Na MFF Cannes 2018 dominujú protesty za rovnoprávnosť žien a film v príprave s názvom 355

13.5.2018|Ivet Kollarova|
Na MFF Cannes 2018 dominujú protesty za rovnoprávnosť žien a film v príprave s názvom 355

Od 8. mája prebieha na francúzskej riviére Croisette možno prelomový 71. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes. A ani nie tak kvôli premietaným filmom, napriek zaujímavým snímkam, ktoré mali už svoju premiéru, sa medzi nimi zatiaľ nenašiel vyslovený favorit festivalu. Naopak vášne vzbudzujú iné udalosti, ktoré v slnečnom Cannes nenechajú nikoho chladným.

Jeden z filmov, ktorý rozvíril najviac diskusii a zaručene sa stane hitom festivalu, je paradoxne film, ktorý sa nezačal ani natáčať. Na filmový trh do Cannes, kde si filmové štúdia, distribútori či producenti vyberajú svoje ďalšie, a dúfajú, že úspešné projekty, tento rok dorazila snímka 355. Akčný, špionážny thriller, o ktorom sa začalo hovoriť len pár dní pred začatím festivalu. Snímka ako každá iná, poviete si, no pokiaľ sledujete aktuálne dianie vo filmovom svete, hnutia #MeToo, #TimesUp či aktivity za zrovnoprávnenie žien a mužov a ich platy v akomkoľvek odvetví vám nie sú neznáme.

To nás privádza späť k filmu 355, ktorého prvotný nápad sa zrodil v hlave herečky Jessici Chastain (jednej zo zakladateliek spomínaných hnutí, hrdej feministky a bojovníčky za práva žien). So svojím nápadom natočiť akčný, špionážny thriller na spôsob filmov ako Mission: Imposible, James Bond či The Bourne Identity s tým rozdielom, že hlavné postavy si vo filme zahrajú výlučne ženy, prišla za režisérom Simonom Kinbergom (s ktorým spolupracovala na ďalšej časti x-menov s podtitulom Tmavý Fénix), ktorému sa nápad zapáčil a spoločne sa pustili do príprav filmu.

Jedným z hlavných bodov pre-produkcie sa stalo promo snímky priamo na 71. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Cannes, kam spoločne s JessicouSimonom prišli projekt potenciálnym kupcom predstaviť aj ostatné herečky, ktoré si vo filme zahrajú. K Jessice sa tak pridajú Marion Cotillard, Penélope Cruz, Fan BingbingLupita Nyong’o, ktoré vo filme 355 vytvoria medzinárodný tím špióniek na misii za záchranou sveta. Rovnako ako spomínané mužské variácie, aj z filmu 355 by mal vzniknúť zaujímavý franchise.

O snímku, ako by sa dalo čakať sa na filmovom trhu strhol nemalý boj. Výhradné práva na film napokon získali, za viac ako 20 miliónov dolárov štúdia Universal, ktoré porazili ďalšie známe hollywoodske štúdia. Film sa tak stal jedným z najväčších obchodov v histórii filmového trhu v Cannes

Film s rozpočtom niečo cez 75 miliónov dolárov bude režírovať Simon Kinberg, ktorému scenár napíše Theresa Rebeck. Film je produkovaný spoločnosťou Freckle Films, ktorú založila Jessica Chastain spoločne s Kelly Carmichael a Kinbergom. Medzinárodné práva na film získala spoločnosť FilmNation.

Ďalšia udalosť, ktorá rozhýbala pokojné vody 71. ročníka MFF Cannes sa udiala na červenom koberci pri premiére filmu jednej z troch režisérok v Hlavnej súťaži, Evi HussonDievčatá slnka (Les filles fu soleil). 82 žien z filmového priemyslu, herečky, režisérky, producentky, agentky, kameramanky a mnohé iné, vedené predsedkyňou Medzinárodnej poroty Cate Blanchett sa pridali k tichému protestu za rovnoprávnosť žien na festivale Cannes, ktorý každoročne bojuje s malým počtom režisérok najmä v Hlavnej súťaži.

Číslo 82 rovnako nie je náhodné. Je to presne toľko žien – režisérok, ktorých filmy súťažili na festivale v jeho 71. ročnej histórii. Pre porovnanie, mužských kolegov, ktorí prešli schodmi vedúcimi do hlavnej sály Palais des Festivals bolo 1 688. Len jedna žena – Jane Campion vyhrala Zlatú palmu za najlepší film (Piano) a len tri získali cenu za najlepší scenár, medzi nimi napríklad aj režisérka Sofia Coppola.

Spoločne s Cate Blanchett stanovisko k protestu čítala aj Agnes Varda, ktorá minulý rok vyhrala cenu Zlaté oko za najlepší dokument (Faces places) a v roku 2015 získala čestnú Zlatú palmu za prínos do filmu. Medzi 82 zúčastnenými sa objavili aj tváre režisérok Patty Jenkins, Avy DuVernay, Alice Rohrwacher či herečiek Marion Cotillard, Kristen Stewart, Lea Seydoux, Salmy Hayek, Jane Fonda či Stacy Martin

