Dnes prichádzajú do kín štyri nové filmy, medzi nimi aj výborne hodnotený thriller Tiché miesto

3.5.2018|Ivet Kollarova|

Mesiac máj sme začali pekným slnečným počasím a Avengermi bodujúcimi v našich kinách. Tohtotýždňové štyri nové filmy, ktoré ich s najväčšou pravdepodobnosťou nezosadia, ponúkajú intenzívne príbehy, z ktorých vám bude prechádzať mráz po chrbte.

V zahraničí si získal okrem sŕdc divákov, najmä srdcia kritikov, ktorí jeho režisérsku novinku vynášajú do nebies. Reč je o filme Tiché miesto (A Quiet Place) režiséra Johna Krasinskeho, ktorý balansuje na hrane psychologického hororu a thrilleru. O kvalitách tejto inteligentne vystavanej snímky sa môžeme presvedčiť už od dnes, kedy prichádza do našich kín. Vybrali si k životu tiché miesto. Až moc tiché. Jediný hlasnejší zvuk sa stáva spúšťačom pre nepredstaviteľný teror, ktorý už štvorčlenná rodina nechce zažiť. Hluk v týchto končinách môže znamenať rozsudok smrti. Keď ťa započujú tak ťa ulovia.

Ticho nielen lieči, ale vo filme Tiché miesto je jedinou možnosťou, ako prežiť ďalší deň. Herec John Krasinski sa pustil do réžie mimoriadneho filmu, ktorý žánrovo osciluje medzi thrillerom, drámou a hororom a vo všetkých svojich polohách dokazuje, čo všetko je človek schopný vymyslieť a obetovať, aby aj v neľudských podmienkach zachránil svoju rodinu.

Lee a Evelyn Abbottovi vychovávajú tri deti. Všetci sú zatiaľ nažive. Veľmi rýchlo si totiž osvojili pravidlá, ktoré začali platiť po ich príchode na Zem. Kto sú tí Oni ? Nikto nevie. Vie sa len to, že majú mimoriadne vyvinutý sluch a akýkoľvek zvuk priláka ich pozornosť. A ich pozornosť pre ľudí znamená istú smrť, čo na vlastnej koži spoznajú aj samotný Abbottovci. Oni zatiaľ ako jedny z mála prežívali aj vďaka tomu, že ich najstaršia dcéra Regan je nepočujúca, a tak pre nich bola znalosť znakovej reči absolútnou nutnosťou aj v „normálnych dobách“. Okrem toho vyvinuli na odľahlej farme, kde žijú, celú radu bezpečnostných opatrení, ktoré ich majú chrániť, napr. zvukovo izolovanú pivnicu alebo molitanom obalené kocky k hre Monopoli. Bude to ale pre ich bezpečie stačiť? Taký život totiž pripomína tanec v mínovom poli a čakanie na jednu jedinú, osudovú chybu. Evelyn je navyše tehotná a termín pôrodu sa nezadržateľne blíži. A niektoré životné udalosti sa bez kriku jednoducho neobídu.

Natočiť film, kde obyčajný zvuk predstavuje tu najväčšiu možnú hrozbu a doslova vás vydesí k smrti, bolo pre Krasinského, ktorý inak horory moc nemusí, veľkým lákadlom. „Náš svet je zvukmi priamo presýtený. A teraz si predstavte, že sa ocitnete v  prostredí, ktorému dominuje ticho. Atmosféra takého sveta vás skôr či neskôr pohltí,“ hovorí režisér, ktorého film pohlcuje svojich divákov spoľahlivo, súdiac podľa prvých nadšených reakcií. V hlavných úlohách Emily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds, Cade Woodward, Evangelina Cavoli, Ezekiel Cavoli či Doris McCarthy.

