film Slepé lásky (2007)
Film Slepé lásky (2007)
Fotogaléria (6) | Články (3)

Réžia:

Juraj Lehotský

Žáner:

Dokumentárny

Krajina

Slovensko

Dĺžka filmu

77 min

Slovenská premiéra:

27.3.2008 (ASFK)

Pôvodný názov:

Slepé lásky

Nájsť si to pravé miesto naplnenia a šťastia na svete je neraz ťažké pre nás vidiacich, o čo citlivejšia je táto cesta pre ľudí nevidomých. Film Slepé lásky je ľudsky úprimnou snahou o zobrazenie sveta nevidomých a súčasne citlivou a emocionálne mimoriadne silnou výpoveďou o ich najintímnejších citoch a pocitoch. Hlavnými protagonisti filmu sú štyria ľudia, ktorí sú od narodenia slepí. Vytvorili a stále si vytvárajú svoj vlastný svet, často s veľmi neobyčajnými, osobitými predstavami, vnemami a snami. Režisér Juraj Lehotský sa vo svojom celovečernom debute snaží nájsť hodnoty a krásu v živote Petra, Mira, Eleny a Zuzky. Štyroch nevidomých ľudí, ktorých osudy spája spoločná téma – láska.

Peter Kolesár je učiteľom hudby na základnej škole pre nevidiacich v Levoči. Učí nevidomých hrať na klavíri a spievať v zbore. Peter má fantastickú imagináciu, ktorú preciťuje cez zvuky, hudbu... cez počuté. Peter žije so svojou ženou v panelákovom byte, kde medzi štyrmi stenami prenikajú do svojich fantazijných svetov. Túži „uvidieť“ more... splniť si svoj životný sen.

Miro Daniel je nevidomý Róm. Jeho postava prešla počas nakrúcania najväčšími zmenami. Práve prežíva veľkú lásku s Monikou - bielym, takmer slepým dievčaťom. Majú sa veľmi radi, chodia spolu na výlety, zatancovať si... Monikini rodičia ale ich láske neprajú. Na príčine je Mirova farba pleti, ktorá vo svete nevidiacich nie je podstatná. Miro chce o svoju lásku bojovať.

Elena a Laco sú nevidomí manželia, ktorí čakajú dieťatko. Príbeh predstavuje ponor do cítenia nevidomej ženy – budúcej matky. Prežívame s ňou radosť i strach a hlavne veľkú túžbu a silu mať dieťa a vychovať ho. Je to príbeh o jej túžbach, o čakaní, o tajomstve, ktoré v sebe skrýva. Elena a Laco spolu prežívajú nové jemné situácie naplnené radosťou aj otázkami. Narodí sa im vidiace či nevidiace dieťa? Cez svoje životy vedia, že akýkoľvek život má veľkú cenu. Príbeh je o jej veľkom odhodlaní vychovať dieťa.

Zuzka Pohanková má štrnásť. Skončila základnú školu pre nevidiacich a po prázdninách nastupuje ako jediná nevidiaca do strednej školy medzi vidiace deti. Tam sa odkrýva pre ňu neznámy svet, v ktorom sa musí podriadiť úplne novým pravidlám. Zuzka má rada klasickú hudbu a ako každé mladé dievča chce milovať a byť milovaná. Svoju prvú lásku začne spoznávať cez internet na chate...