HODNOTENIE

emkey
niki7123
Jedine prečo som tento film pozerala bol Karel Roden a ten nesklamal. Ale inak dosť nezaujímavý film, ale na druhú stranu som ani od slovenského filmu veľa nečakala
Willweber
Dost vidno, ze to je z tejto produkcie, skor historicky dokument ako dobry film.
majkoo88
OSobne si myslím : mohlo to byťaj lepšie a blbý koniec takýe tomuto filmu dávam : 15 %
Hattori Hanzo
Ďalší pohlad na našu rekordmanku. Aj keď možno len v množstve spotrebovanej vody na kúpanie. V každom prípade film vo svojom žánre ničím nevyniká. Bojové scénu sú neuveritelne smiešne, keď sa vojaci zaháňajú šablami, ako keby sa báli, že protivníka zrania. Na druhej strane sú tu aj záživnejšie pasáže obohatené skvelou hudbou. Knechtovej Bathory som sa žial nedočkal ani pri záverečných titulkoch, takže ďalšie mínus. Film treba vidieť v originálnom znení, pretože slovenský dubbing tradične nesklamal a uvrhol film do dubbingovej spodiny. Proti Farkašovi nič nemám, ale jeho hlas ako rozprávača príbehu sa sem totálne nehodil a pôsobil velmi smiešne. Našťastie sa dalo pozerať aspoň na pani Friel. Zahrala super. Rodenov Thurzo tak isto nebol zlý. Celkovo je ale film podpriemerný, takže 2 hviezdy sú maximum.
janco
Takže ja som bol hlboko sklamaný ale nie z filmu, ten bol podľa mňa dobrý a dáva tomu iste druhé riešenie, ale z toho že neviem komu sa chcel ujo Jakubisko vtrieť do zadočku ale ja osobne si myslím, že keď je Slovák tak by tam mali byt slovenské slová. Ten anglický jazyk a na konci ČESKÝ je podľa mňa tráááápne alebo sa ujo Jakubisko hanbí že je Slovák????
memphis
IKKK
Ja mam len jednu vyhradu voci tomu filmu. A tou je, ze to bolo velmi kratke. Vzdy su vsetky uzasne filmy velmi kratke. Dufam, ze tie kilometre filmu co natocili, len tak nezahodia a predlzia finalnu verziu :P Este jedna poznamka: Jak moze dakto tvrdit, ze je tento film proti skutocnostiam,ked vlastne nikto nevie ako to naozaj bolo. To co za idiota sa hraje na vsevediaceho? Reziser chcel ukazat obdobie velkeho Uhorska a turko-tatarskych vpadov do europy. Chcel ukazat krutost doby, politicke a mocenske tahy, bezpravie, ludsky charakter v roznych variaciach. A vybral si na to Erzsebet Bathory. Zenu zahalenu tajomstvom. Vsetko velmi dobre iba ta kratkost filmu... To, ako to naozaj bolo uz naozaj vie iba ten Cachticky hrad...
Vapenec
No je to taky stred pre mna, čakal som viac , síce som rátal s tým že sa to od historie bude odlišovať, ale že na príbehu bude asi 35 až 40 % pravdy je dosť málo. No čo sa týka priebehu deja, tak moc sa mi tam nehodili tie vynálezy mníchov, so strihom filmu som nebol moc spokojný a celkovo sa mi zdal aj riadne predražený. Ale šak každy špás dačo stojí, a aspoň že sme si spravili reklamu s ďalšim filmom so slovenskej kinematografie.
