Festival v San Sebastiane ocení Meryl Streep za celoživotné dielo

16.9.2008|Webnoviny|
Festival v San Sebastiane ocení Meryl Streep za celoživotné dielo BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) - Americká herečka Meryl Streep získa cenu za celoživotné dielo na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane. Na filmovom podujatí, ktoré sa začína vo štvrtok na severovýchode Španielska, sa bude uchádzať o hlavnú cenu 15 snímok. Streep udelia ocenenie Donosti, čo v baskickom jazyku znamená San Sebastian. Rovnakú cenu získa aj španielsky herec Javier Bardem, ktorému tento rok udelili aj Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Táto krajina nie je pre starých (2007).
Organizátori očakávajú počas desiatich dní 56. ročníka festivalu približne 200-tisíc ľudí. O Zlatú mušľu bude súťažiť aj snímka britského režiséra Michaela Winterbottoma s názvom Genova, film Aruitemo aruitemo japonského režiséra Hirokazu Koreedu či dráma Bi-mong Juhokórejčana Ki-duka Kima. V hlavnej súťaži bude mať zástupcu aj Argentína, Španielsko, Francúzsko, Dánsko alebo Palestína. Predsedom poroty bude Oscarový režisér Jonathan Demme, tvorca snímky Mlčanie jahniat (1991).
Festival otvorí britský režisér Richard Eyre snímkou The Other Man, v ktorej sa predstavil Liam Neeson. Film rozpráva príbeh muža, ktorý zistí, že jeho manželka dostáva e-maily a SMS správy od neznámeho muža (Antonio Banderas). Podujatie uvedie aj retrospektívy tvorby britského režiséra Terencea Daviesa alebo 93-ročného talianskeho režiséra Maria Monicelliho. Minuloročnú Zlatú mušľu za najlepší film získal hongkonský režisér Wayne Wang za A Thousand Years of Good Prayers.   Foto © 20th Century Fox

Súvisiace články