film V tieni Beethovena (2006)
Film V tieni Beethovena (2006)

V tieni Beethovena (2006)

film V tieni Beethovena (2006)
Film V tieni Beethovena (2006)

Réžia:

Agnieszka Holland

Žáner:

Dráma | Historický | Muzikál | Romantický

Krajina

USA | Nemecko

Dĺžka filmu

104 min

Slovenská premiéra:

8.3.2007 (Intersonic)

Pôvodný názov:

Copying Beethoven

Krásny a jemný príbeh o posledných rokoch Beethovenovho života, jeho vášni, žiadostivosti, utrpení, jeho láske a jeho genialite...
Beethoven /Ed Harris/ dokončuje Deviatu symfóniu, svoje najvýznamnejšie dielo. Je pár dní pred jej uvedením a hudobný vydavateľ Wenzel Schlemmer nemá nikoho kvalifikovaného, kto by stihol prepísať majstrove ťažko čitateľné rukopisy. Presvedčiť niekoho na spoluprácu nie je jednoduché, pretože s Beethovenom nechce nikto nič mať pre jeho povesť bezcitného hulváta a surovca. Je hluchý, chorý, v častých zlých náladách, často opitý a úplne sám. Ľudia ho obdivujú a zároveň ním pohŕdajú, odcudzujú práve pre jeho hrubosť a bezcitnosť, nikto mu nerozumie a nie je pri ňom nikto, kto by mu pomohol v jeho najhorších chvíľach.
Na odporúčanie svojho pedagóga však prichádza za Schlemmerom mladá študentka kompozície /Diane Kruger/ a ponúkne sa, že Beethovenove rukopisy prepíše. Anna Holtz berie prepisy ako výbornú príležitosť pracovať s géniom, a Schlemmer ako rýchle vyriešenie svojho problému. Beethoven Annu niekoľko krát hrubým spôsobom poníži a vysmeje. Postupne sa z nej však stáva je ho múza, strážny anjel, ktorý sa objavil v jeho živote v čase, kedy od života prestal očakávať čokoľvek pekné. Ich vzťah, najskôr neohrabaný až trápny, sa čoskoro mení v ozajstné priateľstvo a vzájomne prospešné hudobné partnerstvo, ktoré umožnilo premiéru Deviatej symfónie a prinieslo v posledných chvíľach Beethovenovi šťastie a pokoj.