Báthoryová bola diablom posadnutá sexuálna deviantka

9.8.2008|Webnoviny|
Báthoryová bola diablom posadnutá sexuálna deviantka BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) - Alžbeta Báthoryová nebola podľa viacerých historikov žiadna svätica a liečiteľka, ako tvrdí režisér Juraj Jakubisko vo svojom najnovšom filme Bathory, ale diablom posadnutá krutá vládkyňa, ktorá vraždila celé štvrťstoročie. Andrej Štiavnický, spisovateľ a publicista, sa venuje histórii Báthoryovej už 28 rokov. Ako uviedol pre agentúru SITA, slovenský národ by mal vedieť pravdu o krvou posadnutej čachtickej panej. Táto uhorská grófka je pokladaná za najznámejšiu masovú vrahyňu v slovenských a maďarských dejinách. Už aj jej predkovia mali sklony k samoľúbosti, pýche, tyranstvu a k sexuálnej deviácii. Pravdepodobne aj vďaka zvráteným sklonom ich rod, mimochodom najvplyvnejší a najbohatší tých čias, postupne degeneroval až nakoniec vymrel.

Štiavnický sa spolu s historikom Jozefom Kočišom životu Báthoryovej venujú už približne 30 rokov. Vychádzajú zo svedeckých výpovedí a súdnych protokolov, ktoré sú zachované už 400 rokov v Národnom archíve v Budapešti a v depozitoch potomkov šľachtických rodov v Maďarsku. "Dnešná medicína, psychiatria a psychológia dokázali v prípade Báthoryovej štyri základné veci - Impulzívny sadizmus, kanibalizmus, satanizmus, kde rituálnymi obeťami boli mladé dievčatá, ktoré za nevysloviteľných múk odchádzali z toho sveta a sexuálne deviácie. Dievčatá vždy nahé v jej prítomnosti, excesy, zvrátenosti, pohlavné zneužívanie Báthoryovou. Toto sú mantinely trestnej činnosti, ktoré páchala celé štvrťstoročie od roku 1585 až 1610," povedal Štiavnický. Snahou Štiavnického a Kočiša je, aby Slováci poznali svoje dejiny a hlavne obrovský fenomén Báthoryovej, aj keď negatívny. Podľa Štiavnického, nikto nemá právo prekrúcať históriu, ani žiadny filmový režisér a ani seriózny historik. "Je nemravné, ak z beštie a diablom posadnutej robia sväticu a liečiteľku, ktorá predbehla svoju dobu," tvrdí.

Báthoryová a jej štyria pomocníci boli obvinení z mučenia a zabitia veľkého množstva mladých žien, hovorí sa až o troch tisíckach obetí. V roku 1610 ju dali do domáceho väzenia na Čachtickom hrade, kde ostala štyri roky až do prirodzenej smrti. Jej pomocníci - Ján Ujvári známy aj ako Ficko, Helena Jóová a Katarína Benecká, takisto čelili vážnym obvineniam. Na ich základe 7. januára 1611 v Bytči zaživa upálili Helenu Jóovú, Jána Ujváriho pre mladý vek sťali a jeho telo spálili. Katarínu Beneckú súd pre nedostatok dôkazov oslobodil. Liečiteľka Majorová z Myjavy, ktorá pomáhala Báthoryovej pri rôznych chorobách bola obvinená z čarodejníctva a zaživa upálená 24. januára 1611.

Názory na fenomén Báthoryčka sa menia. Svedčia o tom diela historikov, spisovateľov a naposledy aj celovečerný film Juraja Jakubiska. Pri súde vraj svedčilo veľké množstvo osôb. Väčšina však žiadne dôkazy nepredložila. Aj preto niektorí považujú proces s Báthoryovou za vykonštruovaný a s politickým pozadím. Tvrdia, že skutočnou príčinou bola túžba uhorskej šľachty zmocniť sa pozemkov Alžbety Báthoryovej. Preto si našli zámienku - obvinenie z krutých činov.   Foto © JJ Film Slovakia

Súvisiace články

Bathory

Bathory

Krvavá legenda – Alžbeta Báthory – sa vracia na strieborné plátna v podaní renomovaného slovenského režiséra Juraja Jakubiska. ...