Odvážny dobrodruh Harrison Ford

3.7.2018|Marko Aust|

V temnej chodbe plnej nástrah a pascí sa obratným krokom pohybuje postava. Keď si ho pod sliepňajúcim svetlom vychádzajúcim spod dohorievajúcej fakľe pozrieme bližšie, po boku sa mu hompáľa stočený bič a na hlave má nastoknutý klobúk. Po chvíli so svitom v očiach potešene sleduje na práve objavený vzácny starodávny artefakt a na perách sa mu zjaví víťazoslávny úškrn. Určite väčšina z vás už v ňom spoznala slávnu postavu archeológa Indiana Jonesa, ktorého stvárnil nemenej slávny americký herec Harrison Ford.

Harrison Ford sa narodil 13. júla 1942 v Chicagu v štáte Illinois v Spojených štátoch. Jeho rodičmi bola herečka Dorotha Nidelman a Christopher Ford, ktorý bol pôvodne hercom a živil sa potom ako reklamný manažér.

Na prelome 50 a 60-tych rokov Ford navštevoval strednú školu v Park Ridge v Illinois, následne pokračoval v štúdiach na univerzite vo Wisconsine, z ktorej ho ale niekoľko dni pred ukončením štúdia vyhodili.

Herecké začiatky Harrisona Forda sa datujú k roku 1964, keď sa presťahoval do Los Angeles v slnečnej Kalifornii. V tom období podpísal zmluvu so štúdiom Columbia Pictures a o pár rokov prestúpil do filmového štúdia Universal Studios. V tom čase už bol ženatý s prvou ženou Mary Marquardt, s ktorou mal dve deti. Kedže filmových ponúk bolo vtedy málo, bol aj tesárom, čo mu umňožnilo prežiť suché herecké obdobia. Vďaka tesárčine sa zoznámil s producentom, scenáristom a režisérom Georgom Lucasom, u ktorého mu mal zmajstrovať niekoľko skríň. Podľa jednej historky ho George Lucas nechal predčítať texty a režisérovi Stevenovi Spielbergovi, ktorý bol tam tiež prítomný, sa mladý Ford pozdával a navrhol ho na úlohu Han Sola vo filme Hviezdne vojny IV - Nová nádej (1977).

Práve táto úloha kapitána hviezdnej lodi katapultovala Harrisona Forda medzi hollywoodské hviezdy. Následovali úlohy v snímkach Apocalypsa (1979), kde si zahral plukovníka Lucasa z prostredia vietnamskej vojny a o rok neskôr si zopakoval postavu Han Sola v ďalšom pokračovaní Hviezdne vojny: Epizóda V – Impérium vracia úder (1980).

Spolupráca Harrisona Forda s Georgom Lucasom a Stevenom Spielbergom priniesla ďalšie plody, dostal hlavnú úlohu v kultovej snímke Dobyvatelia stratenej archy (1981), kde si zahral ikonickú postavu dobrodruha a archeológa Indiana Jonesa. Práve úlohy akčných hrdinov Indiana Jonesa a Han Sola herca najviac preslávili.

Ďalšie úspešne filmy nenechali na seba dlho čakať, zakrátko sa objavil v snímke od režiséra Ridleya Scotta s názvom Blade Runner (1982) v úlohe Ricka Deckarda. Svoje najznámejšie úlohy Han Sola i Indiana Jonesa si znovu zopakoval v pokračovaniach Hviezdne vojny: Epizóda VI – Návrat Jediho (1983), Indiana Jones a Chrám skazy (1984) a Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989).

V 90-tych rokoch sa predstavil v množstve snímok ako Myslíte na Henryho (1991), Vysoká hra patriotov (1993) či Utečenec (1993). Po snímke Air Force One (1997), kde si zahral amerického prezidenta v unesenom lietadle Air Force One si vyskúšal rolu v romantickej komédii Šest dní, sedem nocí (1998). Po boku herečky Anne Heche sa predstavil v úlohe Quinna Harrisa drsného pilota malého dopravného lietadla, ktorý je jeho koníčkom aj v osobnom živote. Je majiteľom pilotného preukazu a lieta na menších lietadlách i helikoptérach.

