Ben Kingsley sa predstaví v slovenskej premiére ako Ambrosinus

2.10.2007|Webnoviny|
Ben Kingsley sa predstaví v slovenskej premiére ako Ambrosinus BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) - Vo štvrtok 4. októbra príde do slovenských kín výpravný historický film Posledná légia (2007), v ktorom si zahral jednu z hlavných postáv Sir Ben Kingsley. Britský herec v ňom stvárnil postavu Ambrosina, radcu a učiteľa dvanásťročného rímskeho panovníka Romula Augusta. Film zachytáva pád Rímskej ríše a nakrúcal sa aj na Slovensku. "Myslím, že žáner historických výpravných titulov sa stáva čoraz populárnejším. Počas éry 20. storočia a začiatku 21. storočia sme zaznamenali obrovský technologický pokrok. Žijeme v dynamicky sa rozvíjajúcom svete. A popritom tu máme strašné vojny a konflikty, v Iraku a na Blízkom východe. Možno sme čakali, že 21. storočie bude mať pokojný začiatok, avšak robíme stále tie isté hrozné chyby. A práve tu nám môže pomôcť história. Ak budeme skúmať dejepis, možno sa budeme vedieť vyvarovať podobných chýb," povedal pre agentúru SITA Ben Kingsley. Oscarom ovenčený herec zároveň dodal, že je dobré, keď sa prostredníctvom filmu dostane dejepis do školských tried. Myslí si totiž, že na rozdiel od strieborného plátna, klasická výučba dejepisu nie je na školách veľmi populárna. Preto rastúcu popularitu historických filmov víta.

Ben Kingsley sa preslávil rolou Mahátmu Ghándího v rovnomennom filme Ghándí (1982). Americká filmová akadémia ocenila jeho výkon Oscarom. Za posledných 25 rokov stvárnil veľké množstvo rozličných postáv - od nacistického vojnového zločinca, Žida počas éry holokaustu, amerického viceprezidenta, britského majiteľa kníhkupectva až po newyorského gangstra či psychopatického Don Logana vo filme Sexy beštia (2000). Oscarom ovenčený herec mal o rolu Ambrosina záujem. "Mám rád čarodejníctvo, mytológiu či rozprávanie príbehov a moja postava všetky tieto aspekty obsahuje. Navyše je spojovacím mostíkom medzi Anglickom a starovekým Rímom. Ambrosinus skrýva fantastické tajomstvo, jeho identita vyjde najavo až neskôr v príbehu. Túto rolu preto považujem za mimoriadne príťažlivú," uviedol Kingsley. Zároveň dodal, že sa mu s hereckými kolegami - medzi ktorých patril Colin Firth, Aishwarya Rai, John Hannah či Thomas Sangster - spolupracovalo tak skvele, že po skončení nakrúcania bol smutný. Poslednú légiu nakrúcali aj na Slovensku - na Spišskom hrade a Červenom kameni.

Podľa Sira Bena je miesto natáčania veľmi dôležité. "Dosť na tom záleží. Pokiaľ nakrúcate film v teréne nesprávnej krajiny, nebude vám to fungovať. Napríklad Schindlerov zoznam (1993) sme nakrúcali v Poľsku, a to i napriek určitým ťažkostiam. A hoci nešlo vždy o jednoduchý proces, bolo to správne rozhodnutie. Keďže postavy britských zločincov vo filme Sexy beštia (2000) žili v Španielsku, vybrali sme si pre natáčanie túto krajinu. Film Gándhí (1982) zase nakrúcali v Indií. Pre správne zobrazenie príbehu je voľba lokality natáčania veľmi dôležitá," uviedol Kingsley. Zároveň dodal, že práca na Slovensku sa mu páčila. "Toto bolo moje prvé nakrúcanie na Slovensku a naozaj dúfam, že nie posledné. Je tu nádherná príroda a úžasní ľudia. Slovensko dodalo filmu jeho základnú energiu," povedal 63-ročný herec. Na otázku, či existuje nejaká rola, ktorú ešte nehral a chcel by ju vyskúšať nemá jednoznačnú odpoveď. "Nemám vyhranený konkrétny žáner či typ postavy. Väčšinou chytím do ruky scenár a až potom príde okamih, kedy si poviem - toto je ono. Presne na túto rolu som čakal. Keď sa však nad tým zamyslím, chcel by som si zahrať rolu vojenského veliteľa. Postavu muža v uniforme, napríklad z obdobia minulého storočia. Muža, ktorý musí robiť náročné rozhodnutia na bojovom poli a preberá zodpovednosť za životy svojich vojakov. To je mimoriadne náročná profesia. Chcel by som stvárniť, aké myšlienky prebiehajú v hlave vojenského veliteľa," povedal 63-ročný herec. Dodal, že vo svojich filmoch stvárnil viacero postáv z obdobia druhej svetovej vojny, nikdy však nemal príležitosť zahrať si armádneho veliteľa. Zdroj:  Webnoviny Foto © Paramount Pictures

Súvisiace články