Goldie Hawn skvelá komička Hollywoodu

7.9.2008|Jozef Rigo|
Goldie Hawn skvelá komička Hollywoodu

(21. 11. 1945, Washington, USA)

Goldie Jeanne Hawn sa narodila v umeleckej rodine v židovskom susedstve vo Washingtone. Jej otec Edward Rutledge Hawn bol profesionálny hudobník a matka Laura Steinhoffová viedla tanečnú školu. Goldie má sestru Patríciu a mala brata Edwarda, ktorý umrel skôr než sa narodila. Jej otec, potomok Edwarda Rutledgea (signor vyhlásenia nezávislosti), bol Presbyterian. Jej matka bola židovka, dcéra Maxa Steinhoffa a Fanny Weissovej, prisťahovalci z Maďarska. Goldie Hawnová bola vedená v židovskom náboženstve, hoci rodina slávila Vianoce.
Goldie zdedila po rodičoch talent na poli umenia. Goldie už ako trojročná navštevovala v detstve kurzy baletu a stepu. Ako šesťnásťročná debutovala v divadle v úlohe Júlie v balete Sergeje Prokofjeva Romeo a Júlia. Po maturite na Montgomery Blair High School v Marylande študovala dramatické umenie na washingtonskom American University.
Roku 1965 podnikla so zájazdovým divadelným súborom turné s muzikálom Pobozkaj ma, Katka a ako tanečnica vystupovala v nočných podnikoch Las Vegas.

Úspešne sa predstavila v televíznych programoch Andy Griffith Show, Dobré ráno, svet (Good Morning World 1967-68) a v seriáli Smejte sa s nami (Laugh-In 1968-73). Vo filme sa presadila úlohou rozpustilej predavačky gramofónových platní Toni Simmonsovej, mladučkej milenky postaršieho zubára, kde za jej stvárnenie v milostnej komédii podľa divadelnej hry Pierra Barilleta a Jean-Pierra Gredyho Kaktusový kvet (Cactus Flower, 1969) v ktorom si Hawnová zahrala po boku velikánov strieborného plátna Waltera Matthaua a Ingrid Bergmanovej, získala Oscara v roku 1969 a Donatellovho Davida roku 1970. Podobný typ streštených a temperamentných dievčat stelesnila aj v ďalších komédiach ako sú V mojej polievke je dievča (There's a Girl in My Soup, 1970) a Šampón (Shampoo, 1975).

Goldie Hawn si trochu vážnejšiu hereckú polohu vyskúšala v dráme Sugarlandský expres (The Sugarland Express, 1974) režiséra S. Spielberga, v ktorom stelesnila manželku utečenca (Ben Johnson), ktorá si snaží nájsť svoje úradne odňaté dieťa. S titulnou úlohou "židovskej princezny" Judy Benjaminovej v armádnej veselohre Vojačka Benjaminová (Private Benjamin, 1980) režiséra H. Zieffa sa uchádzala o Oscara roku 1980. Zmysel pre tragikomickú nadsádzku skvele prejavila v komédii Cez palubu (Overboard , 1987) režiséra G. Marshalla, kde hrala despotickú milionárku Joannu Staytonovú, ktorá po páde zo svojej jachty do morských vĺn stratí pamäť.
Poslednými úlohami opäť potvrdila, že jej doménou zostávajú stále predovšetkým komédie, kde zápletky sú založené na milostných peripetiach Smrť jej pristane (Death Becomes Her, 1992), Prepáč, si ženatý! (Housesitter, 1992), Klub odložených žien (The First Wives Club, 1996), Motýle sú voľné (Butterflies Are Free ,1972), Všetci hovoria: Milujem ťa (Everyone Says I Love You, 1996).
Od začiatku 80. rokov sa Goldie Hawn podiela tiež na produkcii niektorých filmov a v tomto ohľade si vyslúžila povesť mimoriadne autoritativnej producentky. V roku 1997 debutovala ako režisérka televíznym filmom z prostredia južanského mesta začiatkom 60. rokov  s názvom Nádej (Hope, 1997).

Goldie Hawn vo filme Klub odložených žien  (First Wives Club, The, 1996)
Goldie Hawn vo filme Klub odložených žien (First Wives Club, The, 1996)