dash
Jason01
Neviem ako začať. Hrozné. Takmer všetko. Celý film je hrozný. Keď sa naň pozrieme v detailoch, môžeme nájsť aké také pozitíva. Ale film, to je celok. A celok na mňa dojem nezanechal. Nemal som ani očakávania, od začiatku som tušil prepadák. Zmätočné scény, hrozný strih, podpriemerní herci, zlý zvuk, logické a historické chyby. Viete, keď pozerám film, musí sa mi páčiť a to som ich nevidel málo. A nepozerám sa či ho robil slovák, čech, maďar. Hodnotím ho ako iné filmy, podľa jedného merítka. A to sa mi nepáči: preplnené kiná, ľudia plní očakávania a odcházdajúc spokojní, nabažení špinou, a šťastný z toho, že slováci natočili film. Pán Jakubisko mal nápad ale prepáčte, ten nápad bol BULLSHIT. JE to akoby niekto začal točiť film o Jánošíkovi a spravil by z neho Černáka. Je to akoby som robil film o Napoleonovi a spravil z neho dvojmetrového krásavca, ktorého obľúbeným zvieraťom je líška. Je to fraška. Možno nie každý s tým bude súhlasiť ale som rád a dúfam, že sa film do ameriky nedostane. Teda asi je neodvrátiteľné aby sa dostal do kín ale myslím fóra kritikov. Nechcem zažiť tú hanbu. Ďakujem.
domcaaa
tento film je uplne nice....viem ze jakubisko to nespravil podla skutocnosti ale aj tak je velmi pekny si ce nemusel byt az taky dlhy ale ak by som mohla idem na to este raz....
riso11
film ma veľmi zaujal a rad by som si pozrel znovu ale uz doma v takej vecernej pohodicke. Mne osobne sa vsetky Jakubiskove filmy páčia ale tento je najlepší z jeho filmovej dieľne.
mirito
isiel som na tento film iba z cistej zvedavosti, takze som nemal ziadne ocakavania a ten kto aspon trochu pozna jakubiskovu tvorbu mohol tusit ake spracovanie ho caka. samozrejme historicke fakty isli z 90% uplne mimo, vsetci herci ako keby vysli prave z pozicovne kostymov, t.j. aj pri "bojovych" scenach vsetci absolutne cisty. uz spominane "bojove" sceny, tak na tom som sa dobre pobavil, ak si ujo jakubisko mysli, ze scena s 30-timi komparzistami je "bojova" a "super akcna" tak nech si kupi gumene kladivo a vytlcie si to z hlavy. aspon ze vynechal zauzivane cliche - kupanie v krvy. podla mna zbytocne dlhy film, ktory sa dal uplne jednoducho spravit na 1,5 hodiny. trapne sceny bolek+madl uplne znehodnotili film. strih bol absolutne otrasny a prechody scen to uz ani nehovorim. z filmu ma zaujalo akurat tak 15 minut v poslednej casti. necakal som nic, ale bol som sklamany!
Rommel
No ja si myslim ze je to celkom dobre:D Viete my slovaci sme uz davno nenatocily film co by sa nejako preslavil a mne sa zda ze bathory doslova leti. Ja som na Čachtickom hrade stretol spisovatela Andreja Štiavnického ktory tvrdi ze jakubisko natocil blbost a ze to neni zalozene na pravde. Ze sa kupala v krvy ja neverim lebo podla doktorou by to nebolo mozne koli zrazeniu krvi a tak... lenze ze mucila to je pravda tak to tvrdil Stiavnicky podla vypovedi a malieb svedkov co pri muceni boli. Aj tak mozno keby Jakubisko natocil Bathory uplne podla skutocnosti mozno by to ani take zaujimave nebolo treba tam dat aj cosi vymyslene ved aj ten hrad Cachtice za vlady Bathorycky este nebol rozpadnuty ale ved neva.
guri
Mozno trochu dlhsie (hlavne druha cast Darvulia), ale inak vynikajuce. Vizualne velmi dobre (ved to je Jakubisko...), herci bez chyby (hlavne Anna Friel a Karel Roden), hudba skvela. Okrem dlzky filmu mi vadili uz len niektore kratke snove sekvencie (akosi mi tak nesadli) a mnisi so svojimi vynalezmi. Inak tlieskam!
