Táto krajina nie je pre starých a Čierna krv ovládli nominácie na Oscara

22.1.2008|Webnoviny|
Táto krajina nie je pre starých a Čierna krv ovládli nominácie na Oscara BRATISLAVA 22. januára (WEBNOVINY) - Najviac nominácií v 80. ročníku udeľovania Oscarov získali filmy Táto krajina nie je pre starých a Čierna krv. Obe snímky majú po osem nominácií, vrátane kategórie Najlepší film. O hlavnú cenu večera budú súperiť s trojicou: Pokánie, Juno a Michael Clayton. Pokánie a Michael Clayton majú po sedem nominácií. Dve herecké nominácie má držiteľka Oscara Cate Blanchett - za herecký výkon v hlavnej úlohe historického filmu Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek a za vedľajšiu úlohu - stvárnenie Boba Dylana v snímke I'm Not There. Nominácie v hereckých kategóriách naplnili očakávania odborníkov, i keď s malými prekvapeniami, akými boli nominácie pre Lauru Linney (The Savages) a Tommyho Lee Jonesa (In the Valley of Elah).

Za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe sa o cenu uchádza pätica: Julie Christie (Away From Her), Marion Cotillard (Edith Piaf), Cate Blanchett (Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek), Laura Linney (The Savages) a Ellen Page (Juno). Za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú spolu s Blanchett nominované: Saoirse Ronan (Pokánie), Ruby Dee (Americký gangster), Amy Ryan (Zbohom, bejby) a Tilda Swinton (Michael Clayton). V hlavnej mužskej hereckej kategórii sa stretnú: Daniel Day-Lewis (Čierna krv), George Clooney (Michael Clayton), Viggo Mortensen (Prísľuby z východu), Johnny Depp (Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street) a Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah). Za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú nominovaní: Casey Affleck (Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom), Javier Bardem (Táto krajina nie je pre starých), Philip Seymour Hoffman (Súkromná vojna pána Wilsona), Hal Holbrook (Útek do divočiny) a Tom Wilkinson (Michael Clayton). O ceny za réžiu budú bojovať: Paul Thomas Anderson (Čierna krv), Ethan a Joel Coenovci (Táto krajina nie je pre starých), Tony Gilroy (Michael Clayton), Jason Reitman (Juno) a Julian Schnabel (Le Scaphandre et le papillon). Coenovci a Anderson sú nominovaní aj za adaptované scenáre svojich filmov. O Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov budú bojovať: Diablova dielňa (Stefan Ruzowitzky, Rakúsko), Beaufort (Joseph Cedar, Izrael), Neznáma (Giuseppe Tornatore, Taliansko), Mongol (Sergej Bodrov, Kazachstan), Katyn (Andrzej Wajda, Poľsko) a 12 (Nikita Michalkov, Rusko).

Slávnostný ceremoniál 80. ročníka udeľovania Oscarov bude v nedeľu 24. februára 2008 v hollywoodskom Kodak Theatre moderovať Jon Stewart. Zatiaľ ale nie je jasné, ako bude tohtoročné udeľovanie Oscarov vyzerať, ak sa neskončí štrajk scenáristov. Mnohí sa totiž obávajú situácie, ktorá viedla k zrušeniu udeľovania Zlatých glóbusov, a teda, že filmové hviezdy budú udeľovanie cien zo solidarity so scenáristami bojkotovať. Producent oscarového prenosu Gil Cates v rozhovore pre Los Angeles Times povedal, že Oscary budú bez ohľadu na to, či tam herci a scenáristi budú, alebo nie. Ako dodal, za 80 rokov majú k dispozícii toľko klipov, že dokážu v každom prípade pripraviť "veľmi zábavnú šou". Okrem toho je podľa neho množstvo ľudí, ktorí môžu v programe účinkovať a nie sú herci. Napriek tomu však dúfa, že tam herci budú. "Modlím sa, aby tam herci boli a plánujem to tak, že tam herci budú," povedal Cates. Nádej do situácie vniesla najmä minulotýždňová dohoda asociácie režisérov so štúdiami a informácie, že scenáristi ešte tento týždeň začnú s producentmi neformálne rokovať. Zdroj:  Webnoviny

Súvisiace články