Resident Evil: Zánik (Resident Evil: Extinction)

1.11.2007|Radovan Torda|
Resident Evil: Zánik (Resident Evil: Extinction)

Je to už päť rokov, čo krásna Alice prvý krát vstúpila na plátna kín a vyhlásila vojnu krvilačným zombíkom. To, že Mila Jovovich súhlasila i s druhým pokračovaním – RE: Apokalypsa (2004), nebolo po úspechu jednotky veľkým prekvapením. Tretia účasť ukrajinskej rodáčky v hororovej sérii vzniknutej podľa rovnomennej videohry japonského herného kolosu Capcom je, bohužiaľ, jediným pozitívom ostatného „rezidenta“.

T- vírus meniaci živé organizmy na nemŕtve monštrá bažiace po krvi sa rozšíril do všetkých kútov sveta a premenil planétu na kontinuálnu púšť. Niekde medzi Atlantou a Las Vegas sa Alice premáva na svojom BMW choperi a kráti si čas likvidáciou nakazenej hávede. Neďaleko sa hŕstka prežilcov pod vedením Carlosa Olivera (Oded Fehr) presúva od benzínky k benzínke, raziac si cestu zástupom zombíkov. Je len otázkou času, kedy Alice opätovne narazí na starého známeho. Keď sa tak stane, dohodnú sa, že sa skúsia prebojovať na vraj posledný nezamorený kúsok sveta – Aljašku. Avšak do cesty sa im opäť pripletie Dr. Isaacs. Ten sa pod záštitou Umbelly snaží o vyvinutie lieku na zákernú nákazu a domnieva sa, že kľúčom je práve Alice.

Resident Evil: Zánik (Resident Evil: Extinction, 2007)

Austrálsky režisér Russel Mulcahy nie je v oblasti akčného hororu žiaden nováčik. Pod jeho taktovkou vznikli prvé dva filmy o nesmrteľnom bojovníkovi s Christopherom Lambertom – Highlander. Za scenár je opäť zodpovedný Paul W.S. Anderson podobne ako pri prvých dvoch snímkach. Nechal sa inšpirovať v poradí už štvrtou hrou RE: Code Veronica a zasadil do deja nové postavy na čele s odvážnou bojovníčkou Calire (Ali Larter – Nezvratný osud 1,2). Drobnú rolu si tu odkrútila aj hviezda R&B Ashanti ako horúca čokoládová priateľka L.J.-a (Mike Epps), s ktorým sme sa stretli už v RE: Apokalypse.

Nuž, ako som už povedal, Mila Jovovich je v úlohe sexi amazonky s nadľudskou silou a psychokinetickými schopnosťami jedinou kladnou ingredienciou. Anjelská tvár, hypnotické oči a dokonalé telo ako smrtiaca zbraň – tak máme Alice v živej pamäti a takú ju opäť uvidíme. Bohužiaľ, subžáner akčný horor v prípade RE: Zániku akosi stráca oba základné elementy. Akčné sekvencie neponúknu nič viac, než to čo ste mali možnosť vzhliadnuť v traileroch a teaseroch (útočiace havrany, Alice pretĺkajúcu sa zástupom nemotorných zombíkov či finálny boj so zmutovaným Dr. Isaacsom). Pochmúrne zákutia podzemného Racoonu vo veľkej miere nahrádza slnkom zaliata púšť, kde je priestor pre obligátne ľakačky obmedzený otvorenou krajinou. Takže infarktové stavy nehrozia. Obávať sa však treba neskonalej nudy, ku ktorej okrem iného prispeli vlažné a zbytočné dialógy či neprehľadné bojové sekvencie. Scény bez Alice (našťastie ich nie je moc) mohli strihači pokojne vyhodiť do koša a nahradiť ich hoci aj Milou konzumujúcou plechovku fazúľ, ktorú objavila niekde na svojich potulkách zničenou Amerikou. Verte, že i takáto výplň hluchých miest by bola zaujímavejšia ako napríklad karavanové rande Ashanti s L.J.-om.

Resident Evil: Zánik (Resident Evil: Extinction, 2007)

Ale jedno sa musí nechať. Koniec je príjemným oživením a predznamenáva avizované štvrté pokračovanie v uliciach Tokia, kde sídli hlavný stan pre Alice osudovej Umbrelly. Takže, pre fanúšikov série alebo hier je RE: Zánik, jednoducho, povinnosť. Pre tých ostaných odporúčam poobzerať sa po inej hororovej či akčnej nádielke tohto mesiaca, i keď na druhej strane, v nich určite nenájdete Milu Jovovich.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Screen Gems

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...