Indiana Jones a kráľovstvo krištáľovej lebky

22.5.2008|Stano Sokolský|
Indiana Jones a kráľovstvo krištáľovej lebky

Uplynulo už 19 rokov od posledného záberu z Poslednej krížovej výpravy, v ktorom sa Indiana Jones Junior, Senior, Marcus Brody a Sallah vzďaľovali na koňoch do západu slnka. Bolo to viac ako dôstojné ukončenie jednej z najslávnejších trilógií vo histórii kinematografie a filmový svet na dlhý čas rozlúčil s cynickým archeológom-dobrodruhom Indianom Jonesom.

Dnes (teda 22.5) však prišiel dlho očakávaný deň jeho návratu na strieborné plátno, hoci zopár šťastlivcov (hlavne kritikov, novinárov) ho malo možnosť vidieť už na filmovom festivale vo Francúzskom Cannes v nedeľu 18. mája. Ohlasy kritikov boli vcelku pozitívne, preto som sa do kina nesmierne tešil, predsa len je to návrat legendy. A či nový Indiana Jones splnil moje očakávania, si môžete prečítať v tejto recenzii.

Trvalo niekoľko rokov, kým najdôležitejšia trojica stojaca za týmto projektom jednohlasne schválila navrhovaný scenár na štvrté pokračovanie Indianu Jonesa. Táto pocta sa dostala už notoricky známemu Davidovi Koeppovi (Jurský Park, Spiderman). Lucas a Spielberg už od začiatku tvrdili, že filmov o Indym malo byť 5, avšak dlho sa nevedeli spolu s Harrisonom Fordom zhodnúť na scenári, čo odsunulo natáčanie štvorky o skoro 20 rokov po premiére tretej časti. Všetko sa však dohodlo a výsledok je nadmieru dobrý.

Indiana Jones a kráľovstvo krištáľovej lebky  (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008)

Indiana v podaní Harrisona Forda ostarol, nepriateľov už nemá z radov fašistov, ale zo strany Komunistického Ruska, presnejšie, jeho reprezentantky Iriny Spalkovej (Kate Blanchett), ktorá sa snaží získať pre Rusko zbraň nevídanej sily, o ktorej sa toho síce veľa nevie, ale legendy opisujú jej moc ako hrôzostrašnú. Indy po prvom incidente s Rusmi neskôr stretáva aj mladého dobrodruha Mutta, ktorý ho požiada o pomoc svojej mame Marrion (kto iný, ako Karen Allen), unesenej práve Irinou. Mutt (Shia LaBeouf) Indymu prezradí, že dôvodom únosu boli informácie o zlatom poklade, ktorý ma niečo do činenia s legendárnou Krištáľovou Lebkou no a tým pádom rozpúta sériu dobrodružstiev na ceste za spomínanou trofejou, v ktorej ho zopárkrát podrazí jeho bývalý kolega Mac (Ray Winstone), spojený vďaka nekontrolovanej túžbe po bohatstve s Komunistami. Dej ako vyšitý z učebnice o Indianovi Jonesovi posunul film do takpovediac melancholickej pozície, ako spomienku na staré časy originálnej trilógie.

Vďaka Koeppovej slabosti pre akčné scény si akcie vo filme užijete viac ako dosť. Dokonca si môžem dovoliť tvrdenie, že čo sa týka tejto charakteristiky, žiaden film za posledných pár rokov sa na Indianu Jonesa nechytá, dokonca ani Transformers. Dlhé dynamické súboje doplnené digitálnymi efektami z dielne Lucasovho štúdia ILM (Industrial Light&Magic) a v neposlednom rade sprevádzané vynikajúcou pohyblivou kamerou držiteľa dvoch Oscarov Janusza Kaminskiho vám definitívne vyrazia dych. Spomínaný Kaminski sa postaral o skvelú vizuálnu stránku celého snímku od úplného úvodu (do povedomia dávam preteky na automobiloch) až po epický, nie úplný záver.

Keďže doteraz som všetko vynachválil, poďme na moment k asi jedinej negatívnej stránke Kráľovstva Krištáľovej Lebky - tou sú niektoré zbytočné scény. Nechcem priveľa prezrádzať, ale zopár záberov si mohli Lucas, Koepp a Spielberg nechať iba na papieri so scenárom, niektoré z nich vyznievajú priam až komicky, napríklad agenti FBI, Mutt a jeho pôsobenie v džungli, skok autom z pomerne vysokého brala, a tak ďalej. Špeciálne by som tam rád nevidel úplný záver, hoci ten dáva viac - menej zelenú ďalšiemu filmu. Teoreticky by som sa mohol pozastaviť aj nad celou tematikou štvrtého pokračovania, ale keďže stále patrí do starej dobrej nadprirodzenej sféry, dá sa nad ňou privrieť očko.

Indiana Jones a kráľovstvo krištáľovej lebky  (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008)

Soundtrack je priam dokonalý, 5-násobný držiteľ Ceny Akadémie (a 27-násobný nominant) John Williams sa zasa vyznamenal a dosť dobre za veľmi krátku dobu zamotal rebríčky na mojom Last.Fm konte. Williams samozrejme nezabudol na každému známy Riader’s March  (ktorý je na oficiálnom Score na prvom mieste, vo filme ho však začujete až pri nástupe záverečných titulkov), pre nového hrdinu Mutta zložil samostatnú pasáž, ktorá sa pri jeho stretoch s Indym spája s hlavnou melódiou, efektne to zneje hlavne v skladbe Finale, ktorá je samozrejme vyvrcholením celého snímku. Soundtrack jednoducho na 100%.

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky je viac ako dôstojným nasledovníkom pôvodnej trilógie. Hoci dej zopárkrát zakopne na zbytočných chybičkách v scenári, štvrté pokračovanie legendy je jednoznačne oslavou kinematografie. Zmes cynického humoru, akcie, skvelej výpravy no a v neposlednom rade prítomnosť Harrisona Forda a aj nováčika Shiu LaBeoufa dodávajú snímku skoro až nostalgický šmrnc, nádych a náladu z prvých troch dielov. Ak mu odpustíte maličké nedostatky, alebo ste odjakživa boli fanúšikmi Indianu Jonesa, toto je jednoznačne film pre vás a jeho návštevu v kine jednoznačne odporúčam.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Paramount Pictures

Súvisiace články