Max Payne

2.11.2008|Stano Sokolský|
Max Payne

V roku 2001 prekvapila Fínska firma Remedy Entertainment na trhu s počítačovými hrami svojou FPS (First Person Shooter – „strieľačka z prvého pohľadu“) s názvom Max Payne. Tá zožala obrovský úspech nielen medzi hráčmi, ale aj v radoch kritikov. Ako to už býva zvykom, pokračovanie na seba nedalo dlho čakať a o 2 roky neskôr sa na pultoch objavilo CD s Max Payne 2. Podľa štatistík sa do Marca 2008 predalo vyše 7 miliónov kópií zo spomínanej série. No a keďže sa ľudia z filmovej brandže veľmi radi nechávajú inšpirovať takýmito projektmi, objavili sa po čase správy, že Max mieri aj na Strieborné plátna. Premiéry sme sa teda dočkali tento týždeň, trailer vyzeral veľmi sľubne, takže všetci s napätím čakali, či sa tento projekt na motívy počítačovej hry dokáže vymaniť zo šedého priemeru podobných filmov. Žiaľ, nestalo sa tak.

Možno je to tým, že tento projekt sa dostal do nesprávnych rúk, tak ako aj väčšina iných filmov motivovaných hrami. Maxa Paynea totiž režíroval John Moore, ktorý už v minulosti celkom úspešne dokántril (prerobil) napríklad horror Omen. A svoj „úspech“ zopakoval aj tentokrát. Nechápem, ako mohol schváliť scenár Beaua Thornea, ktorý je úplným nováčikom. Pokaziť celkom slušný dej (o ktorý sa v prípade hry postaral Sam Lake), to sa podarí iba málokomu. Spomínaná dvojica jednoducho projekt nezvládla a doslova zmrvila najdôležitejšiu zložku filmu – dej. Hoci nasleduje dianie z počítačovej predlohy, je akýsi nemastný-neslaný a v niektorých prípadoch nelogický. Úvod je riadne zmätený a chvíľu to trvá, kým sa divák v deji zorientuje. Obrovskú smolu majú hlavné tí jedinci (vrátane mňa), ktorí hru prešli a tým pádom budú viac-menej dopredu vedieť o čo ide. Hoci malé zmeny sa predsa len udiali, nepomohlo to a príbeh zostal aj tak poriadnou skomoleninou s ojedinelými nejasnými, prípadne zbytočnými scénami.

Max Payne (2008)

Herecké obsadenie nedopadlo až tak zle, čo sa týka mien, ale o to horšie sú na tom výkony. Mark Wahlberg sa v poslednom čase stáva moderným akčným hrdinom (Shooter, The Happening), teda v tomto prípade sa mal cítiť ako ryba vo vode. Avšak opak je pravdou, hrá kŕčovito a neisto, ako keby nevedel, ako sa v istých scénach tváriť. Jeho spolubojovníčka Mona Sax (Mila Kunis) počas celého snímku vyzerá, ako keby celý text čítala z nejakého pomocného papiera. Ostatní (napríklad Bond Girl Olga Kurylenko, alebo Chris O’Donnell) sa tiež nevymykajú z priemeru a nepodávajú ani len priemerné výkony. Na plátne sa objavia dokonca aj speváci, Nelly Furtado a Ludacris, čo taktiež nejako extra nepridáva na dôvere voči hereckým schopnostiam.

Po všetkých tých negatívach predsa len existujú aj pozitívne stránky tohto projektu. Hoci dej je biedny, napriek tomu vo filme pocítite skvelú skľučujúcu a pesimistickú atmosféru, ktorá sálala aj z hry. Prispieva k tomu výborná práca s kamerou, výber lokácií, na ktorých sa natáčalo a v neposlednom rade aj strih a efekty „démonov“. Ponurý New York má jednoducho niečo do seba a filmári aspoň v tomto ohľade nesklamali.

Soundtrack taktiež nie je zlý, Marco Beltrami je skúsený skladateľ, ktorý svojou hudbou podfarbil filmy ako Hellboy, Underworld Evolution, alebo I, Robot. Hoci v tomto prípade nejde iba o klasický orchester, predsa len sa to k Payneovi hodí. Ja osobne som síce sledoval, či nezačujem nejakú časť melódie z pôvodnej hry, avšak nedočkal som sa. V každom prípade, hudba je nadpriemerná, takže ďalší pozitívny bod pre Maxa.

Max Payne (2008)

Max Payne mohol byť skvelým filmom, keby sa predloha dostala do rúk tým správnym ľuďom. Vďaka biednemu scenáru a tým pádom divnému deju ani tento projekt založený na počítačovej hre nedokázal prekonať pomyslenú hranicu priemerných filmov. Hoci atmosféra a soundtrack ho vytiahli z úplnej krízy, aj tak by som návštevu kina neodporučil. Max Payne už v Box Office zarobil sumu vyššiu, ako boli jeho náklady (35 miliónov USD), kritici mu ale udelili priemerné hodnotenie 20%, čo je žalostne málo. Na Maxa Paynea vo filmovej podobe sa čoskoro zabudne a ja len dúfam, že Moore nedostane šancu natočiť pokračovanie...

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © 20th Century Fox

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...