Peter Kerekes: Ten, ktorý prezradí recept na dejiny

2.1.2009|Slavomír Sochor|
Peter Kerekes: Ten, ktorý prezradí recept na dejiny

Slovenský, zaujímavý, aktuálny. I také prívlastky má človek, ktorý sa narodil 3.apríla roku 1973 v druhom najväčšom meste Slovenskej republiky – v Košiciach. Dnes je z neho populárny dokumentarista – režisér, scenárista a ešte i producent. Presne o osemnásť rokov od svojho narodenia začal študovať na Vysokej škole muzických umení v Bratislave. Na nej ako študent pôsobil do roku 1998. V roku 1999 sa stal doktorantom a tak na VŠMU pobudol ešte do roku 2002. Hneď po ukončení štúdia v roku 2003 začal pracovať ako externý pedagóg na filmovej a televíznej fakulte v odbore filmový režisér v otvorenom ateliéri spolu s významným slovenským režisérom a profesorom Dušanom Hanákom. Počas jeho pôsobenia na Vysokej škole muzických umení natočil Peter Kerekes viac filmov. V jeho filmografii dominuje ako režíjný debut 16 minútová dokumentárna snímka „Človek o knihe, kniha o človeku“ v produkcii Slovenskej televízie, štúdia Košice. O dva roky nato, teda v roku 1996 natočil opäť šestnásťminútový film –„Balog Jozsef, Príbenník 66“, ale to už bol film z produkcie VŠMU.

Ladomírske morytáty a legendy  – tretí režíjný film Petra Kerekesa – a na fotke i účinkujúci – pán poštár Mikitka z Ladomírovej
Ladomírske morytáty a legendy – tretí režíjný film Petra Kerekesa – a na fotke i účinkujúci – pán poštár Mikitka z Ladomírovej

Do tretice sa produkcia opäť vystriedala. Tentokrát išlo o koprodukčný, päťdesiat minútový československý film „ Ladomírske morytáty a legendy“. Dokumentárny film produkovala spoločnosť Igora Hudeca Ars Media s VŠMU, Slovenskou televíziou a Českou televizi. Po tomto filme nasledoval už v poradí piaty projekt – „Zuzana od 8.00 do 17.00“. Ten šiesty – celovečerný vstúpil už aj do kinodistribúcie. Stala sa ním dokumentárna snímka „ 66 sezón“, ktorá zachytávala každodenný režim kúpaliska v Košiciach. Mala osemdesiatšesť minút.

Director & Dictator – Peter Kerekes a dvojnik Adolfa Hitlera pri natáčaní 66 sezón.
Director & Dictator – Peter Kerekes a dvojnik Adolfa Hitlera pri natáčaní 66 sezón.

Režisér napísal k tomuto filmu i scenár. Za kamerou stál Martin Kollár, režisérovi asistovala Ötvös Anna, strihal skúsený Marek Šulík a hudbu skomponoval bývalý žiak Ilju Zeljenku - Marek Piaček, ktorý tiež súčasne natáča i najnovší film Petra Kerekesa “Ako sa varia dejiny”, o ktorom píšem o čosi nižšie. Peter Kerekes sa podieľal ešte aj na filmoch: “Most Márie Valérie” (réžia, dokument), “Pôvod sveta” (producent, animovaný, r. Katarína Kerekesová), “I am from nowhere” (r. George Mish) a v neposlednom rade - režíjne na tretej epizóde spojenej série dokumentov “Cez hranice – Pomocníci”. V roku 2006 sa začal podieľať ako producent na filme “Diana – alebo cesta do šoubiznisu” v réžii Mareka Šulíka. Momentálne už práce na filme neprebiehajú. I keď sa výroba jedného titulu zastavila, Peter Kerekes neustále pripravuje nové filmy. Jeho momentálne tažiskovým projektom, je film “ Ako sa varia dejiny”, ktorý rozpráva o tom, aký vplyv majú na vojnu kuchári. Režisér natočil ich príbehy v rôznych krajinách o tom, ako prežiť a ako pomôcť prežiť aj ostatným. Film vzniká v produkcii spoločnosti Petra Kerekesa, České televize a spoločnosti Negativ, s.r.o. a Mischief Film. Za kamerou bol opäť Martin Kollár, ktorý natáča i najnovší film Marka Škopa “Osadné-Brusel-Osadné”. Okrem filmu “Ako sa varia dejiny”, má Peter Kerekes rozrobené aj iné projekty, ale tie sú ešte vysoko vo hviezdach.

