Osem nových filmov od dnes v kinách, medzi nimi aj Dubček, Súboj pohlaví, Môj syn či Mesiac Jupitera

19.4.2018|Ivet Kollarova|

Po miernejšom druhom aprílovom týždni, kedy do kín dorazili len štyri nové filmy, sa ich počet tento týždeň zdvojnásobil. V dnešní premiérový deň sa tak môžeme tešiť na osem nových plnohodnotných snímok, z ktorých je šesť európskej a dve americkej produkcie. Tretí aprílový týždeň poteší najmä klubové srdce a to francúzskou snímkou Môj syn či maďarskou Mesiac Jupitera. Uvidíme český film Pepa, ale aj slovenský o jednom z najdôležitejších politikov Slovenska svojej doby, Dubček. Z americkej produkcie určite poteší film z tenisového prostredia o historickom súboji medzi Billie Jean King a Bobbym Riggsom, Súboj pohlaví. 

Maďarský režisér Kornél Munduczó predstavil svoju novinku Mesiac Jupitera (Jupiter holdja) na minuloročnom MFF Cannes a získal s ňou nomináciu na Zlatú palmu. Dnes vstupuje do našej oficiálnej kinodistribúcie. Aryan je sýrsky utečenec, ktorý sa snaží prejsť cez maďarské hranice spolu s jeho otcom a mnohými ďalšími. Sú však nájdení a pri strete je Aryan postrelený. Mladý chlapec sa ocitá v šoku, v utečeneckom tábore, avšak z jednou záhadnou novou schopnosťou. Dokáže levitovať. S cieľom využiť jeho nadobudnutú silu ho Dr. Stern prepašuje z tábora. Tým sa však nič nekončí... v hlavných úlohách Merab Ninidze, Zsombor Jéger, György Cserhalmi, Mónika Balsai, Majd Asmi, Zsombor Barna, Szabolcs Bede Fazekas, Tamás Polgár či Sándor Terhes. 

Český režisér Ján Novák prichádza do našich kín s tragikomédiou Pepík (Pepa). Smoliarom proti svojej vôli... Kolobeh ľudskej duše je nevyspytateľný a pokiaľ nenájde odpovede na tie správe otázky, nenájde svoj pokoj. A takto to má aj hlavný hrdina filmu. Pepa je outsiderom už od narodenia. Má okolo päťdesiatky a pracuje ako úradník. So svojou ženou, majú dve deti a vo svojej domácnosti je viac ako pod papučou. Rešpektu sa mu nedostáva ani od jeho potomkov.

Uvedomuje si, že musí niečo zmeniť a dokonca veľmi dobre vie, čo by to malo byť. Lenže! Cesta k cieľu býva niekedy veľmi tŕnistá, a tak môžeme sledovať viac či menej márnych, niekedy až tragikomických pokusov hlavného hrdinu, začať svoj život konečne žiť. Podarí sa mu nájsť odpovede na otázky: „Prečo je vlastne na svete? Kde začína ten naozajstný život? Po narodení, po maturite, prvom sexe, svadbe, deťoch alebo až po smrti?“ Vo filme si zahrali Marek Vašut, Alice Bendová, Alena Doláková, Anna Stropnická, Jakub Kohák, Petra Špalková, Filip Blažek, Michal Suchánek, Natálie Grossová, Martin Pechlát či Kristýna Kociánová. 

Tento týždeň si v kinách prídu na svoje aj detičky. Poteší ich animovaný film režiséra Christophera Jenkinsa, Dve a pol kačky (Duck Duck Goose). Starý mládenec gunár Peng si myslí o sebe, že je ten najlepší a najmúdrejší gunár na svete, až kým nestretne dve malé kačiatka, ktoré mu zmenia nielen názor na seba, priority, ale hlavne celý život... Tieto vtáky rozhodne nie sú nahnevané, svoj život si užívajú plnými zobákmi. Byť v husej koži je ťažká pohoda, predovšetkým pre gunára v najlepších rokoch. Animovaná komédia "Dve a pol kačky" prinesie jednému takému gunárovi špeciálnu úlohu. Musí sa začať starať o dve malé kačičky a pomôcť im z bahna, ktoré tak trochu sám spôsobil. Ich spoločné dobrodružstvo ukáže, že rodina môže mať všetky možné podoby aj tvary a dokonca aj perie. A že priateľstvo a rodina je tá najväčšia zábava a jazda. 

