Policajt z Beverly Hills

14.9.2008|Jozef Rigo|
Policajt z Beverly Hills

1984 Nekonvenčný detroitský detektív vyšetruje v Beverly Hills vraždu svojho priateľa.

TVORCOVIA:
Eddie Murphy (23) ako Axel Foley; už neopakoval úspech snímkov 48 hodín (48 hours, 1982), Zámena miest (Trading Places, 1983) a tohto filmu!
Judge Reinhold (27) ako detektív Billy Rosewood; hral v rade komédií z polovice 80-tych rokov, napríklad Nemilosrdní ľudia (Ruthless People, 1986).
John Ashton ako seržant Taggart; hral Willieho Joea Garra v seriáli Dallas. S Murphym, Reinholdom a Coxom hrali aj v pokračovaní Policajt z Beverly Hills II. (Beverly Hills Cop II, 1987).
Lisa Eilbacherová ako Jenny Summersová; hrala vo filme Dôstojník a gentleman (An Officer and a Gentleman, 1982) a v televíznom filme Vojnové vetry (Winds of War).
Ronny Cox (46) ako poručík Bogomil; známy z rôznych úloh zo 70-tych rokov. Hral vo filmoch Vyslobodení (Deliveance, 1972) a Robocop (Robocop, 1987).
Steven Berkoff (47) ako Victor Maitland; hrával v britskom divadle. Týral Sylvestra Stalloneho vo filme Rambo (Rambo, 1985), ktorý sa nakrúcal krátko po Policajtovi z Beverly Hills.
Don Simpson (40) producent; bývalý človek od reklamy, ktorý produkoval spoločne s Bruckheimerom snímky Flashdance (1983) a Top Gun (1986).
Jerry Bruckheimer (39) producent; dohliadal na 48 hodín (48 hours), v ktorom hral Eddie Murphy. Údajne predsedal poradám s nabitou pištoľou vo vrecku. Spoločne so Simpsonom tvorili najpriebojnejší hollywoodsky riadiaci tím.
Martin Brest (32) režisér; cez svoju mladosť má kopec skúseností s filmom a televíziou.

VZNIK:
Všetko začalo triviálnym zážitkom Michaela Eisnera, prezidenta spoločnosti Paramount. V roku 1975 riadil svoj starý gombi a v Beverly Hills ho zastavil jeden veľmi nafúkaný policajt a správal sa k nemu ako k beznádejne tupému dedinčanovi. Eisner je vraj najmazanejší moderný hollywoodský mogul, okamžite v situácii rozoznal zárodok filmu, dlho však nikto neprichádzal s uspokojivým scenárom, až kým si neprečítal verziu, ktorú ste videli v kine z pera Daniela Petrieho jr.
Pre rolu Alexa Foleyho sa najprv uvažovalo o Mickeymu Rourkeovi, ale potom sa začalo počítať so Sylvesterom Stalloneom. Tomu sa príbeh celkom páčil, ale domnieval sa, že je v ňom dosť komiky, preto prišiel s vlastnou verziou, v ktorej sa kládol dôraz skôr na prelievanie krvi než na otrasy bránice. Eisnerovi, ktorý sa neskôr stal šéfom spoločnosti Disney sa predstava Ramba  šoférujúceho v Los Angeles veľmi nepozdávala, následkom čoho štáb dva týždne pred nakrúcaním prišiel o hviezdu.
Ktosi utrúsil meno Eddie Murphyho, ktorý si budoval pozíciu najvýraznejšej černošskej hviezdy od dôb Sidneyho Poitiera a na istú dobu sa vskutku stal najžiarivejšou etnickou hviezdou. Začal veľmi skoro ako komik v nočných kluboch, ako 19 ročný prenikol do televíznej show Saturday Night Live. Murphyho popularitu dokumentuje fakt, že jeho honorár za vystúpenie sa vyšplhal zo 750 na 30 tisíc dolárov.
V hrubom zostrihu svojho prvého filmu 48 hodín preukázal dostatok talentu, aby mu Paramount ponúkla lukratívnu zmluvu na dve filmy. Keď film zarobil 30 miliónov dolárov a film Zámena miest prekonal hranicu 40 000 000, rozšírili mu kontrakt na päť filmov so zaručeným zárobkom 15 000 000 dolárov plus 250 000 dolárov ako príspevok na vytvorenie vlastnej produkčnej firmy.
Murphy sa najprv zdráhal brať znovu do ruky zbraň ako v 48 hodinách, lenže producenti naliehali. Nakoniec rolu Alexa Foleyho prijal, keď si, ako sa hovorí, hodil mincou. Šťastie to prinieslo všetkým zúčastneným; Policajt z Beverly Hills mal ohromujúci úspech, ktorý vyniesol Murphyho hviezdu na rebríčku popularity na druhé miesto hneď za Clinta Eastwooda. Film len v Severnej Amerike zarobil 108 000 000 dolárov.

