Do kín sa vracajú prehistorické dinosaury v jednej z troch noviniek, Jurský svet 2: Zánik ríše

21.6.2018|Ivet Kollárová|

K trom novým snímkam, ktoré prichádzajú dnes do našich kín sa zajtra pridá ďalšia, dokumentárna natočená v mnohopočetnej koprodukcii o okupácii v roku 1968. Tohtotýždňovým hitom v kinách sa stáva nové pokračovanie jedného z najúspešnejších filmov všetkých čias – Jurský svet.

Pod režisérskou taktovkou Juana Antonia Bayona tak vznikol film Jurský svet 2: Zánik ríše (Jurassic World: Fallen Kingdom). Dinosaury z Jurského sveta sú v ohrození a Chris Pratt spolu s Bryce Dallas Howard sa vydávajú na záchrannú misiu. Pred štyrmi rokmi nás dinosaury porazili. Teda na Isla Nubar, exotickom ostrove, kde prosperoval unikátny zábavný park Jurský svet, až dovtedy kým sa samotným exponátom nepodarilo utiecť. Vo finále jedného z najúspešnejších filmov všetkých čias opustili ostrov poslední ľudia a nechali ostrov napospas prehistorickým tvorom.

Tentoraz sa musia vrátiť späť, pretože na ostrove sa prebudila sopka a dinosaurom už po druhý krát v dejinách hrozí vyhynutie. Claire sa z ustráchanej manažérky parku premenila v aktivistku, ktorá chce dinosaury za každú cenu zachrániť. Owena, na ostrov ženie túžba nájsť a zachrániť Blue, inteligentného jaštera, ktorého dokázal vychovať a čiastočne aj vycvičiť, a po ktorom sa po zániku parku zľahla zem. Na Isla Nubar im však nehrozí len zožranie, ušliapanie alebo spálenie vytekajúcou lávou. Hneď po príjazde sa stanú očitými svedkami a nedobrovoľnými aktérmi falošnej hry, ktorá v konečnom dôsledku môže zmeniť život na celej planéte a vrátiť ho o pár miliónov rokov späť.

Vo filme Jurský svet: Zánik ríše sa vracia tím, ktorý vytvoril famózny prvý diel, len režisér Colin Trevorrow posunul režijné opraty J. A. Bayonovi a spolu s Stevenom Spielbergom sa ujal role producenta. Ako spojenie so ságou Jurského parku potom pôsobí aj návrat Jeffa Goldbluma v úlohe vedca Iana Malcolma.

Jurský svet: Zánik ríše bude výnimočný aj tým, že sa v ňom objaví viac jašterov ako v prvej časti alebo v akomkoľvek diele Jurského sveta. „Diváci sa samozrejme môžu tešiť na svojich obľúbených hrdinov – T-Rexa, Brachiosaura alebo Velociraptorov, ale tiež sa tu objavia druhy, ktoré ste ešte nikdy nemali možnosť vidieť. Určite stojí za to prísť sa na nich do kina pozrieť,“ sľubuje režisér Bayona. V hlavných úlohách spomínaní Chris Pratt, Bryce Dallas Howard a Jeff Goldblum. Okrem nich sa vo filme predstavia aj Justice Smith, Rafe Spall, James Cromwell, Toby Jones, BD Wong, Daniella Pineda či Geraldine Chaplin.

Francúzsko bude mať tentotýždeň v kinách zastúpenie komédiou režiséra Francka Dubosca, Láska bez bariér (Tout le monde debout). Jocelyn je úspešný podnikateľ, sukničkár a nenapraviteľný klamár. Snaží sa zviesť mladú a krásu Júliu predstieraním, že je telesne postihnutý. Ale ona mu predstaví svoju sestru Florence, ktorá je na invalidnom vozíku.

Jocelyn predstavuje presne ten prototyp muža, ktorý sa snaží oklamať a uloviť každú ženu, ktorá okolo neho prejde a stojí za hriech. Využíva základné postupy: vyťahuje sa, pretvaruje sa a predovšetkým stále klame. A keď ho náhodou pristihne nová suseda Julie v situácii, keď práve sedí na invalidnom vozíku po matke, a chce sa začať o neho starať, jeho srdce zaplesá. Repertoár postupov profesionálneho zvodcu si práve rozšíril o nový trik a navyše sa vďaka nemu zoznámil s krásnou ženou.

