Škótsky herecký sexsymbol Sean Connery

11.6.2018|Marko Aust|

Narodil sa 25. augusta 1930 ako Thomas Sean Connery v štvrti Fountainbridge v škótskom meste Edinburgh. Jeho matka Euphemia McBain bola upratovačka a otec Joseph Connery bol robotníkom v gumárenskej továrni a vodičom nákladiaku.

V škole dlho nevydržal, už v trinástych rokoch školu opustil, medzitým popri škole vystriedal niekoľko často podradných zamestnaní. Rozvážal mlieko, robil plavčíka v kúpaliskách Portobello, inokedy zas murára či vypomáhal v mäsiarstve, občas si privyrábal ako model a dokonca bol aj leštičom a natieračom rakiev.

V šestnástich rokoch sa dal najať do kráľovského námorníctva. Avšak bol po dvoch rokoch prepustený zo zdravotných dôvodov, trpel žalúdočnými vredmi. Na námorníctve si dal vytetovať nápis „Škótsko navždy" a pod ním ešte nápis „Mama a tata". Toto tetovanie museli neskôr pri nakrúcaní skryť hrubou vrstvou mejkapu.

Vo svojom voľnom čase hrával futbal, tiež sa venoval aj kulturistike, ktorá mu potom neskôr pomohla vstúpiť do sveta umenia a odštartovať hereckú kariéru.

V roku 1953 sa zúčastnil súťaže Mr. Universe, kde obsadil síce až tretie miesto, avšak všimol si ho tam istý chlapík z divadla, ktorý ho pozval na konkurz do muzikálu. Navyše v tomto čase dostal od futbalového skauta Matta Busbyho, ktorého ohromila Seanova fyzická zdatnosť na futbalovom trávniku, zmluvnú ponuku hrať futbal za 25 libier týždenne.

Musel si vybrať z tejto voľby. "Vtedy som sa rozhodol pre herectvo. Bola to asi najchytrejšia vec v živote, ktorú som spravil," odvetil v jednom rozhovore.

Jeho herecké začiatky viedli cez niekoľko menších úloh v divadle, bol zboristom londýnskeho súboru South Pacific. V roku 1956 prvýkráť debutoval v televízii v úlohe boxera v televíznom seriáli The Square Ring. Následovali malé úlohy v The Condemned (1956) či Sailor of Fortune (1956).

Po niekoľkých rokoch malých úloh v divadle a bezvýznamných filmoch prišiel osudný rok 1961. V tomto roku sa konal veľký konkurz na film Dr.No a tvorcovia oslovili aj Seana Conneryho. Konkurzu sa zúčastnili aj veľké hviezdy ako Cary Grant, Roger Moore, Christopher Lee či Rex Harrison, lenže filmové štúdio malo nízky rozpočet, a nemohli si dovoliť veľkú hereckú hviezdu.

Seana Conneryho pôvodne v konkurze na úlohu tajného agenta Jamesa Bonda nevybrali, zaúradovala však náhoda, producentová manželka ho uvidela v televízii, kde na ňu zapôsobila jeho šarm a elegancia. Síce sa proti tomu postavil literárny autor Ian Fleming, ale po osobnej schôdzke s Connerym zmenil názor a bolo nakoniec rozhodnuté. Svetlo sveta uvidela prvá snímka o agentovi s názvom Dr. No (1962). Následovali ďalšie bondovky Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) a Žiješ len dvakrát (1967).

Úloha slávneho agenta Jamesa Bonda bola pre Seana Conneryho požehnaním ale zároveň i prekliatím. Priniesla mu slávu, získal obrovskú popularitu a slušné príjmy. Avšak podľa zmluvy musel dlhé roky nakrúcať bondovku za bondovkou a čoraz začal herec viac predpadať frustráciam a nechcel, aby si ho diváci zaskatuľkovali len ako tajného agenta Bonda. V roku 1969 ho v úlohe agenta vystriedal herec George Lazenby, neskôr sa potom ešte dva razy vrátil v úlohe Bonda v snímkach Diamanty sú večné (1971) a Nikdy nehovor nikdy (1983).