V ZÁKULISÍ:
Hovoríme o veľmi vážnej improvizácii. Pretože pôvodný Petrieho scenár zostal nedotknutý v obecnej rovine zápletky a väčšina výstupov, režisér Martin Brest burcoval Eddieho Murphyho, aby ich okorenil čo najväčším množstvom vtipov a poznámok.
Scenára sa v medzivláde medzi Sylvesterom a Eddieom nikto nedotkol, takže najnápadnejšie murphyzmy sú narážky na to, že hlavná postava je černoch:
výmena názorov v hotelovej recepcii a hádka v colnici pochádzajú od Eddieho. Kritici si tiež všimli isté nepravdepodobnosti priamočiareho medzirasového vzťahu a spoločného pozadia Axela a Yuppie Jenny Summersovej. Murphy však vyrastal v zdravom prostredí Long Islandu nezaťaženom rasovými predsudkami a v jeho úlohe nie je preto černošský hnev nijak zreteľný.
Jednotlivé improvizované výmeny začínajú dočasnou porážkou mladého majstra v jeho vlastnej hre. Nasleduje hneď po jednej z najväčších scén ničenia áut od dôb Laurela a Hardyho, keď sa z otvoreného nákladiaku rútiaceho sa detroitskými ulicami sypú tony cigariet. Všimnite si, že Murphy nestačí zareagovať, keď sa ho niekto spýta, či nemá náhodou cigaretu. Zmohol sa len na: „To je hrozná sranda“.
Problémy ako také jednotlivé scény spojiť a vydolovať z nich príbeh, však vyvážila výhoda Murphyho okamžitých nápadov. Občas vypomohol pevnejšie zostehovať pôvodný príbeh. Napríklad sa nevedelo, ako zaranžovať Foleyho vstup do exkluzívneho klubu Harrow. Skôr ako začali scénu točiť, mali celkom šesť návrhov, ani jeden však štáb neuspokojoval. Murphy požiadal o pár sekúnd kľudu a počas päťnástich minút vytvoril celý skeč o Rambovi, ktorý sa musí s pánom Maitlandom poradiť o svojej vyrážke herpes simplex. Steven Berkoff považoval zmeny, ktoré v jeho role mladý komik prevádzal od jedného záberu k druhému, za osobnú záležistosť.
Joe Piscopo, Murphyho kolega z show Saturday Night Live, tvrdí, že Murphy zobrazuje na plátne sám seba; existuje veľa zreteľných rozdielov. Axel Foley je samotár so srdcom na dlani, lenže Eddieho počas nakrúcania doprevádzal zbor osobných strážcov a asistentov, ktorí ho navštevovali v jeho luxusnom prívese. Hviezda a jej postava sa tiež rozchádzajú vo voľbe zábavy. Abstinent Murphy by sa sotva zastavil v bare na pivo a na rozdiel od Foleyho sa okolo neho neustále točila istá krásavica. Počas nakrúcania bol Murphy zasnúbený, nakoniec sa s partnerkou rozišiel, keď sa chystala premiéra Policajta z Beverly Hills.
Najvýraznejšia odlišnosť spočíva v správaní. Foley je hulvát a Murphy ťažko dokáže skrývať fakt, že je v skutočnosti veľmi vyberavý v oblečení a snaží sa v nezvyklom kostýme – džínsy a vyťahané tričko – robiť, čo sa dá. Rozpráva sa o ňom, že kedysi vystupoval pred sídlom NBC zo svojej limuzíny a šľiapol do psieho hovienka. Pozrel sa na zem, zhodnotil škodu, elegantne sa vyzul z novej topánky a skočil do budovy.

ZÁŽITKY:

  • „Jedinou funkciou filmu je ponúknuť Murphymu šancu vypracovať najmenej tucet variácií na jeho dobre známu a podivne vtieravú rutinu.“ Richard Corliss, Time, 7.júla 1985.
  • „Nepredvádza žiadne trháky – iba omieľa úbohé a obyčajné nadávky – snaží sa v nás vzbudiť reakciu, že každé vulgárne slovo je revolučné. Celý film je zostrihaný a divákovi predkladaný ako keby to bolo čosi báječného, kamera pritom prechádza Eddiemu až na mandle, to by v tom bol čert, keby sa obecenstvo nezačalo rehotať, áno, to je skutočná komédia.“ Pauline Kaelová, New Yorker, 24.decembra1984.
  • „V Policajtovi z Beverly Hills sa objavuje veľa podfukov, je to však veľmi zábavný film.“ David Edelstein, Village Voice, 11.december 1984.

VŠIMNITE SI:

  • Skutočného policajta Gilberta R.Hilla, ktorý hrá detroitského bossa Axela Foleyho. Inšpektor Todd predviedol filmárom niektoré metódy mestskej polície. Má za sebou štvrť storočie praxe a päť tisíc vyriešených prípadov. Murphy od neho prevzal zvyk zastrkovať si zbraň zozadu do nohavíc.
  • Dôležitosť trička. Detroitská polícia sa vtedy zaoberala prípadom vraždy pred Mumford High School, ten nápis Murphy nosí na najlepšom kúsku svojej garderóby.
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Paramount

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...