Deviaty ročník MFF Bratislava uvedie 198 filmov

5.11.2007|Webnoviny|
Deviaty ročník MFF Bratislava uvedie 198 filmov BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) - Deviaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava uvedie počas siedmich premietacích dní spolu 198 filmových titulov, z ktorých 80 bude hraných. Ako na dnešnej tlačovej konferencii povedal programový riaditeľ MFF Bratislava Peter Nágel, filmoví diváci uvidia od 30. novembra do 7. decembra to najlepšie, čo tento rok vo svetovej kinematografii vzniklo. Jedenásť programových sekcií uvedie filmy z 38 krajín sveta. Najviac filmov - 26, pochádza z Veľkej Británie. Slovenskí filmári uvedú 19 filmov.

Otváracím filmom festivalu bude slovenská snímka Polčas rozpadu. Debut režiséra Vlada Fischera zaradili organizátori aj do súťažnej sekcie - Medzinárodnej súťaže prvých a druhých hraných filmov. O priazeň štyroch porôt - hlavnej medzinárodnej poroty, ekumenickej poroty, FIPRESCI a študentskej poroty, sa bude uchádzať 15 filmov z 15 krajín sveta. Podľa Nágela je v súťaži "niekoľko filmov s označením naj". Najlepší debut z Cannes 2007 - izraelský film Medúza, najlepší debut z Benátok 2007 - estónsky Jesenný bál, najlepší mexický debut roka 2007 - Zlé návyky, najlepší poľský film roka 2007 - Drobné kúzla alebo najlepší maďarský debut Šťastný život. V súťaži sa ale predstaví aj 61-ročná debutantka v hranom filme - legendárna francúzska speváčka a herečka Jane Birkin so snímkou Krabice. Jej nevlastná dcéra Lola Doillon predstaví svoj debut Ide naozaj o lásku? Po niekoľkoročnej prestávke navyše nebude chýbať slovenský film - spomínaný Polčas rozpadu. Nesúťažný program bratislavského festivalu tvorí desať sekcií. Diváci mávajú už tradične najväčší záujem o sekcie Made in Europe a Proti prúdu. V sekcii Made in Europe sa organizátori MFF Bratislava snažia divákom ukázať to najpozoruhodnejšie, čo za posledný rok vzniklo na starom kontinente. Tento rok sa môžu diváci tešiť napríklad na rumunský film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni Cristiana Mungiua, ktorý získal Zlatú palmu v Cannes, či snímku Severné blatá Baltasara Kormákura - držiteľa Veľkej ceny z tohtoročného karlovarského festivalu. Sekcia Proti prúdu je príznačná výberom filmov, pre ktoré je charakteristický netradičný spôsob filmového rozprávania. Výber sa sústredil predovšetkým na filmy z Východu, ktoré upútali záujem kritikov i filmových festivalov. MFF Bratislava uvedie napríklad nový film Alexeja Balabanova Cargo 200. Do sekcie Svetový čas sa organizátorom podarilo získať filmy, ktoré mali svoju svetovú premiéru až na jeseň a vlastná domáca distribučná premiéra ich čaká len na konci novembra či v decembri. To je prípad filmov Nie som tu Todda Haynesa, Túžba, opatrnosť Anga Leeho, Redigované Briana De Palmu, Prísľuby z Východu Davida Cronenberga alebo Táto krajina nie je pre starých Ethana a Joela Coenovcov. Filmoví diváci sa môžu tešiť aj na western Zavraždenie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom, ktorý vyniesol Bradovi Pittovi cenu pre najlepšieho herca na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach. Pod hlavičkou Slovenský film 2007 uvedie festival 19 domácich filmov. Okrem spomínaného domáceho zástupcu v súťaži a filmov uvedených v distribúcii (Rozhovor s nepriateľom, Návrat bocianov a Démoni), čaká divákov i slávnostná predpremiéra poľsko-slovenského filmu Jahodové víno. Už tradične uvedú novinky Pavla Barabáša. Tentoraz to budú dva dokumentárne filmy: Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase a Neznáma Antarktída.

Po tretí raz sa na festivale predstaví sekcia Azyl - krátkometrážna tvorba, ktorá ponúkne nominované jednominútové a päťminútové filmy z medzinárodného internetového filmového festivalu Azyl a zároveň dá priestor pre konfrontáciu mladých slovenských filmárov s najnovšími zahraničnými trendmi v európskej oblasti krátkeho filmu či videa. Po minuloročnom úspechu uvedenia krátkometrážnych filmov z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) pred celovečernými snímkami sekcie Proti prúdu sa organizátori festivalu rozhodli VideoArt povýšiť na samostatnú sekciu a odprezentovať diela zo všetkých troch výtvarných vysokých škôl (VŠVU Bratislava, AU Banská Bystrica, FU TU Košice) na Slovensku. Prekvapenie na divákov čaká aj v sekcii Zvláštne uvedenie, v ktorej výbere sú zaujímavé dokumentárne snímky.

Tri z nesúťažných sekcií bratislavského festivalu sa každoročne napĺňajú aktuálnym obsahom. Retrospektíva: Ulrich Seidl predstaví provokatívneho umelca, svetoznámeho rakúskeho režiséra s nezameniteľným filmovým rukopisom. Slovenskí diváci budú mať možnosť vidieť všetkých 15 Seidlových filmov za jeho osobnej účasti, vrátane najnovšej snímky Import Export. Voľná zóna: British Queer Cinema sa zameria na britský film a zároveň reprezentáciu gay, lesbických a transsexuálnych postáv na filmovom plátne. Sekcia je inšpirovaná rovnomennou publikáciou Robina Griffitsa a predstaví heterogénnu vzorku filmov od 60. rokov po súčasnosť. Focus: London Calling uvedie to najlepšie z (nielen) nových britských hudobných filmov a predstaví štyri hudobné legendy.

Súčasťou festivalového programu bude okrem sprievodných podujatí aj niekoľko významných akcií. Jednou z nich je Prezentácia pripravovaných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov pod názvom Nové slovenské filmy 2008 - 2009. Pripravený je aj medzinárodný seminár Moonstone MiniLab. Ako súčasť VideoArtu sa uskutoční výstava výtvarných diel mladých autorov, ktoré budú počas trvania festivalu inštalované v priestoroch Auparku. Po skončení MFF Bratislava odštartujú 8. decembra v bratislavskom kine Tatra projekcie výberu filmov z festivalového programu pod názvom Ozveny MFF Bratislava. Zdroj:  Webnoviny

Súvisiace články