sasenda
no proste men sa to strasne lubilo ten film sice ekd som boal kuknut na cachtickom hrade som sa aj s mamcou rozpravaal so spisovatelom andrejom stiavnickym..ktory ten film radsje nekomentoval...sa mi to zadlo byt nejaky iny od reality ..lebo akoby tam z hnej spravili sveticu...nwm ako to bolo ci bola vrahyna alebo ne..ale we ze ten film je super urcite s is nim dali vela namahy herecka sa mi moc lubi...mala paradny herecky vykon...a karel roden ty voel ten sa mis albo zalubil eheh us fesiho..a to mam 14 rokvo =DD no ploste ten film bol spica kukal by som si ho znova aj znova...hrozne zerem taketoi povestia filmy..ale ploste bola to uuuuplna ze spica tesila som sa an to celel prazdninx :DDD
ivanab
jakubisko sa v tomto filme veru nezaprel. boli tam sceny po ktorych behali zimomriavky po chrbte, ale bolo vela aj takych, bez ktorych by film urcite neklesol na kvalite. no vysledna pojinta filmu je naozaj prehnana. uz len svetoziara nad hlavou jej chybala. ked uz do toho vrazili tolko penazi, mal to byt film, ktory by mal aspon trochu blizsie k realite a nie takato fantasmagoria.
paui
Film nie podla skutocnej udalosti, ale udalosti, ktorej pravy priebeh nam zostava zahaleny.. 2,5 hod prezit bez ujmy, mozno len mierne stuhnute nohy, ale to je jediny nedostatok.. Prekvapivo dobre, typicky Jakubisko ;) Ak ste niekedy citali historicke info o Bathorycke viete, ze kym vlastne bola je otazne. Romany o jej zivote ju vykresluju ako vrahynu, Jakubisko nas nuti zamysliet sa, ci naozaj neslo len o jej majetky.. Bola najbohatsou zenou v Uhorsku, mala 13 hradov.. a v stredoveku, ked sa upalovali carodejnice len preto, aby sa cirkev nabalila... Dokonca sa aj zasmejete na kuskoch mnichov, niektore obrazy boli surove, ale vtedy to tak proste chodilo. Nikdy sa nedozvieme, ci naozaj zabijala mlade dievcata, alebo to na nu niekto naraficil..
ema
Na tento film som sa veľmi tešila, ale ako človek, ktorý sa dosť zaujíma o históriu som z neho bola uplne sklamana. Klobúk dole rekvizitám, kostýmom, scénam ( aj keď tých bojov tam naozaj nemuselo byť tak veľa ), ale dej filmu bola obyčajna parodia. Presný opak dokazatelným skutočnostiam. Je to urážka jej obetí. Človek, ktorý aspoň trochu vie niečo o histórii musí nad týmto filmom zaplakať.
juricko
Perfektný film.Len mám v tom zmätky,či je vrahom,ale len obeťou nenásitnosti.Aj ked to nieje až tak podstatné,ale na druhej strane sa o nej hovorí s veľkým odporom a možno v skutočnosti nebola tá za ktorú ju pokladajú.A tento filmík je ozaj niečo bombové.Pozeral by som to v kuse.Klobúk dolu pán Jakubisko.A hlavná predstaviteľka?tak takú by na Slovensku asi nenašiel.
Driver69
Super film ktorému nemám čo vytknúť. Tak toto sa p.Jakubiskovi ozaj podarilo. Bol som nadmieru spokojný.
roncalli
pekny film, na nase pomery. skvely vyber hlavnej herecky......tí mnísi boli dost uleteny, ale nie az tak. sem tam som sa pristihol, ze tym historickym vymyslom verim........ale inak supeeer
marfulik
Konečne dobry film zo slovenskej produkcie. Skoda, ze len tie titulky boli v anglictine...nie vsetci sme v nej zdatni. A dalsia skoda, ze hlavnu predstavitelku hrala anglicka herecka! Asi mame malo slovenskych!
nosferatu
Pán Jakubisko urobil z filmu mišmaš, ktorý film hodne strháva dole - historický film, potom je to krimi, potom sci-fi (vynálezy), fantasy, tiež aj komédia, ktorá mala byť odlahčením deja, avšak vstupuje do filmu rušivo. Po skončení filmu, ktorého som sa už nevedel dočkať, mi vŕtala v hlave myšlienka, kam sa sakra podelo 380 miliónov?
