film Star Trek (2009)
Film Star Trek (2009)
Fotogaléria (1) | Video (1) | Články (1)

Réžia:

J.J. Abrams

Žáner:

Sci-Fi | Akčný | Dráma

Krajina

USA

Dĺžka filmu

126 min

Slovenská premiéra:

7.5.2009 (Tatrafilm)

Pôvodný názov:

Star Trek

Je jedenásty v rade a pritom prelomový. Zatiaľ čo predchádzajúcich desať celovečerných Star Trekov patrilo predovšetkým fanúšikom , tento bude pre všetkých. Nemusíte nič vedieť o eskapádach kapitána Kirka, o špicatých ušiach rezervovaného Spocka, nemusíte poznať všetky zákutia ich vesmírnej lode Enterprise, beztak by ste si mali toto intergalaktické dobrodružstvo báječne užiť. Aspoň to sľubuje jeho režisér J.J. Abrams. Na druhej strane, kto iný by dokázal neznalým divákom sprístupniť túto ságu , než človek, ktorý resuscitoval formu televízneho seriálu (Stratení) a dokázal, že katastrofický thriller sa dá nakrútiť aj digitálnou kamerou? (Monster)?

V scenári Roberta Orciho a Alexa Kurtzmana (Transformers, Mission: Impossible 3) sa celá sága vracia na samotný začiatok. Neskorší kapitán Kirk (Chris Pine) je zatiaľ len postpubertálny mladík, ktorý balí dievčatá na nadupanú motorku a všetko ostatné mu je jedno. Keď má ale niekto v osude napísané, že bude v budúcnosti veliť vesmírnej flotile, musí sa tomu chtiac nechtiac podriadiť. Druhým veľkým hráčom v príbehu je rezervovaný Spock (Zachary Quinto), ktorého okolnosťami vynútený vzťah s Kirkom pripomína spolužitie vody a ohňa. Čoskoro obaja prídu na to, že ak majú zúročiť nádej, ktorú všetci do nich vkladajú, musia začať spolupracovať. A keď nejde o nič menšie než o záchranu planéty, rivalita musí ísť skutočne bokom.

„Pri písaní scenára sme sa snažili ideálne vybalansovať príbeh pre tvrdé fanúšikovské jadro a pre ostatných divákov. Bob Orci, jeden zo scenáristov, má celú ságu v malíčku, naopak koproducent Bryan Burke nevidel ani jeden diel. Z tejto rovnováhy nakoniec vzišiel scenár, ktorý oslovil oba tábory ,“ popisuje Abrams zrod nového dielu. Režisér naviac tvrdí, že sa nenechal zviazať predefinovanými charaktermi jednotlivých postáv. „Všetci stoja na prahu dospelosti a iba sa hľadajú. Udalosti, ktoré určujú ich neskoršie správanie, ich len čakajú, a tak sme mohli dostatočne experimentovať a miestami byť až príliš odvážni“, hovorí režisér.

Práve odvaha, ktorá tradičné sci-fi špikuje humorom, erotikou a veľkolepými akčnými scénami, by mala filmu pre uzavretú komunitu „trekkies fanatikov“ priviesť omnoho širšie publikum.