Hlavný hrdina žije v husej koži svoj život a za nič na svete by nemenil. Peng je totiž gunár, žije v pokoji vo voľnej prírode a pekáč mu nehrozí. Peng je z druhu "hus pohodová", zo všetkého najradšej sa baví, spoločné husacie rituály alebo akékoľvek iné pravidlá neznáša a v husom slovníku ho nájdeme pod heslom "nezodpovednosť", "pohodička" a tiež "na to kašlem". Namiesto toho, aby s ostatnými držal pri presune na juh vyrovnanú formáciu, lieta si sem a tam a venuje sa leteckej akrobacii. Namyslených mladíkov často čaká pád a Peng pri jednom odvážnom manévri tesne nad zemou zrazí dve malé kačičky, ktoré sa vďaka tomu stratia. Malé kačičky Chi a Chao majú len 16 dní. O tom, že by im pomohol ich kŕdeľ nájsť a napraviť, čo spískal, nechce ani počuť. Nakoniec ale súhlasí. Poraní si totiž krídlo a odprevadiť dve malé kačky pekne pešo mu poskytne šancu, aby sa o tom nikto nedozvedel. Operená trojka sa vydáva na juh za svojimi kŕdľami po zemi. Počas svojho dobrodružstva prejdú skrz hory, okolo jazier, bambusovými lesmi, mramorovou jaskyňou alebo obyčajným kurníkom. V chrbte majú hladného a nebezpečného kocúra a vo finále budú musieť čeliť aj tej kuchynskej trúbe. 

Animovaná komédia "Dve a pol kačky" znamená pre malých aj veľkých divákov jedno nebezpečenstvo. Môžu sa smiať tak veľmi, že dostanú husiu kožu. Film dal dohromady zaujímavú skupinu tvorcov. Ich spoločný kombinovaný životopis obsahuje prácu na filmoch Shrek, Hotel Transylvánia, Princ Egyptský, Divoké vlny, Zamračené miestami fašírky alebo Mravec Z. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Romana Pomajba, Zuzanu Šebovú, Mareka Fašianga či Lukáša Latináka.

Dnes prichádza do našich kín aj historicky prvý hraný slovenský film o politikovi a štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi. Film s názvom Dubček natočil režisér Laco Halama. Trvalo to krátko. Eufória z pocitu slobody, viera, že sa napravia chyby minulosti, presvedčenie, že sa Československo zmení na demokratickú krajinu a ľudia budú slobodní. Na čele mnohých významných spoločenských zmien stál koncom 60-tych rokov 20. storočia Alexander Dubček. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom, ktorý vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať. Lenže to, čo Dubček mienil, Brežnev rýchlo zmenil. 21. augusta 1968 vtrhli do Československa vojská piatich armád Varšavskej zmluvy a demokratizačný proces v našej krajine definitívne pochovali. Takto sa začína film o veľkom mužovi československých i slovenských dejín Alexandrovi Dubčekovi. Vo filme si zahraliAdrián Jastraban, Táňa Radeva, Volodymir Nečeperenko, Jiří Zapletal, Vladimír Hrabal, Radoslav Šoplík, Oleksander Loginov, Jurij Skliar, Peter Trník, Ivo Novák, Zdeněk Bureš, Stano Pitoňák či Marcel Ochránek.

