Súkromná vojna pána Wilsona (Charlie Wilson's War)

17.2.2008|Tomáš Kolompár|
Súkromná vojna pána Wilsona (Charlie Wilson's War)

Po 11. septembri 2001 sa svet zmenil. Útoky Ál-káida na USA odštartovali veľkú vojnu proti svetovému terorizmu. Do našich kín preto prichádza zaujímavý snímok, ktorý má snahu poukázať na vznik samotného terorizmu ako takého, ako aj vznik spomínaného samovražedného zoskupenia, ktoré bojuje „za svoj mier“. Málokto však vie, že za jej vznikom je práve USA. A práve o tom je  príbeh, ktorý je príliš šialený na to, aby nebol pravdivý, režíroval držiteľ Oscara Mike Nichols (Absolvent, Na dotyk), ktorému sa pred kamerou zišla výnimočná herecká zostava na čele s Tomom Hanksom, Júliou Roberts a Philipom Seymoureom Hoffmanom.

Pád sovietskeho impéria mal na svedomí jediný človek. Charlie Wilson. Sukničkár, alkoholik, príležitostný užívateľ drog , a čo je hlavné, kongresman USA, ktorému sa podarilo vyhnať Červenú armádu z Afganistanu a tým odštartovať rýchly krach komunistickej ríše. Stačilo dodať zle ozbrojeným afgánskym odbojárom kvalitnejšie zbrane. Texaského kongresmana Charlieho Wilsona (Tom Hanks) poznali všetci jeho kolegovia z politiky ako pôžitkára  s množstvom problémov, z ktorých sa vždy dokázal bravúrne vykrútiť. Ani omylom by ho preto nenapadlo, že by sa mohol začať angažovať v afgánskej otázke. Charliemu však stačilo mať vhodných kamarátov – jednu z najbohatších Američaniek a vášnivú antikomunistku Joanne Herring (Julia Roberts) a svojrázneho agenta CIA Gusta Avrakotosa (Philip Seymour Hoffman), ktorých spájal hnev nad tým, že Spojené štáty reagovali na sovietsku inváziu do Afganistanu iba púhou kritikou – nevedomky sa stal mužom, ktorý prepísal dejiny. Stačilo na to málo – zohnať dosť peňazí na to, aby afgánski partizáni mohli proti Rusom začať bojovať zbraňami, ktoré by mali reálnu šancu ich ohroziť. Kombinácia Charlieho šarmu, vtipu a drobných zákulisných intríg zafungovala a namiesto dedinčanov v afgánskych horách začali byť ohrozeným druhom sovietske vrtuľníky. Šťastný koniec má ale trpkú príchuť v podobe moslimských fanatikov bojujúcich o pár rokov neskôr tými istými zbraňami proti Američanom.

Súkromná vojna pána Wilsona (Charlie Wilson's War, 2007)

Príbeh je preto veľmi jednoduchý a priamy. V priebehu necelých dvoch hodín sa nám na plátne rozvíja príbeh, ktorý sa snaží poukázať na chyby a ich nápravu. Dejová časť je, ako som už spomínal, naratívne rozprestretá počas celého filmu. Divák tak má možnosť sledovať situácie a fakty, ktoré do seba zapadajú bez väčších problémov a tvoria tak sofistikované dielo, ktoré svojou absurditou jednoducho musia zaujať. Za zmienku stoja herecké výkony. Julia Roberts hrá ako za starých čias, o Hoffmanovi by bola aj škoda rozprávať a postava Toma Hanksa je kapitola sama o sebe. Vidieť tohto pána, ako si v kľude pofajčieva cigaretu v okruhu „milých slečien“ , zatiaľ, čo sa voči USA plánujú teroristické útoky, je nadovšetko vynikajúce. Charlieho vojna má veľa kladov, pre ktoré sa tento film oplatí vidieť.

Súkromná vojna pána Wilsona (Charlie Wilson's War, 2007)

Charlieho vojna  je výborným filmom, v ktorom máme možnosť sledovať skutočný herecký koncert tých najlepších hercov, korí nám ponúkajú 102- minútové dielo, nad ktorým budeme rozmýšľať ešte pekných pár dní po vzhliadnutí.  Nie je to ten typický americký film, ktorý sa snaží proklamovať politiku USA. Je to hlavne o tom, ako práve USA spôsobili vznik jednej  najnebezpečnejšej teroristickej skupiny a práve v tom tkvie zaujímavosť tohto filmu. Ak máte radi podobné snímky a „nebude“ vám vadiť príjemný herecký koncert Hanksa, Roberts, Hoffmana či pátos podobných tém a narážok na politickú situáciu, tak na tomto filme nemôžete nechýbať, skutočne stojí za vzhliadnutie...

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Universal Pictures

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...