Ale všetko sa skomplikuje, keď príjme jej pozvanie na obed k jej rodičom. Stretne sa tu totiž s Juliinou sestrou Florence. To by samozrejme v inej situácii uvítal, ale ona tiež sedí na invalidnom vozíku. Bohužiaľ sa na rozdiel od neho nedokáže len tak z neho zdvihnúť. A Jocelynovi sa prihodí niečo, čo vôbec nečakal. Beznádejne a romanticky sa do Florence zamiluje, ale ako jej má prezradiť, že im na spoločnú prechádzku stačí len jeden vozík?

Film Láska bez bariér režíroval Franck Dubosc, ktorý je aj autorom scenára a s chuťou si zahral aj hlavného hrdinu. O svojom prístupe k filmu prezradzuje: „Vždy som  chcel vyrozprávať milostný príbeh založený na rozdiele, ktorý nie je ani kultúrny ani spoločenský, ale fyzický. Tí, ktorí sú osudom odsúdení na invalidný vozík, sa od ostatných nijak neodlišujú. Sú iní len na prvý pohľad. Nechcem nikoho poučovať. Len chcem ukázať, že je potreba sa zaujímať o to, čo je vo vnútri každého človeka. Všetci môžeme žiť vzpriamene. Ak to chceme…“. V hlavných úlohách Franck Dubosc, Alexandra Lamy, Elsa Zylberstein, Gérard Darmon, Caroline Anglade, Claude Brasseur, François-Xavier Demaison či Yvonne Gradelet.

Český režisér Marek Beneš prináša na plátna kín obľúbenú dvojicu nešikovných kutilov v snímke Pat & Mat znovu v akcii. "A je to opäť tu" Pat a Mat, naši dvaja známi kutilovia znovu v akcii. Presťahovali sa do nových domov, kde na nich čakajú nové kutilské výzvy a nové príhody. Pre Pat a Mata nie je nič problém, či už sa jedná o boj s rojom včiel, opravu elektrickej kosačky, upchatý odpad, boj s krtkom alebo stavbu novej skalky.

Pre domácich majstrov nie je žiadna komplikácia prekážkou a žiadna výzva dostatočne veľká. Vyčistiť komín? Postaviť nový plot? Naši kutilovia si dokážu poradiť s každým problémom. Našim kutilom vôbec nie je cudzie ani moderné riešenie a tak sa stanú odborníkmi v používaní solárnej energie alebo inštaláciu bezpečnostných kamier. Pat a Mat, ako už sme zvykli prinášajú zábavu na ostrie skrutkovača a srandu až sa klince budú prehýbať. Doma to radšej neskúšajte!

Dokument s názvom Okupácia 1968 v slovensko-česko-poľsko-maďarsko-bulharskej koprodukcii natočila pätica režisérov Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Magdalena Szymkow, Marie Elisa Scheidt a Stephan Komandarev. Dokumentárny projekt o auguste 1968 je kolektívnym subjektívnym pohľadom na vojakov „spriatelených“ armád, ich názory a dojmy na okupáciu Československa v auguste 1968 a úlohu, ktorú v rámci nej zohrali. Hlavnou otázkou je, ako sa „malý človek“ človek chová v konfrontácii s tzv. „veľkým príbehom“. Akú úlohu zohráva osobná zodpovednosť, zachovanie osobného uhlu pohľadu alebo morálka a čo sa stane v momente, keď si musia vyberať medzi záchranou života a poslúchaním rozkazov? Aké pocity mali vojaci, vyslaní do cudzej krajiny, aby tam „spravili poriadky“? Tento film sa zaujíma o vojakov rôznych národností a postavenia – od pešiakov po generálov. So zámerom získať čo najrôznorodejšie pohľady na tému, nakrúcali film 4 režisérky a 1 režisér z 5 krajín bývalého Varšavksého paktu, ktoré spoločne participovali na okupácii. Film môžeme v našich kinách vidieť od 22. júna.  

  Foto © Depositphotos/CinemArt/ContinentalFilm/Filmtopia

Súvisiace články