Dvojica Jonathan Dayton a Valerie Faris prinášajú do našich kín film nie len o historickom tenisovom zápase, ale aj živote dvoch tenisových legiend Billie Jean King a Bobbym Riggsovi, s názvom Súboj pohlaví (Battle of the Sexes). On sa iba tak stavil, ona zmenila históriu. Existujú na svete rozdielnejšie bytosti ako je muž a žena? Ich večný súboj budú viesť v novej komédii "Súboj pohlaví" oscarová Emma Stone ako silná žena a feministka a Steve Carell čoby sexistický šovinista. Bojovým poľom je tu okrem samotného života aj tenisový kurt, kde sa uskutoční vojna o všetko. O rovnoprávnosť, o slávu, peniaze, sebavedomie, lásku. Film vznikol na motívy skutočného tenisového zápasu, ktorý sa svojho času stal celosvetovou senzáciou a jedným z najsledovanejších televíznych prenosov všetkých čias. Do histórie vošiel ako Súboj pohlaví.

Šovinistické prasa proti feministke s chlpatými nohami - taká neodolateľná ponuka sa nedá odmietnuť. Začiatkom 70. rokov je sexuálna revolúcia v plnom prúde, v tomto prípade dochádza medzi mužmi a ženami ku vzácnemu a obojstranne príjemnému súženiu a zhode. Avšak spoločenská rovnoprávnosť žije často len v predstavách žien. A tenis nie je výnimkou, skôr žiarivým príkladom. Bobby Riggs je stelesnený testosterón, predstavuje všetko mužské, proti čomu akejkoľvek ženské hnutie vždy bojovalo, bojuje a bojovať bude. Bývalý tenisový šampión, gambler, flákač a veľkohubý šoumen je známy vetou: "Žena patrí do spálne a do kuchyne. Presne v tomto poradí.". Billie Jean King je moderná žena, ktorá akoby do príbehu spadla z dvadsiateho prvého storočia. V tom, čo robí, je výnimočná, angažuje sa, presadzuje lepšie podmienky v ženskom tenise, rieši milostné vzťahy s mužmi i ženami. Dva póly, ktoré sa odpudzujú, až sa nakoniec pritiahnu. Bobby totiž v tenisovej exhibícii poráža ženskú svetovú dvojku a zápas je posmešne nazývaný "Masaker na Deň matiek". To je moment, kedy Billie Jean King zdvihne hodenú rukavicu a rozhodne sa nakopať mu zadok. V následnej monštruóznej šou už nejde len o tenis, ten je len zásterkou. Rozohrá sa zábavná bitka medzi mužským a ženským svetom, ktorá síce nemôže vyhrať na veky vedený stret. . . ale každý podarený kopanec do gulí sa počíta. 

Režiséri skvelej komédie „Malá Miss Sunshine“ a scenárista oscarového „Milionára z chatrče“ dali v Súboji pohlaví dohromady vtipné hlášky, absurdné situácie a fantastické retro 70. rokov plné žiarivých farieb, tupírovaných účesov, pánskych kotliet a minišiat. V hlavných úlohách Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Natalie Morales, Sarah Silverman, Bill Pullman, Alan Cumming, Elisabeth Shue, Eric Christian Olsen, Mickey Sumner, Jessica McNamee, Austin Stowell, Wallace Langham, Lewis Pullman, Enuka Okuma, Jamey Sheridan, Tom Kenny, Matt Malloy, Chris Parnell, Dan Bakkedahl, Mike Vogel, Bob Stephenson, Nelson Franklin, Eli Jane, Richard Allan Jones či John C. McGinley.

Od dnes sa v kinách budeme aj trochu báť, k čomu dopomôže horor režiséra Jeffa Wadlowa, Vadí nevadí (Truth or Dare). Hrávate radi Vadí nevadí? Tak pozor na to, s kým to hrávate, nech pritom neprídete o život. Vadí nevadí je hororová novinka od tvorcov zo spoločnosti Blumhouse, ktorá divákov v minulom roku spoľahlivo vydesila filmami Rozpoltený a Uteč. Vadí nevadí je pomerne nevinná hra, pri ktorej hráči, keď na nich príde rada, volia, či pravdivo odpovedia na nejakú chúlostivú otázku, alebo splnia náročnú/nepríjemnú/ponižujúcu úlohu. Spojenie „pomerne nevinná“ prestáva platiť vo chvíli, keď v prípade klamstva alebo nesplnenej úlohy zomriete.

