film Jednotka príliš rýchleho nasadenia (2007)
Film Jednotka príliš rýchleho nasadenia (2007)
Články (1)

Réžia:

Edgar Wright

Žáner:

Akčný | Komédia | Krimi | Mysteriózny

Krajina

Veľká Británia | Francúzsko

Dĺžka filmu

121 min

Slovenská premiéra:

9.8.2007 (Tatrafilm)

Pôvodný názov:

Hot Fuzz

Zabudnite na všetky komédie z policajného prostredia, ktoré ste doposiaľ videli. Jednotka príliš rýchleho nasadenia sa od nich líši asi tak, ako sa rozkošná zombie komédia Úsvit mŕtvych líši od svojich žánrových konkurentov. Nakoniec ju majú na svedomí tí istí tvorcovia, ktorí aj ju vybavili neodolateľne suchým britským humorom, svojráznymi postavičkami a nečakane originálnou zápletkou.
Nicholas Angel (Simon Pegg) je najlepší seržant, ktorý kedy slúžil v radách londýnskej polície, napríklad počet zatknutí, ktoré osobne previedol, o 400 percent prekračuje štatistický priemer. Je proste tak dobrý, že to vrhá zlé svetlo na zbytok týmu. Preto ho nadriadení prevelia na miesto, kde svojím talentom nebude kolegov strápňovať – do ospalého mestečka Sandford, ktorého štatistiky zločinnosti sa rovnajú nule a ktorého najnapínavejšou udalosťou je každoročná záhradná slávnosť. Podľa toho tiež vyzerá tunajšie policajné oddelenie. Nicholas vytvorí dvojicu s tučnučkým dobrákom Dannym (Nick Frost), ktorý by mohol byť všetkým, len nie dobrým policajtom. Pred totálnou frustráciou ho zachráni až séria zvláštnych „nešťastných náhod“, ktoré naznačujú, že pod idylickou pokrievkou Sandfordu by mohol bublať poriadne ostrý guláš. V podstate existujú len dve možnosti – buď si Nicholas zo zúfalstva začal vymýšľať zločiny tam, kde nie sú, alebo mu stojí v ceste najchladnokrvnejší zabijak, akého vo svojej doterajšej kariére stretol.
Scenár Jednotky príliš rýchleho nasadenia, na ktorom sa spoločne s režisérom podieľal sám predstaviteľ hlavnej úlohy, je tak originálny a zábavný, že po jeho prečítaní s účasťou vo filme súhlasili všetky oslovené britské herecké esá, vrátane držiteľa Oscara Jima Broadbenta, bývalého agenta 007 Timothyho Daltona a populárnych komikov Martina Freemana a Billyho Nighyho. Ako čerešničky na torte hrajú vo filme aj jedna oscarová herečka a v súčasnej dobe veľmi populárny režisér (tiež držiteľ Oscara) – nebudeme prezrádzať. Jednotka príliš rýchleho nasadenia vznikla potom, čo jej tvorcovia zhliadli viac ako 200 „policajných“ filmov, absolvovali rozhovory s desiatkami mužov zákona a prežili jednu nefalšovanú naháňačku. Napriek tomu sa hravo vyhli banálnym klišé, ktoré ste už videli stokrát, a naopak stvorili niečo, čo ste zaručene ešte nevideli.