Film Bathory do boja o Oscara nepôjde

30.9.2008|Webnoviny|
Film Bathory do boja o Oscara nepôjde BRATISLAVA 30. septembra (WEBNOVINY) - Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) nemohli hlasovať za film Juraja Jakubiska Bathory, pretože ho neoprávnene vyradili z hlasovacieho lístka. Uviedla to na dnešnej tlačovej konferencii producentka filmu Deana Jakubisková. Výkonná riaditeľka SFTA Zuzana Mistríková však tvrdí, že snímka nespĺňa kritériá na zaradenie do boja o nominácie na Oscara v kategórii cudzojazyčný film a Slovensko bude zastupovať dokument Juraja Lehotského Slepé lásky.

Deana Jakubisková je presvedčená, že dôvody, pre ktoré prezídium SFTA vyradilo film Bathory z hlasovania, neboli pre Americkú filmovú akadémiu problémom. Pôvodne vraj SFTA videla problém v tom, že film Jakubisko nakrútil aj v angličtine. Americká akadémia však podľa Jakubiskovej, ktorá si nechala urobiť oficiálny preklad podmienok na udelenie nominácie, len odporúča, aby film nebol v angličtine. "Nie je to pravda, je to jedno z hlavných kritérií, pretože nejde o zahraničný film, ale o cudzojazyčný film," uviedla Mistríková pre agentúru SITA. "Jakubisková sa na nás obrátila na začiatku septembra, aby sme požiadali americkú akadémiu o výnimku z jazyka, pretože film bol distribuovaný aj v slovenčine. Akadémia by súhlasila, ak by film spĺňal ostatné podmienky pre túto kategóriu. Podľa nich však nespĺňal podmienku kumulatívneho slovenského zastúpenia na pozíciách - výtvarná koncepcia, kamera, kostýmy, strih, zvuk, hudba a herecké obsadenie," vysvetlila Mistríková. Jakubisková však toto tvrdenie popiera. „Ako dôkaz, že film tieto kritériá nespĺňa, nám poslali nevyplnený formulár Americkej filmovej akadémie pre splnenie kritérií cudzojazyčného filmu,“ uviedla Jakubisková.

Film Bathory je majoritne slovenským dielom i na základe potvrdenia statusu koprodukcie z roku 2005, ktoré vydalo ministerstvo kultúry a podpísala vtedajšia generálna riaditeľka sekcie médií a audiovízie Zuzana Mistríková, ktorá teraz pracuje ako výkonná viceprezidentka SFTA. „Celý čas sme upozorňovali, že sú porušované právne, etické i profesionálne normy i pravidlá a stanovy SFTA tým, že jej prezídium neumožňuje svojim členom demokraticky hlasovať o prípadnej nominácii filmu Bathory,“ píše Jakubisková vo svojom oficiálnom vyjadrení. Zároveň dodala, že SFTA s ňou od 19. septembra nekomunikuje. Pred týždňom kontaktovala aj prezidentku SFTA Emíliu Vášáryovú. "V noci 19. septembra akadémia dostala list od právneho zástupcu spoločnosti Jakubisko Film, v ktorom sa vyskytovali slová ako 'úmyselné poškodzovanie dobrého mena' a podobne. Preto sme sa obrátili na nášho právneho zástupcu, ktorý na tento list odpísal. Je pravda, že Jakubisko Film sa na nás ešte obrátil so žiadosťou o kontakty na všetkých našich členov a o kópiu komunikácie s americkou akadémiou, ale v tom období už komunikácia prebiehala cez našich právnikov," reagovala na kritiku Mistríková.

Jakubisková chce pokračovať v objasnení tejto kauzy, čakala totiž, že jej príde aspoň ospravedlnenie. Spokojná by nebola ani keby film bol v hlasovaní a akademici ho nevybrali, ale rozhodnutie by rešpektovala.   Foto © JJ Film

Súvisiace články

Bathory

Bathory

Krvavá legenda – Alžbeta Báthory – sa vracia na strieborné plátna v podaní renomovaného slovenského režiséra Juraja Jakubiska. ...