mischel
Ked som tento uzasny slovensky film videla po prvykrat, vnimala som efekty, emocie a nestihla som ani zdaleka vsetko zachytit. Po druhykrat som sa na neho pozerala z inej stranky a vsimala som si pocity, povahy postav. A az po treti a poslednykrat co som videla Bathory mi konecne docvakli vsetky nejasnosti a zapletky filmu. Anna Friel je skvela, pride mi to akoby som ju poznala osobne a uz strasne dlho. Neuveritelne dielo.
wevonka246
Je to kvalita ..oplati sa to vydiet. Najprv nuda zaciatok nezazivny ale inak ked sa clovek dostane do deju oplati sa to...len vazne je tasko povedat ci Bola len obet alebo ozaj Vrah
holahop
priznam sa ze sa mi z toho filmu vytraca povestna Jakubiskova mystickost, aj ked naznaky alebo podtext tam bol. asi to bola dan zapadnym producentom pretoze by to inak bolo pre anglicanov nezrozumitelne.. pointa skusit nahlad na Bathoricku z inej strany ako len z tej co pozname sa mi pacila. som si vedomy ze v takychto filmoch sa dej nemusi vzdy drzat hisdtorickych realii. zapadna kinematografia nam dava dostatocne dokazy. trosku ma mrzeli ti mnisi ako vysetrovatelia. zda sa mi to dost okopcene z filmu meno ruze. inak fajn film, som rad ze take daco mame. a mohlo by byt aj viac. nasa historia je bohata na podobne namety a mame z coho z tisicrocnej minulosti Horneho Uhorska kde cerpat.
iwqa_27
toto je jeden najlepsi historicky film,aky som doteraz videla...ani som neverila,ze ho zreziroval slovensky reziser...uzasny film,aj ked som si sice vzdy o tete Bathorycke myslela,ze bola vrahynou,tak po tomto filme som uz zacala malinko vahat...lenze vela literatur o nej pise vo velmi zlom zmysle,tak neviem...ale tak ci tak,pravdu sa uz nikdy nedozvieme a kazdy si ajtak utvori vlastny nazor,ale film bol jednoznacne PERFEKTNY...a ani mi nevadilo ze mal 180 minut...kludne by som vydrzala pozerat na tento film aj 3-4 hodiny :D a tiez herecke obsadenie bolo suprove a Anna Friel hrala na 1* :))..len mi je trochu luto toho Caravaggia :(no len tak dalej pan Jakubisko !;)
catherinkaa
jeden z mala (\"slovenskych\")filmov, na ktory by som sa isla pozriet znova, paci sa mi ze je zahaleny ruskom tajomstva, ze nie je jednoznacne ci grofka bola alebo nebola najvascia masova vrahyna vsetkych cias(i ked tajomny hlas na konci upozornuje na zapis v knihe rekordov)pacia sa mi obrazy, ktore udajne maloval pan Jakubisko(klobuk dolu), vykon jeho manzelky nebol zly, som nadsena vyberom hlavnej hrdinky, je neuveritelne krasna a presvedciva, v neposlednom rade aj herecky nadana... trosku rusivo na mna posobili akurat \"vynalezy\" sikovnych mnichov, ale brala som to skor ako odlahcenie, urcite odporucam pozriet, stoji to za to...aaa tlieskam
Niobi
pred príchodom do kina na film Bathory som nemala žiadne očakávania, chcela som sa nechat prekvapit. Na uvod ma prekvapil dabing Borisa Farkasa ako rozpravaca (aj ked si myslim, ze slovensky dabing je na vysokej urovni, v tomto pripade by som ovela radsej privitala cesky dabing najma v pripade rozpravac Polivku, Madla atd.) myslim, ze dabovanie do slovenciny bolo aj tak zbytocne ked ustredne postavy boli aj tak zahranicneho povodu. Po prvotnych rozpakoch z dabingu sme sa prehupli do deja, ktory bol sice zaujimavy ale dost pokrivkaval za skvelymi hereckymi vykonmi Anny Friel a Karla Rodena. Z tak zaujimavej a putavej temy by sa iste dalo vytazit aj ovela viac (aj ked Jakubiskov pohlad na danu problematiku bol svojsky najma vytvarne cim ma navrh pred inymi rezisermi ale niekedy mi tie jeho vizie prekazali najma ked sa clovek chcel sustredit na historicke fakt resp. legendy kedze tych faktov je pomerne malo). Vadilo mi najma to zahmlievanie deja, pretoze divak sa stracal v tom, co je vlastne naozaj a co sa len odohrava v prestavach a uz chorelavej mysli Bathory. Kazdopadne s tou nominaciou na oskara v kategorii najlepsi cudzojazicny film to mozu skusit pretoze film takychto rozomerov tu u nas este nebol natoceny. Nuz co dodat na zaver, tie koruny za tento film nelutujem to urcite nie a je to lepsie ako priemer.
