Lovecká sezóna 2 (Open Season 2)

10.12.2008|Stano Sokolský|
Lovecká sezóna 2 (Open Season 2)

Počítačmi animované filmy sa za posledných 10 rokov stali priam fenoménom na Strieborných plátnach. Pričinilo sa o to najmä štúdio Pixar, ktoré Príbehom Hračiek v roku 1995 odštartovalo dobu digitálne animovaného filmu. Zo začiatku sa animáky objavovali v kinách iba sporadicky, so vznikom nových štúdií ich však prichádzalo čím ďalej, tým viac a dnes už vôbec nikoho neprekvapí, ak sa premietajú aj dva v rovnakom čase. Štúdio Sony Pictures Animation patrí k najmladším na trhu a preslávilo sa zatiaľ iba filmami Monster House (nahlúply slovenský preklad „V tom dome straší“), Lovecká SezónaSurf’s Up (ďalší skvelý preklad „Divoké Vlny“). Prvý z nich si vyslúžil chválu kritikov aj divákov, Lovecká Sezóna bola komerčne úspešná a Divoké Vlny zaujali štýlom a finančne taktiež nepochodili zle. Hoci Sony v tomto čase pracuje na troch rôznych projektoch (vrátane animovaných Šmolkov), z akéhosi dôvodu mrhalo výpočtovým časom na renderovanie pokračovania Loveckej Sezóny, ktoré sa vo väčšine krajín nedostalo ani len do kín.

Ako ste si mohli všimnúť, v poslednej vete som celkom jasne naznačil, ako pokračovanie Loveckej Sezóny dopadlo. Už prvá časť nedopadla medzi kritikmi dobre, ale na druhej strane aspoň štúdiu dvojnásobne vrátila svoj rozpočet. Pripočítajme aj celkom slušný zoznam filmových hviezd (Ashton Kutcher, Martin Lawrence, Billy Connolly), ktoré zapožičali svoje hlasy animovaným postavičkám, masívnu reklamnú kampaň a výsledkom je úspešný film pre deti aj dospelých. Všetko toto ale „dvojke“ chýba. A je to na nej vidieť, počuť a cítiť. Nízky rozpočet sa prejavil vo všetkých možných ohľadoch. Hoci si Sony na animovanie prizvalo aj štúdio Reel FX Creative Studios (TMNT, Spy Kids 2), Open Season 2 vyzerá doslova otrasne. Dovolím si tvrdiť, že kvalitou animácie nesiaha po kolená ani 13 rokov starej Toy Story. Zvieratká si to uháňajú lesom a jediným pohybujúcim sa objektom na plátne sú práve oni – stromy sa nekývnu, tráva sa neohne pod náporom mierneho vetríka, všetko je absolútne nehybné. Animácia vody je chabá, lepšiu som videl napríklad aj v starších počítačových hrách. O chýbajúcich hlasoch známych hercov nebudem veľmi polemizovať, zmena je počuteľná, Mike Epps nie je Martin Lawrence a Joel McHale nie je Ashton Cutcher.

Lovecká sezóna 2  (Open Season 2, 2008)

Teraz však príde to najhoršie – príbeh. Osobne si myslím, že Lovecká Sezóna 2 sa nebude zdať totálne stupídnou iba úplne najmladšiemu obecenstvu, ktoré sa bude skôr zaujímať o pestré farby alebo (pre starších) trápne klišé vtipy. Tak hlúpy dej som už dlho nezažil a dúfam, že tak skoro sa zasa nepritrafí. Viem, že táto snímka nie je primárne určená pre staršie obecenstvo, ale v móde býva predsa slogan „film pre celú rodinu“. Mimo detí celý zvyšok rodiny úprimne ľutujem. Nechcem prezrádzať dej (hoci každý bude vedieť, o čo ide už po piatich úvodných minútach), ale samotná hlavná zápletka sa na moje obrovské prekvapenie (skoro som si hlavu odkrútil) v závere stala absolútne zbytočnou, teda vôbec sa nemusela stať. Keď si film pozriete (ak na to po tejto recenzii budete mať ešte chuť), istotne pochopíte, na čo narážam. Okrem tej najhlavnejšej dejovej línie je prítomných ešte ďalších minimálne 10, ktoré mali pravdepodobne byť iba scénami spestrujúcimi dianie, avšak neplánovane sa z nich stali niekoľko minútové zbytočné „akcie“, ktoré boli okrem odvádzania pozornosti od podstaty príbehu mimoriadne otravné (zablúdený Elliot, pracovník benzínovej pumpy, atď). Prítomnosť klišé som už spomenul, už len dodám, že množstvo je priam neúmerné.

Prekvapila ma ale hudobná stránka snímky – aj napriek nízkemu rozpočtu si Sony najali aspoň známejšieho skladateľa filmovej hudby Ramina Djawadiho, ktorý v minulosti zložil hudbu k Iron Manovi, alebo seriálu Prison Break. Samotná hudba síce nijako neupúta, ale aspoň nepatrí k tomu najhoršiemu, čo v kinematografii nájdete.

Lovecká sezóna 2  (Open Season 2, 2008)

Hodnotenie pokračovania Loveckej Sezóny pre mňa vôbec nebolo ťažké. Animák je ešte horší odpad ako  Príbeh Žraloka alebo Carkoolka. Najviac ma udivuje fakt, že distribútori si u nás poriadne neplnia povinnosti v prípade Oscarových snímok (vyše roka omeškaná premiéra Faunovho Labyrintu na Slovensku oproti zvyšku sveta), ale na druhej strane privedú do kín niečo, čo na plátna ani podľa samotných tvorcov vôbec nepatrí. Lovecká Sezóna 2 vychádza totiž v drvivej väčšine sveta priamo na DVD, iba u nás, v Rusku a Chorvátsku snímka uzrie Strieborné plátna. To všetko naznačuje, že návšteva kina nie je práve najlepším nápadom a mali by ste sa podľa toho zariadiť aj vy. Lovecká Sezóna 2 je odpad.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Columbia Pictures

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...