Študentka Olívia vyrazila s partiou priateľov na pohodovú dovolenku do Nového Mexika. Zoznámenie s neznámym fešákom ju zaviedlo do ľahko strašidelných kulís zrušeného kláštora, kde si zahrali práve Vadí nevadí. Ako to už u tejto hry býva, kvôli tajomstvu, ktoré vyplávalo na povrch začala atmosféra trošku hustnúť. Naozaj husto ale nastalo vo chvíli, keď im onen neznámy fešák prezradil, že keď by ich k hre nenalákal, tak by zomrel. A, že teraz je dosť pravdepodobné, že začnú umierať oni, pretože organizátor tejto verzie Vadí nevadí sa s ničím nekašle.

Dalo by sa nad tým mávnuť rukou, kebyže po návrate domov Olívia a jej priatelia nenachádzali pripomienky hry na každom kroku. Sms-ky, telefonáty, nápisy na stenách, otázky náhodných ľudí – všetci títo opakujú otázku „Vadí nevadí?“ A variant, že by odmietli, neprichádza v úvahu. To spoznajú vo chvíli, keď to niektorý z nich vyskúša a zomrie. Ako sa hráči strácajú, hra naberá na obrátkach a stupňuje svoju náročnosť. Ako zastaviť smrtiaci kolotoč, keď žiadne štandardné riešenie neexistuje? Vadí nevadí je ďalšia originálna hororová lahôdka od majstrov hrôzy zo štúdia Blumhouse, ktorí to minulý rok s hitom Uteč dotiahli až k nominácii na Oscara za najlepší film a k Oscarovi za najlepší scenár. V hlavných úlohách Lucy Hale, Tyler Posey, Violett Beane, Hayden Szeto, Landon Liboiron, Sophia Taylor Ali či Nolan Gerard Funk. 

Posledné dva filmy týždňa sú francúzske chuťovky.

Do oficiálnej kinodistribúcie vstupuje film Christiana Cariona, Môj syn (Mon garçon). Julien je celkom pohltený svojou prácou, ktorá ho núti často cestovať. Neustále odchody zapríčinili pred niekoľkými rokmi rozpad jeho manželstva. Raz, keď je znovu na chvíľu doma, nájde na odkazovači správu od svojej bývalej ženy - s plačom mu oznamuje, že sa im počas školského výletu v horách stratil jediný syn. Julien začne po ňom pátrať, nič ho nemôže zastaviť... Vo filme uvidíme Guillauma Caneta, Mélanie Laurent, Marca Roberta, Antoine Hamela, Christopha Rossignona či Laure Irrmann. 

Režisér Edouard Deluc prináša svoju novinku Gauguin (Gauguin – Voyage de Tahiti). Nekompromisný vizionár Paul Gauguin opustí Paríž, rodinu i priateľov a v roku 1891 sa usadí na exotickom ostrove Tahiti, aby tu  v divokej a nepoškvrnenej prírode načerpal inšpiráciu pre svoje obrazy. Zdanlivý raj sa ale mení na miesto samoty a chudoby, na ktorom Paul zápasí s podlomeným zdravím, odmietnutím i pochybnosťami. Ale taktiež sa tu stretne s krásnou domorodkyňou Tehurou, ktorá sa stane jeho ženou i múzou.  Film Edouarda Deluca je výpravnou, pritom však meditatívnou sondou do duše vášnivého a problematického génia. Jednoznačne v nej dominuje absolútne strhujúci, intenzívny výkon Vincenta Cassela. Okrem neho vo filme uvidíme aj Pernille Bergendorff, Malika Zidiho, Tuhei Adams, Marca Barbého či Scaliho Depleyrata.

  Foto © Depositphotos/FilmEurope/ASFK/CinemArt/ContinentalFilm/BontonFilm/ForumFilm

Súvisiace články