Narnia: Princ Kaspian

9.8.2008|Zuzana Kožaková|
Narnia: Princ Kaspian

Režisér Andrew Adamson nám opäť prináša cestu do krajiny fantázie, Narnie. Spolu so scenáristami Christopherom Markusom, Stephenom McFeelyim a C.S. Lewisom, ktorý napísal príbehy o Narnii, vytvorili rozprávkový svet, ktorý vám  učaruje.

S pozitívnym postojom k prvej časti, som sa hrnula do kina plná optimizmu a nedočkavosti. Ako náhle svetlá zhasli a film sa začal, neodtrhla som oči od plátna ani na minútku. Neuveriteľný dej, hudba, herecké výkony a kopa fantazijných  tvorov, vďaka ktorým je Narnia  oveľa zaujímavejšia. A v tejto konečnej podobe sa z takzvanej televíznej rozprávky stáva výpravná fantasy plná akcie a strhujúceho boja.

Dej sa začína strhujúcim útekom princa Kaspiana, ktorého sa pokúsil zabiť vlastný strýko, Lord Miráz, ktorému žena porodila prvorodeného syna, a keďže Kaspian bol právoplatným dedičom trónu  rozhodol sa ho odstrániť. Kaspian sa pred hrozbou rozhodol ukryť v lese a práve tam stretol prvých pôvodných obyvateľov Narnie. Rozhodne sa, že im prinavráti pokoj a slobodu ako to kedysi v Narnii bývalo. Vďaka rohu kráľovnej Zuzany, Kaspian privolá na pomoc súrodencov Pevensiových, ktorí sa pridajú na stranu princa Kaspiana a ostatných Narnijčanov a veľkolepá bitka o slobodu Narnie sa môže začať...

Narnia: Princ Kaspian  (Chronicles of Narnia: Prince Caspian, The, 2008)

Film predčil moje očakávania a po odchode s kina som si uvedomila, že od skončenia predstavenia stále rozmýšľam nad Narniou. Dej filmu ma doslova priklincoval o sedadlo a napäto som sledovala každú minútu. Prvá časť Narnie vo mne zanechala dojem, že ide o celkom dobrý film na oddych, keď nepotrebujete žiadne scifi či prehnanú akciu. Ale v druhom pokračovaní Narnie mi akcia vôbec nevadila. Práve naopak. Nevedela by som si predstaviť lepšie pojatie deja ako bolo toto.

Predstavitelia hlavných postáv sa zmenili nielen vekovo, ale aj spôsobom hrania. Každý z nich sa zhostil svojej úlohy bravúrne a na sto percent ma presvedčili, že do Narnie skrátka patria. Z malej Lucy (Georgie Henley) sa stala odvážna mladá dáma, z Petra (William Moseley) skvelý šermiar a vodca, z Edmunda (Skandar Keynes) statočný bojovník a z trochu neprispôsobivej Susan (Anna Popplewell) vyrásta skvelá lukostrelkyňa, ktorá mi miestami pripomínala elfa Legolasa z trilógie Pán prsteňov. Veľmi  milo ma však prekvapilo obsadenie Bena Barnesa do úlohy Kaspiana,ktoré som zhliadla aj vo filme Hviezdy prach. Pre tohto 26-ročného herca sa režisér  rozhodol až tri týždne pred prvou klapkou. A zvolil dobre. No a aby sa Narnia nehýrala len dobrými postavami, obsadil režisér Adamson do úlohy lorda Miráza Sergia  Castellitta, ktorý ma perfektne kamenný výraz a dokonalý španielsky šarm  a preto bol v role zloducha dokonalý. Samozrejme, že opäť hlas Liama Neesona vdýchol život vznešenéme kráľovi Aslanovi.

Narnia: Princ Kaspian  (Chronicles of Narnia: Prince Caspian, The, 2008)

Čo sa týka špeciálnych efektov som nadmieru spokojná. Kostými a masky boli do detailu krásne spracované, do ktorých sa  obliekli nielen zahraničný herci, ale aj naši susedia z Českej republiky. Hudba bola vynikajúca, ale čo iné môžem čakať od skvelého skladateľa Harryho  Gregson-Williamsa, ktorý dokáže filmu dodať tú pravú atmosféru. A toto všetko dopĺňali krásne scenérie Poľska, Nového Zélandu, Írska, Slovinska a Českej republiky.

Takže ak sa vám zachcelo vyjsť si so svojimi priateľmi do kina, vrelo vám odporúčam práve tento film, pretože Narnia patrí medzi najočakávanejšie pokračovania  tohto roku.  A že ich bude požehnane. Tak sa pohodlne usadte na sedadlo vo vašom kine  a nechajte sa so súrodencami Pevensiovými vtiahnúť späť do krajiny faunov či  kentaurov, pretože Narnia opäť otvára bránu do sveta fantázie...

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Walt Disney Pictures

Súvisiace články