V stanovisku vyzvali príslušné inštitúcie na vytvorenie bezpečných pracovných podmienok pre ženy a zmazanie rozdielov medzi platovými podmienkami oboch pohlaví. Ako sa ďalej v stanovisku uvádza: „Ženy nie sú menšinovými skupinami vo svete, no napriek tomu to tak vo filmovom či akomkoľvek inom priemysle vyzerá. My ako ženy dennodenne čelíme rôznym výzvam, ale dnes tu spoločne stojíme na týchto schodoch, čo symbolizuje našu odhodlanosť postaviť sa za nadchádzajúce významné zmeny.“

Tento rok sa v Hlavnej súťaži 71. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Cannes predstaví 21 snímok, z toho len tri režírované ženami. Umelecký riaditeľ festivalu Thierry Fremaux prisľúbil výraznú zmenu do budúcnosti festivalu, no dodal: „Festival nebude filmy vyberať podľa pohlavia tvorcu, ale podľa umeleckej hodnoty a kvality filmu. No ak chceme byť progresívny festival, číslo filmov režírované ženami sa musí zvýšiť.“

Z doposiaľ premierovaných filmov najviac zaujali snímky:

Arctic – réžia Joe Penna

Film rozpráva príbeh o mužovi, ktorý je uväznený v nehostinnej krajine Arktídy a čaká na blížiacu sa záchranu. Nanešťastie, z dôvodu tragickej udalosti k nemu záchranný tím nedorazí a on sa musí rozhodnúť či zostane v relatívnom bezpečí základného tábora, alebo sa vydá na nebezpečnú cestu za záchranou naprieč nepoznanou krajinou. V hlavnej úlohe exceluje Mads Mikkelsen. Film sa premieta mimo Hlavnú súťaž.

Jiang hu er nv (Ash is Purest White) – réžia Jia Zhangke

Táto dráma rozpráva príbeh o sile lásky. Keď sa Qiao zamiluje do mafiána Bina netuší, že kvôli nemu a oddanosti k nemu strávi päť rokov vo väzení. Po jej prepustení sa Qiao vydáva hľadať Bina, aby mohli pokračovať tam, kde pred pár rokmi prestali. Film sa premieta v Hlavnej súťaži.

Dievčatá slnka (Les filles fu soleil) – réžia Eva Husson

Vojenská dráma sa zameriava na ženskú vojenskú kurdskú jednotku, ktorá sa chystá vyslobodiť svoj domov spod rúk extrémistov. Zároveň dúfajú, že sa im podarí nájsť svojich blízkych, ktorí boli držaní ako rukojemníci. Túto akciu prichádza reportovať francúzska novinárka Mathilde, ktorá je svedkom príbehu neobyčajných bojovníčok za práva žien, za život a slobodu. Film sa premieta v Hlavnej súťaži.

Le Livre d’image (The Book of Images) – réžia Jean-Luc Godard

Známy francúzsky režisér natočil dokumentárnu esej o arabskom svete, ktorý sa zmieta pod dohľadom „západného oka“. Zaujímavá bola aj press konferencia k filmu, ktorá celá prebiehala ako FaceTime cez mobilný telefón. Film sa premieta v rámci Hlavnej súťaže.

Todos Lo Saben (Everybody Knows) – réžia Asghar Farhadi

Otvárací film 71. ročníka MFF Cannes zaujal nie len hereckým obsadením, ktorému dominuje Penélope Cruz a Javier Bardem, ale aj príbehom rodiny a jej dlho skrývaného tajomstva. Laura a jej deti cestujú do Španielska, do jej rodnej dedinky na svadbu jej sestry. No neočakávané udalosti otočia túto slávnosť na tragédiu, ktorá odhalí skrytú minulosť celej rodiny. Film sa premieta v rámci Hlavnej súťaže.

Donbass – réžia Sergey Loznitsa

Otvárací film sekcie Un Certain Regard prináša pohľad na vojnu na Ukrajine. No nie celkom taký pohľad, ako by ste si mysleli. Uznávaný režisér vytvoril šialenú mozaiku bizarných scén, v ktorých sa strieda horor, násilie, byrokracia či obyčajná propaganda na pozadí tzv. „fake news“ či nekonečnej vojny, ktorá len podčiarkuje vytvorený patriotizmus, nenávisť nazvanú láska, a kde dráma a groteska idú ruka v ruke so životom a smrťou.

Rafiki – réžia Wanuri Kahiu

Kenská režisérka natočila lesbickú love story, ktorá, ako dúfa zmení srdcia a myslenie Keňanov. Film rozpráva príbeh dvoch mladých žien, Kena a Ziki, ktoré chcú od života viac ako byť len obyčajné kenské manželky. Dievčatá ostávajú dobré priateľky, aj napriek politickej rivalite medzi ich rodinami a navzájom sa podporujú v dosiahnutí svojich cieľov v silne konzervatívnej spoločnosti. Ich život zmení prekvitajúca láska medzi nimi a Kena a Ziki budú musieť čeliť neľahkej úlohe, vybrať si medzi šťastím alebo bezpečím. Film sa premieta v rámci sekcie Un Certain Regard.

71. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cannes má pred sebou ešte celý jeden týždeň a premietanie niekoľkých zaujímavých snímok ako v Hlavnej súťaži, tak aj v sekcii Un Certain Regard. Medzinárodná porota vedená Cate Blanchett vyhlási víťazov a držiteľa Zlatej palmy za najlepší film na záverečnom galavečeri v sobotu 19. mája

Zdroj:  festival-cannes.com Foto © 2018 Festival de Cannes/twitter

Súvisiace články