V rokoch 1969-76 bola vydatá za filmového režiséra Gusa Trikonisa, v rokoch 1973-75 prežila krátky románik s Brunom Wintzellom a v rokoch 1976-80 bol jej manželom hudobník a komik Bill Hudson, s ktorým má dcéru Katie Hudsonovú (nar. 1979) a syna Olivera, ktorá sa venuje tiež herectvu ako jej matka. Jej súčasným životným partnerom je od roku 1984 herec Kurt Russell, s ktorým sa zoznámila pri natáčaní milostnej komédie Poobedňajšia smena (Swing Shift, 1984) režiséra J. Demmeho, v ktorom vytvorila ústredný part robotníčky v továrni Kay Walshovej, ktorá našla aspoň načas náhradu za svojho manžela, bojujúceho na frontách 2. svetovej vojny. S ním má syna Wyatta (nar. 1986).
Svoj vzťah ale nikdy nespečatili sobášom. Možno práve preto vraj ich sexuálny život naberá "väčšej sladkosti a vtipnosti". "On je až do špičiek nôh muž, ja som žena. Sme šťastní," hovorí Goldie, aj keď nepopiera, že vždy a všetko nebolo v dlhoročnom romániku dvoch filmových hviezd bez mráčika. Hawnová sa prvýkrát vyjadrila o tom, ako pred dvoma rokmi pristihla svojho miláčika pri odchode z "masážneho salónu známej reputácie".
V januári 2004 porodila Kate Hudsonová syna Rydera Russella Robinsona, ktorá žije s manželom hudebníkom Chrisom Robinsonom a Goldie si tak vyslúžila titul "Najkrajšia babička Hollywoodu".
"Keď dcéra Katie ako päťnásťročná prišla o panenstvo, nemohla sa dočkať, až mi o tom bude rozprávať," po rokoch spomína Goldie, ktorá dokonca o tom písala vo svojej autobiografickej knihe, ktorá bola uvedená v roku 2005 s názvom Lotos rastie v blate.
Aj keď už jej ťahá na šesťdesiatku, uchováva si mladistvý pôvab a blonďatú hrivu. Za najlepší recept na uchovanie mladosti považuje smiech a sex.
Jej nestarnúci zovňajšok vzbudzuje všeobecne nadšenie a údiv, a vo svojom životopise sa delí o tajomstvo, ako si mladistvý vzhľad udržať. Zveruje sa, že ochotne využíva služby plastických chirurgov a každé tri mesiace si nechá dávať injekcie botulotoxínu, aby si omladila pleť a zbavila sa vrások. Pred štyrmi rokmi si dala voperovať silikónové prsia. "Dala som si urobiť prsia malých rozmerov, lebo akákoľvek neprirodzenosť by okamžite padla do očí. Aby boli prsia pružné, vypadajúce mlado," pochvaľuje si Goldie.

Zaujímavosti zo života Goldie Hawnovej:

  • Je najlepšou priateľkou herečky Sally Fieldovej (napr. Miesto v srdci).
  • Je výborná kuchárka.
  • Ako 39-ročná pózovala pre Playboy.
  • Časopis Empire ju zaradil medzi sto najsexy hviezd vo filmovej histórii.
  • Angažuje sa v boji za ľudské práva a záchranu Tibetu.
  • Bojuje proti ohováračkám a falošným správam a vedie kampaň pod názvom Slová môžu spôsobiť peklo.
  • Jej citáty: „Keď idete na nákupy, nepotrebujete brať so sebou muža. Úplne stačí jeho platobná karta!"
  • Hawn sa do roku 1972  zapojila do Eastern filozofie.
  • Ona je praktický buddhista a zvýšila aj záujem detí o budhizmus,ako aj o židovské tradície. Hawn každoročne cestuje do Indie a navštevuje často aj  Izrael, hovorila, že sa cítila  identifikovaná s jeho ľudom.

Jej ďalšie úspešné filmy:
1968 - Jediná skutočná, originálna rodinná kapela (The One and Only, Genuine, Original Family Band, r. Michael O'Herlihy);
1971Doláre (Dollars; r. Richard Brooks);
1974Dievča z Petrovky (The Girl from Petrovka; r. Robert Ellis Miller);
1976Grófka a lišiak z Dirtwateru (The Duchess and the DirtwaterFox; r. Melvin Frank);
1978 - Výlet s Anitou (Viaggio con Anita, r. Mario Monicelli); Špinavá hra (Foul Play r. Colin Higgins);
1980Ako za starých čias (Seems Like Old Times, r. JaySandrich);
1982 - Najlepší priateľia (Best friends,  r. NormanJewison);
1984Protokol (Protocol, r.Herbert Ross; + spol. prod.);
1986 - Trenérka (Wildcats, r. Michael Ritchie; +spol. prod.);
1990 - Vták na drôte (Bird on a Wire, r. John Badham); Moje modré nebo (MyBlue Heaven, r. Herbert Ross; spol. prod.);
1991 - Podvedená (Deceived; r. Damian Harris);
1992 - Pasca na Chrisa (Criss Cross, r. Chris Menges);
1998 - V mojom živote (In My Life, r. Alan Benson);
1999Burani v meste (The Out-of-Towners, r. Sam Weisman);
2001 - Taká rodinná romanca (Town & Countr, r. Peter Chelsom);
2002 -  Rockerky (The Banger Sisters, r. Bob Dolman).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Fox Searchlight Pictures

Odporúčané články