Medzi jeho ďalšie filmy patrí Marnie (1964) s slávnym režisérom Alfredom Hitchcockom, filmové spracovanie detektívky od Agathy Christieovej s názvom Vražda v Orient Exprese (1974) či Highlander (1986) z prostredia škótskych vysočín. V tom istom roku sa objavil v úlohe stredovekého vyšetrovateľa františkána Williama vo filme Meno ruže (1986), natočeného podľa rovnomenného knižného bestselleru od Eca Umberta.

V roku 1988 získal Sean Connery Oscara pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe za film Nepodplatiteľní (1987), kde si zahral po boku Kevina Costnera, Andyho Garciu a Roberta De Nira. 

Ďalaj následoval film Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989), kde si zahral otca Indiana Jonesa. V úlohe kapitána ponorky Marka Ramiusa sa predstavil vo filme Hon na ponorku (1990). O pár rokov sme ho mali možnosť vidieť vo filmoch Prvý rytier (1995) ako kráľa Artuša či v akčných thrileroch Skala (1996) s Nicholasom Cageom a Pasca (1999) po boku herečky Catherine Zeta-Jones. Nebola mu cudzia ani úloha v komornejšiom filme Osudové stretnutie (2000), kde v úlohe starnúceho spisovateľa Forrestera pomáha previesť černosského mladíka nástrahami literatúry.

Jeho posledná filmová úloha bola postava dobroduha Allana Quatermaina v snímke Liga výnimočných (2003). V júni 2006 ohlásil odchod do hereckého dôchodku, odmietol aj zvažované účinkovanie v štvrtom pokračovaní Indiana Jonesa ako aj skoršiu ponuku od Petera Jacksona si zahrať čarodeja Gandalfa vo filmovej ságe Pán Prsteňov.

Sean Connery

Sean Connery bol ženatý s hereckou kolegyňou Diane Cilento, s ktorou sa zosobášil v roku 1962. S ňou mal syna Justina. Manželstvo im vydržalo do roku 1973. Práve slávna postava agenta Jamesa Bonda mala veľký podiel na krachu manželstva. O dva roky neskôr si vzal za druhú ženu francúzskú maliarku Micheline Roquebrune s ktorou sa ako vášnivý golfista spoznal na golfovom turnaji v Maroku a žije s ňou dodnes.  

V roku 1989 ho časopis People vyhlásil za Najsexy žijúceho muža a desať rokov neskôr za Najsexy mužom storočia. Piateho júla v roku 2000 ho kráľovná Alžbeta II. povýšila do šlachtického stavu s právom používať titul Sir.

I keď v poslednom čase žije v Spojených štátoch a v španielskom stredomorskom letovisku, na svoje rodné Škótsko a svoj škótsky pôvod nedal nikdy dopustiť, dokazuje to napríklad názov jeho produkčnej spoločnosti Fountainbridge pomenovanej podľa edinburgskej štvrte jeho rodiska. S obľubou nosí kilt, tradičnú škótsku kockovanú sukňu, a je členom Škótskej národnej strany. Taktiež podporuje úsilie Škotska o získánie väčšej miery nezávislosti na Velkej Británii.

V poslednom čase sa herec vzhľadom k vysokému veku objavuje na verejnosti sporadicky, s pomocou paličky a doprovodu ošetrovateľa ho možno občas stretnúť na prechádzkách po newyorskom Manhattane.

  Foto © Carrienelson1 | Dreamstime.com

Súvisiace články

Filmový kvíz: herec Sean Connery

Filmový kvíz: herec Sean Connery

Nedávno odišla do hereckého neba slávna herecká osobnosť Sean Connery. Herec sa preslávil hlavne v úlohe agenta Jej veličenstva...