Beowulf

25.11.2007|Olivia|
Beowulf

Legenda zo severských krajín z dávnych čias hovorí o mocnom bojovníkovi menom Beowulf, ktorý zbavil krajinu strašného Grendela a sám počas dlhých desaťročí znášal následok tohto víťazstva.

Producent filmov ako Návrat do budúcnosti či Polárny Expres - Robert Zemeckis si špeciálne 3D zobrazenie zopakoval tento krát s vylepšenými efektmi, hercami, ktorí vyzerajú úplne ako živí, ktorí sú živí, ale sú graficky doretušovaní, tak, ako rozmanité perspektívy, ktoré sa diváckemu oku môžu naskytnúť len v nanovo sprostredkovanej legende o Beowulfovi. Nová podoba príbehu tohto bojovníka sa len málo podobá na tú pôvodnú. Nezameriava sa na samotný život hlavného hrdinu, ale na jeho prekliatie, ktoré sa na neho naviaže potom, ako zabije Grendela, monštrum, podobné človeku, ktoré terorizuje kráľovstvo patriace Hrothgarovi (Anthony Hopkins). Na znak vďaky mu kráľ Hrothgar odovzdá svoje kráľovstvo aj svoju krásnu ženu Wealthow. Beowulf však zisťuje, že je mu odovzdané aj prekliatie v podobe Grendelovej matky (Angelina Jolie), ktorá baží po pomste za smrť svojho syna.

Beowulf (2007)

Pôvodná verzia "Príbehy Beowulfa" bola oslavná báseň o dĺžke asi 3000 riadkov, odohrávajúca sa v šiestom storočí pred Kristom, udalosti v nej boli postavené na bitke, o ktorej existujú dôkazy. Fakt, že príbeh nie je podľa pôvodnej básne je úplne zanedbateľný, hlavne pre tých, ktorí o tomto bojovníkovi počujú po prvý krát, a v momente, keď film začne, to prestane byť jedno aj tým ostatným, lebo budú v momente vtiahnutí do akčného deja plného rôznych pohľadov na graficky dotvorenú krajinu, kde sa kamera dokáže z detailu na hercovu tvár prudko vzdialiť na desiatky metrov od lode na rozbúrenom mori, na ktorej tento hrdina stojí. To je naozaj jedna z vecí, ktoré sa mi veľmi páčili a hneď mi udreli do oka.

CGI - "computer generated imagery" ako spôsob 3D grafiky dovolila Zemeckisovi vytvoriť zaujímavý svet, plný pekne prepracovaných kreatúr. A dovolila mu taktiež obsadiť herca menom Ray Winstone, ktorý by v normálnom zobrazení nebol pre diváka až taký zaujímavý. Sprvu váhal aj Zemeckis, keď sa však dozvedel o hercovom zvučnom hlase, neváhal a do role hrdinu obsadil päťdesiat ročného herca, odobral mu zopár rokov a spravil z neho nekompromisného fešáka. Preto klasifikovať hercov v tomto filme je ťažké pretože mne osobne pripomínali skôr animované postavičky, než živé osoby.
Aj keď sa 3D efekty snažia vytvoriť dojem, že sa jedná o skutočné scény, jednoducho to tak nevyzerá a hercom chýba istý výraz, ktorým by dokázali viac ukazovať emócie, a chýba aj mnoho iných detailov. Jedným z pár príjemných momentov je ten, keď sa na scéne objaví Angelina Jolie v 3D, čo určite poteší nie len jej oddaných fanúšikov. 

Beowulf (2007)

Pôsobivé, ba priam magické scény a adrenalín sa nekompromisne miešajú s pocitom, že sa v tomto prelínaní skutočnosti a grafiky nachádza predsa len niečo gýčové. Samotný príbeh nemá až takú silu, aby zanechal dlhodobejší dojem, ale z vizuálneho hľadiska je to bonbónik.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Paramount Pictures

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...