Diablova dielňa (Die Fälscher)

24.11.2007|Olivia|
Diablova dielňa (Die Fälscher)

Kríza obdobia nacistického Nemecka je bezodnou studnicou tém, ktorá sa nikdy nevyčerpá. Diablova Dielňa je pravdivý príbeh o najväčšej falšovateľskej operácií v histórií, organizovanej Nacistami v roku 1936.

Salomon "Sally" Sorowitsch (Karl Markovics) je v tomto obore najlepším z najlepších. Keď ho však zatkne dozorca Friedrich Herzog (Devid Striesow), nedobrovoľne sa ocitá v koncentračnom tábore Mauthausen, kde sa zoznamuje s brutálnymi praktikami nacistov. Jeho výnimočný talent je postupne odhalený aj tam, a neskôr ho prevezú do Sachsenhausenu, čo je tábor vyššej úrovne. Tomuto táboru velí Herzog, ktorý vedie tajnú operáciu pod krycím menom Berhard. Sally, aby si zachránil život, musí dohliadať na priebeh operácie.

Diablova dielňa (Die Falscher, 2007)

Film bol kvalitný hneď v niekoľkých aspektoch. V prvom rade herci podali vcelku slušné výkony, vypichla by som najmä mierne egoistického Sallyho v podaní Karla Markovicsa, v ktorom môžu diváci spoznať Ernsta Stockingera zo seriálu Komisár Rex. Friedrich Herzog ako navonok priateľský a usmievavý nemec s blonďavou ženou a peknučkými deťmi, na druhej strane trízniteľ prvej triedy bol taktiež dobre sprostredkovaný. Keďže má film brutálne pozadie, neodporúča sa mladistvým, ale aj napriek tomu sa v ňom nič brutálne nevidí, aj keď zvuky streľby a výkrikov nasvedčovali opaku, čiže je na divákovi a na predstavivosti a pokiaľ tá je veľká, film je vskutku krutý. Príbeh je napínavý od začiatku až do konca, a aj keď sa v ňom nenachádzajú prekvapivé momenty, samotná dejová línia stačí na to, aby udržala diváka "v pozore" po celú dobu a myšlienka stačí na to, aby zaujala. Čo sa týka zobrazenia témy, zopár zaujímavých filmov už z nemeckej produkcie vyšlo, spomeniem napríklad Holokaust, film o Hitlerovej narušenej osobnosti a o genocíde. V autenticite zobrazenia nezaostáva ani Diablova dielňa, aj keď ponúka obrazy z trochu iného uhlu pohľadu. Ten pohľad patrí tým, ktorí nie sú ešte tak úplne odsúdení na zánik, ale aj tak každý moment svojho života venujú tomu, aby zostali medzi živými.  

Falšovateľ, čo je názov filmu v pôvodnom znení, je vkusne sfilmované dielo, ktoré sa dá zaradiť medzi klasiku. Aj tak by som však čo to vytkla producentom a najmä by som ich kritizovala za fakt, že keď už obdobie druhej svetovej vojny, tak koncentráky. Stále to isté. Bezhlavé odstreľovanie hláv židov, plynové komory, nedobrovoľná ťažká práca, smrť blízkych. Príležitostí na zamyslenie a morálnych ponaučení už bolo nakrútených dosť a preto je viac menej jasné, čo nás počas tohto filmu znovu čaká. I keď prináša i nové otázniky, ako napríklad: Koľko by ste boli schopní obetovať pre prežitie svojej vlastnej osoby, v srdciach divákov by mal film šancu hlavne vtedy, keby patril medzi prvé filmy s myšlienkou brutálnosti toho obdobia. Čo sa však týka témy falšovania peňazí z obdobia nacistického Nemecka, film je originál.

Diablova dielňa (Die Falscher, 2007)

Výborne štylizovaný film s novou perspektívou avšak celkom rutinným pozadím má na to, aby sa dostal medzi nominácie na Oskara za najlepší zahraničný film roka. Ja ho nominujem na vojnovú drámu pre zaplnenie voľného času, vhodnú takmer pre všetky typy publika.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © ZDF

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...