si totiž môžeme v kinách pozrieť horor režiséra Johannesa Robertsa, Oni 2: Nočná korisť (Strangers: Prey at Night). Malo to byť príjemné rodinné stretnutie v chatovej osade na brehu jazera, ale na miesto určenia dorazila iba jediná rodina. Všade je úplné ticho a nikde v okolí nikoho nie je vidno...až kým sa večer neozve zvonček na dverách. Za nimi stoja traja psychopati v strašidelných maskách a nožmi v rukách. Práve našli svoju korisť a lov sa môže začať. Rodičia alebo deti? Kto bude silnejší a prežije? V hlavných úlohách Christina Hendricks, Bailee Madison, Martin Henderson, Lewis Pullman, Emma Bellomy, Damian Maffei, Lea Enslin či Preston Sadleir.

K Veľkej noci sa bude hodiť aj nová životopisná dráma o jednej z najtajomnejších ženských postáv našej civilizácie Mária Magdaléna (Mary Magdalene) v réžii Gartha Davisa, ktorý napráva obraz očitej svedkyne umučenia a vzkriesenia Ježiša Krista, z ktorej dejiny urobili prostitútku. Mária Magdaléna patrí k najzáhadnejším biblickým postavám. Je opradená mnohými mýtmi, ktoré z nej robia prostitútku, ktorú napravilo až stretnutie s Ježišom Kristom, a ten najodvážnejší jej prisudzuje úlohu jeho manželky. Garth Davis, režisér na Oscara nominovanej drámy Lion, sa rozhodol túto mýtickú škvrnu zmazať a natočil dojemný a pôsobivý príbeh ženy, ktorá sa previnila tým, že sa narodila do zlej doby. V hlavných úlohách historickej drámy sa predstavia na Oscara nominovaní Rooney Mara (Mária Magdaléna), Joaquin Phoenix (Ježiš Kristus) a Chiwetel Ejiofor (apoštol Peter).

Máriinej citlivej a dumavej povahe sa priečila predstava, že skončí v dohovorenom sobáši s mužom, ktorého jej vybral jej otec. Nevidela však inú možnosť, až kým sa v jej dedine neobjavila skupina pútnikov, ktorú viedol charizmatický Ježiš. Mária, okúzlená jeho povahou a názormi, rázne popretŕhala všetky putá, ktoré ju viazali k domovu, a stala sa členkou Ježišovho sprievodu smerujúceho do Jeruzalema. Ako jediná žena v jeho bezprostrednej blízkosti od začiatku pociťovala nevraživosť zo strany Ježišových učeníkov. Tá narastala priamo úmerne tomu, koľko času s ňou Ježiš trávil, a ako veľmi si začínali rozumieť. Na obzore sa však objavujú hradby Jeruzalema a s nimi aj nevyhnutná vidina Ježišovej mučeníckej smrti na kríži. Na to však nie je Mária pripravená …

“Keď som si prečítal scenár Márie Magdalény, vôbec prvýkrát mi jej príbeh začal dávať zmysel. Náš film nie je o prostitútke, pretože to je výmysel. Našou ambíciou je rozprávať jej príbeh tak, ako by sa rozprávať mal,” hovorí režisér Davis. K spomínanej trojici sa vo filme pridali aj Ariane Labed, Sarah-Sofie Boussnina, Denis Ménochet, Ryan Corr, Tahar Rahim, Lubna Azabal, Shira Haas či Uri Gavriel.

V slovensko-nemeckej koprodukcii prichádza do našich kín film Sloboda (Freiheit + Fifi Fatale) od režiséra Jana Speckenbacha. Nora (40) odchádza od svojho muža a dvoch detí bez jediného slova. Je vedená nevysvetliteľnou silou. Chce byť slobodná. Najskôr odchádza do Viedne, kde stretáva mladšieho muža, ale má pocit, že kultúrne príbuzné prostredie jej neposkytlo dostatočnú slobodu, preto odchádza do Bratislavy. Spoznáva sa s mladou striptérkou Etelou a jej manželom Tamásom, začína nový život. V hlavných úlohách Johanna Wokalek, Ricky Watson, Hans-Jochen Wagner, Inga Birkenfeld, Emil von Schönfels, Georg Arms, Ondrej Kovaľ či Andrea Szabová.  

Pred filmom Sloboda sa premieta krátky film Fifi Fatale od režisérky Márie Kralovičovej. Jej krása je dychberúca, tanec podmanivý a pohyby nezabudnuteľné. V zapadnutom lokále sa večer čo večer všetko točí okolo nej. Nešťastne zamilovaný barman, nadšení hostia. Až kým sa v bare neobjaví nepozvaný mladý muž, ktorý odhalí tajomstvo jej sily.

Do oficiálnej kinodistribúcie vstupujú aj snímky, ktoré sa predstavia aj v rámci prehliadky Crème de la Crème. Režisér Jacques Doillon sa pozrel na život a diela významného sochára v snímke Rodin. V roku 1880 získava revolučný sochár a autodidakt Auguste Rodin svoju prvú štátnu zákazku: Bránu pekiel. Žije s Rose, svojou starou partnerkou, keď vo svojich dvadsiatich štyroch rokoch spoznáva mladú nadanú žiačku Camille Claudel. Tá sa najprv stáva jeho asistentkou a neskôr i milenkou. Po ich rozchode, z ktorého sa Camille nikdy nespamätá, pokračuje sochár zaujato v práci na svojom diele, ktorého zmyselnosť vyvoláva záporné reakcie i nadšenie. Snímka Jacquesa Doillona objavuje Rodina ako erotikou nabitého senzualistu, pre ktorého je proces tvorby hlboko sexuálnym zážitkom. V hlavných úlohách Vincent Lindon, Izïa Higelin, Séverine Caneele, Bernard Verley, Anders Danielsen Lie, Arthur Nauzyciel, Laurent Poitrenaux či Pascal Casanova.

Režisér Michaël R. Roskam  nakrútil podmanivú romantickú drámu Darebák a pretekárka (Le Fidéle). Gino stretne Bénédicte a je to z toho láska. Veľká. Spaľujúca. Lenže Gino má tiež tajomstvo. Také, ktoré je nebezpečné pre neho i jeho okolie. S Bénédicte budú musieť za svoj vzťah bojovať: proti všetkému a proti všetkým a zároveň tak trochu i sami so sebou. Vo filme si zahrali Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Eric De Staercke, Jean-Benoît Ugeux, Nabil Missoumi, Thomas Coumans, Nathalie Van Tongelen či Sam Louwyck. 

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/Itafilm/CinemArt/ForumFilm

Súvisiace články