Zuzana1978
Zatial jediny film, na ktory by som sla viackrat-vyborny :-)
kamila
Po dlhej dobe film, ktory ma zaujimavy dej, pointu a velmi dobre obsadenie. Taky pribeh sa jednoducho neda vymysliet. Ziadne zbytocne krvave sceny. Mozno v zahranici nebude pochopeny, tak ho mozeme pochopit my, ale rozhodne ma cim zaujat divaka, ktory nepozna nasu historiu. Tlieskam.
slavo.soch
Ak sa nemýlim bol som asi medzi prvými ktorý videli tento film v deň jeho celoslovenskej premiery. Rychlo som dobehol do kinosaly, lebo ako vždy a všade som meškal.Bežali už trailery na letné megahity ako Mamma Mia! a podobne. V pribehu minúty sa začal samotný film. Veľmi pôsobivý začiatok s pohľadom na terajší Čachtický zámok (skôr jeho pozostatky) ma veľmi prekvalpil. Mal som naštudované rôzne materiály, i o dabingu. Keď zaznel hlas Borisa Farkaša ktorý vo filme pôsobil ako rozprávač ale i hlas mnícha Petra ktorý všetko o tom období napísal netajím sa že som bol naozaj hrdý že slovenský herci majú naozaj krásne hlasy ale málokto si to všimne. Na starom Čachtickom zámku stále platí to čo sa snažil vyjadriť Jozef Nižňánsky v svojej knihe. Hore postavení, vykinožia to čo je menšie alebo nižšie zaradené. Film splnil moje očákávania, lebo podľa mna platí "menej boja - viacej deja". Film Bathory by si mali ísť pozrieť aj zástanci Nižňánskeho verzie, lebo kto vie, že ako to bolo v skutočnosti, bola čachtická pani naozaj vrahyňa?
dr_doom
Príbeh ako celok nedrží pohromade, dialógy su miestami slabé, niektoré postavy sú až komické, viz dvojica mníchov (Polívka, Mádl), s podobnou dvojicou Viliama a Adsa z filmu Meno ruže sa nemôžu ani zďaleka rovnať. Humorné vsuvky tam boli skôr na obtiaž než na odľahčenie deja. Film je dosť dlhý a miestami má nudné pasáže. Z hereckých výkonov musím vyzdvihnúť hlavne Rodena a ani Friel nebola najhoršia. Výprava je miestami celkom pekná, i výber lokalít, avšak to film nezachráni.
Kaja
Skvely film, splnil moje ocakavania :) velmi dobre spracovany, ako vsetky Jakubiskove filmy. Vynikajuce herecke obsadenie, skvele vykony, super efekty...
traktorista
Herečka Annu Friel, ktorú som spoznal už skôr z 'burtonovského' seriálu Pushing Daisies zahrala hlavnú úlohu presvedčivo, tiež sa nedal zahanbiť so svojim hereckým výkonom i Karel Roden. Ale priznám sa, že za tie tažké peniaze sa mohol natočiť lepší film, napr. tie vojnové scény, ktoré vraj boli finančne náročné tam ani byť nemuseli. Priemerný film nič viac nič menej, neurazí ani nijak extra nenadchne.
hornblower
Na to že film stál 300 miliónov či koľko, je to veľké sklamanie. Nevýrazne herecké výkony, kratšia stopáž by filmu neuškodila, žiadne napätie či vyvrcholenie filmu, strih trošku pokulhaval, hlavná predstaviteľka Anna Friel mi nejako nesadla... Film žial nesplnil moje očakávania, asi som od neho očakával príliš. Škoda.