Harrison Ford vo filme Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008)

Po novom miléniu nastal útlm v úspešnosti filmov, mysteriózny triler Pod povrchom (2000) nakrútený pod taktovkou Roberta Zemeckisa je však výnimkou. Čo sa už nedá povedať o snímkach K-19: Stroj na smrť (2002), či Detektívi z Hollywoodu (2003), ktoré boli verejnosťou prijate vlažne. V roku 2008 si opäť už po štvrtý raz nasadil svoj typický klobúk v snímke Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky, ktorá bola situovaná do čias studenej vojny v 60-tych rokoch.

V poslednom čase sa zjavil v snímkach Kovboji a votrelci (2011), Enderova hra (2013), Hviezdne vojny: Epizóda VII – Sila sa prebúdza (2015) či Blade Runner 2049 (2017), kde si aj tu tiež oprášil svoju minulú postavu Ricka Deckarda. Aktuálne by sa mal už po piaty raz objaviť v úlohe Indiana Jonesa, u zatiaľ nepomenovaného piateho diela sa však znova presúval termín uvedenia do kín, najnovšie by sme sa ho mali dočkať v roku 2020.

Harrison Ford v snímke Blade Runner 2049 (2017)

Harrison Ford bol trikrát ženatý, s prvou ženou Mary Marquardt sa rozviedol v roku 1979 po pätnástich rokoch manželstva. Z tohoto manželstva má dve deti - synov Benjamina a Willarda. Po druhý raz vstúpil do manželského chomútu v roku 1983 s scenáristkou Melissou Mathison, s ňou mal ďalšie dve deti: syna Malcoma a dcéru Georgiu. Avšak ani toto manželstvo nevydržalo, v roku 2004 nasledoval rozvod, ktorý v tej dobe patril medzi najdrahšie rozvody v Hollywoode. V júni 2010 sa po niekoľkoročnej známosti a spolužití oženil s herečkou Calistou Flockhart, ktorú diváci poznajú hlavne ako advokátku zo známeho seriálu Ally McBealová. S ňou má adoptovaného syna Liama.

Charakteristickým znakom Forda je jazva na brade, ktorú utrpel v roku 1968 počas automobilovej havárie. Jazva mu dodáva vzhľad drsnáka, naviac v roku 1998 získal ocenenie Najsexy žijúci muž od People magazine.

Harrison Ford s manželkou Calistou Flockhard (2008)

Harrison Ford rád pilotuje lietadlá a helikoptéry už od 60-tych rokov minulého storočia, v niektorých prípadoch poskytol aj pomoc či dokonca zachránil život zranenému turistovi. Lietať začínal na lietadle Piper PA-22 Tri-Pacer, neskôr na strojoch Gulfstream II, Cessna 182 či Cessna 206. V poslednom čase však spôsobil niekoľko kolízií. V roku 2015 ho museli po havárii s lietadlom dokonca hospitalizovať, keď sa s lietadlom Ryan PT-22 Recruit zrútil rovno do losangeleského golfového ihriska. O dva roky neskôr si zase splietol ranvej na letisku v Orange County a len tesne sa vyhol zrážke s Boeningom, v ktorom cestovalo 116 ľudí.

Žije v Los Angeles v Kalifornii, ale častejšie sa zdržiava v ďalšom bydlisku v obrovskom 800-akrovom ranči v Jackson Hole vo Wyomingu, z toho približne polovicu venoval prírodnej rezervácii. Vo verejnosti herec vystupuje zriedkavo, svoje súkromie si veľmi stráži. Raz vyjadril podporu Tibetu, za čo si vyslúžil od Číny zákaz vstupu do Tibetu. Neskôr v marci 2003 odsúdil vojnu v Iráku a je blízkym priateľom bývalého prezidenta Billa Clintona, s ktorým tiež chodieva na golfové turnaje.

  Foto © Gage Skidmore | Tatrafilm | Dreamstime

Súvisiace články