Za krádež filmu Bathory dostali producenti podmienečné tresty

27.11.2007|Webnoviny|
Za krádež filmu Bathory dostali producenti podmienečné tresty BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) - Filmoví producenti Jan Milič a Karel Lupoměský dostali podmienečné tresty za vydieranie producentky Deany Jakubiskovej-Horváthovej. Ako informoval spravodajský portál iDNES.cz, obvodný súd Praha 1 uznal oboch vinnými z krádeže kópie historického trileru režiséra Juraja Jakubiska Bathory a zo snahy predať ju späť jeho manželke za pol milióna českých korún.

Miličovi súd vymeral osemmesačný trest s podmienečným odkladom na 1,5 roka. Lupoměský, ktorého navyše obvinili z pokusu o porušenie autorského práva, dostal desať mesiacov s odkladom na desať mesiacov. Podľa iDNES.cz rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť. Lupoměský si ponechal čas na odvolanie. Štátny zástupca a druhý obžalovaný sa tohto práva vzdali.

V otázke náhrady škody odkázal súd žalujúcu stranu na občianskoprávne konanie. Právny zástupca produkčnej spoločnosti Jakubisko Film Gabriel Brenka uviedol, že Miliča a Lupoměského žalovať budú, no zatiaľ nevie, akú čiastku budú požadovať. Prípad podľa neho firmu poškodil a môže znamenať odchod dôležitých investorov.

Lupoměský pravdepodobne vzal kópiu filmu na začiatku roka zo strižne na Barrandove a film si skopíroval do počítača s cieľom ďalej ho šíriť. Na začiatku marca sa pokúsil predať jeho kópiu časopisu Paparazzi. Novinári ale ponuku odmietli. Potom sa dvojica obrátila priamo na Jakubiskovú-Horváthovú s tým, že jej kópiu a ďalší filmový materiál na štyroch DVD nosičoch vrátia za pol milióna korún. Producentka preto požiadala o pomoc políciu. Na dohodnutú schôdzku prišiel Milič, prevzal od nej sľúbenú čiastku, ktorú medzitým znížili o 50-tisíc korún, no vzápätí ho zadržala polícia. Milič sa v septembri pred súdom priznal no tvrdil, že plán vymyslel Lupoměský.

Film Juraja Jakubiska Bathory mal prísť do českých a slovenských kín už v októbri tohto roka, no koncom leta tvorcovia posunuli premiéru na začiatok roka 2008. Zdroj:  Webnoviny Foto © JJ Film Slovakia

Súvisiace články