Ďalšiu vypätú snímku týždňa natočila režisérka Coralie Fargeat. V thrilleri Pomsta (Revenge) sa pozrieme na silu vôle poníženej ženy na ceste za spravodlivosťou. Nikdy neberte milenku na pánsku jazdu! Zvlášť, keď sa chcete venovať lovu...Troch samoľúbych frajerov čaká pekne brutálna lekcia chovania. Bohatí milujúci oteckovia rodín sa ako každý rok, zídu uprostred púšte, aby posilnili svoje mužstvo a vybili si stres poriadnym lovom. Tentoraz však jeden z nich privezie na stretnutie svoju milenku, neuveriteľne sexi lolitku, o ktorú sa rýchlo začnú zaujímať aj ostatní. Veci sa vymknú kontrole a muži nechajú umierajúce dievča uprostred púšte. V pekle púšte sa však ponížená a znovuzrodená mladá žena vydáva na cestu pomsty... V hlaných úlohách Matilda Anna Ingrid Lutz, Kevin Janssens, Guillaume Bouchède, Vincent Colombe či Avant Strangel. 

Fínsky režisér Aku Louhimies natočil vojnovú drámu Neznámy vojak (Tuntematon sotilas). Film rozpráva o jednotke fínskych vojakov bojujúcich proti agresívnemu stalinskému Sovietskemu zväzu. Ukazuje, ako týchto mužov spojilo priateľstvo, humor a túžba prežiť. Táto vojna zmenila život každého vojaka rovnako, ako poznamenala životy ich blízkych aj celý národ.

Stalin a Hitler si v roku 1939 dohodli rozdelenie vplyvu v susedných krajinách a ihneď začali aj s ich delením. A nikto im v tom ani moc nebránil. Spoločne obsadili Poľsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estónsko. Na rade bolo Fínsko, po ktorom Rusi žiadali vydanie Karélie ležiacej na jej hraniciach blízko Leningradu. V novembri 1939 bez vyhlásenia vojny vtrhla červená armáda do Fínska, ale aj napriek mnohonásobnej prevahe nedokázala fínsku obranu prelomiť. Až po niekoľkých mesiacoch tzv. zimnej vojny vybojovali na Fínsku časť územia. V roku 1941 sa situácia zmenila. Nemecká armáda vtrhla do Sovietskeho zväzu a Fínsko sa rozhodlo vybojovať obsadené pohraničie späť. Tento vojnový konflikt medzi malou severskou krajinou a totalitnou komunistickou mašinériou pripomínal boj Dávida s Goliášom.

Vojnová dráma Neznámy vojak rozpráva príbeh jednej fínskej jednotky, ktorá sa postavila cez túto vojnu na obranu krajiny proti agresorovi. Film vystihuje drsne a realisticky skutočný vojnový konflikt, vidí ho očami rôznorodej skupiny mužov, ktorých pevne spojila vojna. Film vznikol podľa knižného bestselleru Väinö Linny, ktorý pre jeho príbehy čerpal aj z vlastnej skúsenosti. Winston Churchill ocenil odvahu fínskych vojakov v priebehu Zimnej vojny vo svojom prejave: „Osamotené Fínsko ukazuje, čoho sú schopní slobodní muži.“ Vo filme si zahrali Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Paula Vesala, Samuel Vauramo, Joonas Saartamo, Jarkko Lahti, Eemeli Louhimies, Pirkka-Pekka Petelius či Aino Louhimies.

Dnes do kín prichádza aj slovenská dokumentárna snímka režiséra Patrika Lančariča, Válek. Básnik a politik Miroslav Válek (1927 – 1991) bol výraznou osobnosťou, ktorá v uplynulom storočí natoľko poznamenala slovenskú kultúru, že nevyrovnať sa s ňou by znamenalo ponechať bez reflexie jej nezanedbateľnú časť. Dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia, spojenú s mnohými legendami a kontroverziami. Tvorcovia filmu sa snažia pátrať po koreňoch týchto kontroverzií. Významnú, priam determinujúcu úlohu v jeho životnom príbehu zohrala doba, ktorá poznamenala vývoj celej našej krajiny a osudy všetkých jej obyvateľov. Film je zodpovedným a objektívnym príspevkom k reflexii Válkovej osobnosti. Základným východiskom filmu je Válkov vnútorný rozpor. Rozpor medzi Válkom básnikom a Válkom politikom. Rozpor medzi intímnym a verejným a naopak.

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ASFK/Continental Film

Súvisiace články