Samotný režisér pri natáčaní filmu: Ako sa varia dejiny (2008, r.Peter Kerekes)
Samotný režisér pri natáčaní filmu: Ako sa varia dejiny (2008, r.Peter Kerekes)

Peter Kerekes: Interview

Vaše dokumentárne filmy sú veľmi zaujímavé, ako Vás napadlo natočiť filmy o starej Košickej plavárni a vojnových kuchároch?

Môj film 66 sezón o košickej plavárni približoval dejiny cez jedno miesto, tu ich tak trochu priblížime prostredníctvom viacerých miest. Nápad vzišiel počas rozhovorov s mojím otcom, ktorý bol vynikajúci kuchár. Rozprávali sme sa o tom, že by bolo zaujímavé nakrútiť film o tom, ako kuchári, a teda vlastne "malí" ľudia, ovplyvnili "veľké" dejiny. Začali sme to rozoberať bližšie, zháňať ľudí a už štvrtý rok sa s filmom trápim (smiech).

Nemali ste niekedy chuť natočiť i hraný film? Na VŠMU ste študovali hranú réžiu.

"Ja sa snažím robiť film v prvom rade hravý a zobrazovať prostredníctvom neho realitu. Hraný film ju dokáže iba sprostredkovať, dokument premeniť. Preto som natočil ´66 sezón´. Ľudia pred kamerou hovoria svoje príbehy, menia sa v čase, menia sa v seba spred 20 rokov. Prechádza nimi čarovná premena. Keď moja stará mama na plavárni hovorí o tom, že si už nedá veštiť, lebo vie, čo ju čaká - koniec - je to veľmi silné. Práve preto ma dokument tak veľmi zaujíma."

Na Slovensku sa opäť začali točiť filmy, ako to vnímate?

Pozitívne :-)

Váš najnovší film „Ako sa varili dejiny“ mal mať premiéru už v tomto roku, ale premiéra sa presunula na rok 2009. Aké boli dôvody?

Plánovali sme premiéru na september 2008. Potrebovali sme prostriedky na výrobu slovenských distribučných kópií. Bohužiaľ, naša žiadosť o podporu v programe MKSR Audiovízia bola vyradená. V žiadosti sme urobili fatálnu chybu, ktorá nás dodnes hlboko mrzí. Namiesto pôvodného názvu filmu "Ako sa varili dejiny" sme uviedli nový názov filmu "Ako sa varia dejiny".Úradníčky na ministerstve z toho logicky a právom vydedukovali, že sme žiadali dotáciu na iný film.Premiéru sme presunuli na február 2009, ak sa nám dovtedy nepodarí zabezpečiť peniaze na výrobu slovenských kópií, budeme premietať českú, maďarskú a nemeckú verziu.

Uvediete tento film i na nejakom z európskych filmových festivalov alebo aj na iných kontinentoch?

Áno.

Váš film „66 sezón“ je súčasťou projektu Doc-Air.com, na ktorom sa prezentujú dokumentárne filmy v rámci webu. Páči sa Vám, ako režisérovi, že si ľudia môžu sťahovať súčasné dokumenty z Internetu?

Myslím si, že portál www.doc-air.com je vynikajúcou príležitosťou, ako sa môže divák jednoducho a lacno dostať ku kvalitným dokumentárnym filmom, keď už televízia na ne rezignuje.

Radosť zo života Ctibora Filčíka
Radosť zo života Ctibora Filčíka

Peter Kerekes: Radosť zo života

Jedným z najzaujímavejších projektov, na ktorých pracuje Peter Kerekes je dokumentárny cyklus, ktorý vyrába spoločnosť Pavla Barabáša pre Slovenskú televíziu – Radosť zo života. Ctibor Filčík, Magda Husáková – Lokvencová, to je naozaj len minimum z toho, čo nám tento cyklus ponúkol. Do série dokumentov réžijne prispel aj Peter Kerekes, ktorý nakrútil i diely o osobnostiach tu vyššie spomenutých. Každý diel ponúka zaujímavé výpovede či už hereckých, športových kolegov, ale neraz i veľmi dobrých priateľov osobnosti, o ktorej časť cyklu rozpráva.

Ešte jedno foto na záver:

Ako sa varia dejiny (2008, r.Peter Kerekes)
Ako sa varia dejiny (2008, r.Peter Kerekes)

Zdroj:  moviemania.sk Foto © K2 studio, Peter Kerekes, arch

Súvisiace články