Alvin a Chipmunkovia (Alvin and The Chipmunks)

18.1.2008|Olivia|
Alvin a Chipmunkovia  (Alvin and The Chipmunks)

Rozprávok nikdy nie je dosť a preto prichádza do kín ďalšia z Hollywoodskej produkcie za pomoci režiséra Tima Hilla (Garfield 2) a scenáristov Willa McRobba a Jona Vittiho (Ice Age 2 - The Meltdown). V Amerických kinosálach sa objavil v období Vianoc, keď ešte duch týchto sviatkov fungoval v plnom prúde. Ako film zapôsobí na diváka na Slovensku v Januári?

Skladateľ piesní Dave Seville (Jason Lee - Moje meno je Earl) si domov omylom prinesie tri zvieratká podobajúce sa na veveričky, ale pozor! Nie sú to veveričky, ale sú to chipmunkovia a to ešte nie je všetko. Sú to totiž rozprávajúci chipmunkovia a neskôr zistí, že títo nezbedníci, ktorí prevrátili jeho dom hore nohami, vedia aj spievať. Predstaví ich producentskej spoločnosti, napíše im zopár piesní a pomaly, ale isto sa z nich stanú popové hviezdy. Šéf producentskej spoločnosti Ian Hawke (David Cross) - strýko Ian, ako ho Chipmunkovia volajú, ich zoberie preč od Davea a rozbehne s nimi veľké turné po Európe. Chipmunkom, ale aj Daveovi začína dochádzať, že bez seba nemôžu existovať.

Alvin and The Chipmunks (2007)

Ale teraz trochu do histórie. Všetko sa to začalo v roku 1958. Vtedy totiž zaznela po prvý krát v rádiách pesnička - The Chipmunk Song a stala sa jednou z amerických vianočných hymien. V Septembri roku 1983 mal debut na NBC televízny seriál s názvom Alvin and The Chipmunks. V roku 1985 sa v kinosálach odohral prvý film o týchto chlpatých spievajúcich zvieratkách s názvom Chipmunk Adventures, produkčnou spoločnosťou nebol nik iný ako Walt Disney. Tento film vznikol pomocou technicoloru a obsahoval plno piesní sprevádzaných živým orchestrom. O dve desaťročia neskôr ich tu máme zas. Traja chlpáči, ktorých hlasy sú o niekoľko oktáv vyššie, ako je hlas normálneho človeka, sa tento krát pokúšajú prespievať okrem svojich starých pesničiek aj tie od Shakiry, Daniela Powtera, alebo Lipps Inc. a ich Funky Town.

Považovala by som tento film za takú Hollywoodsku "klasiku". Je tam jeden kladný hrdina, jeden záporný, plno hudby a zápletka ako vyšitá z ktorejkoľvek komédie o tom čo je dôležitejšie či kariéra, alebo rodina. Celkom predvídateľné. Taktiež propagácia tohto filmu zďaleka presahuje jeho možnosti. Skutočnú radosť z neho by totiž mali mať hlavne tí, ktorí sledovali rozvoj Chipmunkov po celé desaťročia od ich začiatku. Nie som si však istá, či môžu byť také atraktívne pre diváka 21. storočia. Kto má aspoň trochu rád hudbu nemusí sa mu snímka zapáčiť. Úroveň hudby je v nej totiž znížená trojhlasom piskľavých postavičiek, ktoré mimochodom nadabovali traja muži v podstatne spomalenej verzií a tá bola niekoľkonásobne zrýchlená. Pôvodne bola rola Davea ponúknutá hercom ako Bill Murray, Chevy Chase, Tim Allen a John Travolta. Tí však ponuku odmietli (bohvie prečo) a nakoniec ju prijal Jason Lee nadšený, že môže hrať rolu, ktorú odmietol jeho veľký idol Bill.

Alvin and The Chipmunks (2007)

Nakoniec toho nie je veľa, čo by sa dalo o filme povedať. Je spracovaný natoľko dobre a nesie v sebe značnú dávku energie, aby si ho väčšina detí užila a aby dospelých udržala bdelých počas celého filmu. Grafika je spravená výborne, o čom už dnes netreba pochybovať a herci to tiež zvládli tak, ako keby tam grafické zvieratká s nimi naozaj boli. A koniec koncov, je ťažké nenávidieť malé milé chlpaté zvieratká, ktoré zbožňujú vafle. Ale priznajme si, nie je to ich chyba že ľudia, ako napríklad Jason Lee v roli Davea Sevilla vedia byť niekedy aj neskutočne nudní.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © 20th Century Fox

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...