Hrdinovia a zbabelci (Lions for lambs)

8.11.2007|Tomáš Kolompár|
Hrdinovia a zbabelci (Lions for lambs)

Kto by nepoznal vzťah medzi USA, Irakom či Afganistanom ako o neustálom boji s terorizmom. Režisér Robert Redford a herecké hviezdy Tom Cruise a Meryl Streep sa rozhodli vyrozprávať jeden z najočakávanejších politických thrillerov z tej tkz. druhej strany barikády, a to z pozície tých, ktorí o vojne iba hovoria a sedia v klimatizovaných kanceláriách. Práve v tom spočíva podstata najnovšieho Redfordovho filmu s hviezdnym obsadením a nadmerným psychologicko- rozumovým zamyslením sa nad určitými faktami. V tomto prípade o možno „zbytočnej“ a možno „zmysluplnej“ vojne proti terorizmu.

Zúri vojna , i keď to tak na prvý pohľad tak nevyzerá. Tisíce mladých mužov nasadzuje americká armáda v najrôznejších kútoch sveta, aby bojovali s terorizmom. Ich osud však riadia politici z dobre zabezpečených pracovní vo Washingtone. Sú to práve ich rozhodnutia, ktoré „ničia“ životy mladých mužov s poslaním zabíjať a brániť sa pred niečím, čo možno ani neexistuje.
Arian a Ernest študujú na univerzite v Kalifornii a pod vplyvom svojho profesora Malleya (Robert Redford) sa rozhodnú vstúpiť do armády. Ich idealistické predstavy sa však veľmi rýchlo menia na nočnú moru ako skoro každá predstava v samotnej vojne. Na druhej strane zemegule sedí vo svojej kancelárii ambiciózny senátor Irving (Tom Cruise), ktorého rozhodnutia zasahujú do vojenskej oblasti a priamo ovplyvňujú prežitie alebo neprežitie Ernesta s Arianom. Senátorovi sa do cesty stavia novinárka Roth (Meryl Streep), ktorá by mala referovať o jeho úspechoch. Toľko v stručnosti príbeh a „zabehanie“ hlavných hrdinov do ich naratívnej podstaty úloh v samotnom rozprávaní tohto príbehu.

Hrdinovia a zbabelci (Lions for Lambs, 2007)

Úprimne sa priznám, na tento film sa čakal s údivom a veľkým očakávaním, Vidieť totiž také herecké osobnosti pokope v jednom filme, je v súčasnej dobe takmer nemožné. Prejdime však k podstatnej kompozičnej zložke diela. Robert Redford ma za sebou, či už ako herec alebo režisér veľa filmov, no jeho posledné sú skutočné výnimočné. Dokazuje to aj v najnovšom svojom diele – Hrdinovia a zbabelci. Celú hodinku a pol sa totiž nesnaží vyselektovať a hnať USA ako nejakého veľkého bojovníka proti svetovému terorizmu. Redford sa od začiatku totiž snaží rozprávať príbeh z viacerých strán v podobe samotných postáv, ich postojov a presvedčení. Celý príbeh sa totiž rozdeľuje do troch dejových línií. Prvú tvorí samotná vojna, druhú rozprávanie vysokoškolského učiteľa o strate najlepších a nadaných žiakov kvôli vojne a tá posledná je interview samotného senátora so skúsenou reportérkou v podaní skvelej Meryl Streep. Všetky tri línie sú priamočiaro prepojené a vytvárajú pocit, akoby bol divák v samotnom centre diania daných situácií. Práve v tom však tkvie zaujímavosť Hrdinov a zbabelcov. Ten kto by čaká nejakú veľkú akciu, bude veľmi sklamaní. Všetko sa totiž točí okolo „pohľadu“ na vojnu práve z tej druhej strany rozprávania a psychologického zamyslenia sa nad danou tematikou.

Redford využíva všetky výrazové prostriedky, aby načrtol problematiku vojny a zabíjania nevinných ľudí. Napriek tomu sú však jeho názory konzistentné a veľmi ostro vyhranené proti takej politike, ktorá pošliapava ľudské práva a slobodu. A práve kontroverzné vojenské akcie Spojených štátov mu slúžia ako dokonalý priestor na rozohranie hry o najzákladnejšie americké hodnoty ako je vlastenectvo, sloboda a demokracia. Samotné rozprávanie preto pôsobí formou neistoty a dodáva divákovi, aby si svoj vlastný obraz dotvoril podľa svojich argumentov a presvedčení. Druhou stranou sú však vyjadrenia a presvedčenia senátora v podaní Toma Cruisa, ktorý je za vojnu a má na to aj pádne argumenty. Na plátne sa preto vytvára akýsi „dialógový boj“, v ktorom sa konfrontuje samotná vojnová situácia.

Hrdinovia a zbabelci (Lions for Lambs, 2007)

Je to však na väčšiu škodu, že film nemá dlhšiu minutáž. Narážam totiž na fakt, že napríklad samotné podanie senátora Irvinga Tomom Cruisom je dobré, ale nemá toľko priestoru, aby aj on, z pozície zástancu vojny a vlastne jeho veliteľa vyjadril hlbšie svoj názor na vec. Podobným dojmom pôsobí aj samotný Redford z pozície vysokoškolského učiteľa, ktorý svoj názor síce vyjadrí, no v malom priestore krutých faktov nemá šancu ho aj preukázať. Asi všetok entuziazmus je vyjadrení postavou novinárky s tvárou Meryl Streep. Ona si „svoje“ začne a aj skončí. Hrdinovia a zbabelci sú, ale filmom, ktorý potrebuje jeden argument voči druhému. Tam sa aj počas filmu uberá a je len na samotnom divákovi, aký názor na danú tematiku budem mať resp. už má...

Hrdinovia a zbabelci sú filmom, ktorý sa oplatí vidieť, no môže naraziť na dva problémy. Prvý, ak sa nezaujímate o politickú situáciu, budete sa vo filme strácať. Druhú, Redford používa až prílišnú psychológiu a snaží sa vykresliť známe fakty z akejsi opony, ktorá je pred svetovou verejnosťou zatajovaná. Pôsobí to síce zaujímavo, všetko do seba zapadá, no po čase zistíme, že sa dookola opakujú tie isté názory a problémy na vojnovú tému a zbytočnosť amerických vojsk v Iraku či v Afganistane. Aj však napriek týmto chybičkám, sa najnovší film z novembrových projekcií rozhodne oplatí vidieť. Aspoň pre ten pocit, vzhliadnuť trio vynikajúcich hercov a ich vyrozprávanie príbehu o azda najdiskutovanejšej téme súčasnosti...

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © MGM

Odporúčané články