Filmový festival v Cannes otvorí brazílsky film Blindness

14.5.2008|Webnoviny|
Filmový festival v Cannes otvorí brazílsky film Blindness BRATISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) - Brazílska snímka Blindness (2008) dnes otvorí Filmový festival v Cannes a začne tak 12-dňový maratón snímok rôznych štýlov.

Film režiséra Fernanda Meirellesa je adaptáciou románu nositeľa Nobelovej ceny Josého Saramaga - apokalyptického príbehu o morovej epidémii slepoty šíriacej sa po svete. V hlavnej súťaži sa predstaví aj film ďalšieho Brazílčana Waltera Sallesa s názvom Linha de Passe (2008), argentínska dráma Leonera (2008) a argentínsky triler La Mujer sin cabeza (2008), ako aj film Clinta Eastwooda Changeling (2008) a snímka maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa. Konkurovať im bude aj životopisný film revolucionára Che Guevaru s názvom Che (2008), americké filmy Two Lovers (2008) a Synecdoche, New York (2008), snímka Woodyho Allena s názvom Vicky Cristina Barcelona (2008). Tento rok má v Cannes silnejšie zastúpenie aj Taliansko s dvoma súťažnými filmami reflektujúcimi temnú stránku nedávnej minulosti krajiny. O Zlatú palmu budú bojovať aj režiséri, ktorí sa v hlavnej súťaži zúčastnili už v minulosti - belgickí bratia Dardennovci, Američan Soderbergh a nemecký režisér Wim Wenders. Ocenenie udelia 25. mája.
Najväčšiu šou prinesie tento rok svetová premiéra štvrtého pokračovania príbehu Indiana Jonesa s Harrisonom Fordom a Cate Blanchett, ktorú premietnu mimo súťaže. Na filmovom festivale sa má objaviť aj popová hviezda Madonna, argentínsky futbalista Diego Maradona a americký boxer Mike Tyson.  

Súvisiace články