Ako sa varia dejiny istých ľudí nahnevá, tvrdí Kerekes

18.2.2009|Webnoviny|
Ako sa varia dejiny istých ľudí nahnevá, tvrdí Kerekes BRATISLAVA 18. februára (WEBNOVINY) - Režisér Peter Kerekes si myslí, že jeho celovečerný dokument o vojenských kuchároch Ako sa varia dejiny nahnevá istých ľudí. "Ja sa bojím všetkých reakcií, pretože film je dosť konfliktný a nekonformný. Ochranári sa budú hnevať, že tam máme vraždy zvierat. Chorváti, že sú reprezentovaní nacionalistickým kuchárom. Je tam príbeh židovského kuchára, ktorý otrávil tisíc chlebov (pre zajatých esesákov po druhej svetovej vojne). Rusi sú permanentne uvádzaní ako okupanti, máme tam maďarského kolaboranta. Myslím si, že ochranári budú iba časť z dlhého radu nahnevaných ľudí," povedal pre agentúru SITA Kerekes. Snímka sa podľa neho nebude páčiť tým, ktorí sa na dokument nebudú pozerať ako na "film alebo na umelecké dielo, ktoré má nejaký odkaz a pozerajú sa na to iba z úzkeho, čiastočného pohľadu". "Tí, ktorí pochopia ten presah, určite nahnevaní nebudú," dodal.

Film Ako sa varia dejiny vznikol v rakúsko-slovensko-českej koprodukcii. Slovenské kiná ho začnú premietať 19. februára, v apríli bude mať premiéru v Českej republike a v máji v Rakúsku. Hlavnými hrdinami sú vojenskí kuchári z rôznych kútov Európy - obyčajní ľudia, ktorých úlohou je kŕmiť armádu. Na prvý pohľad je ich funkcia menej dôležitá ako funkcia tankových brigád, leteckých zväzov a výsadkových oddielov, no práve vojenskí kuchári vždy ovplyvňovali náladu a výkon vojakov a svojimi vareškami tak mohli vplývať na celé dejiny ľudstva. Film sa odvíja od receptov kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska, cez Balkán až po Rusko.

Dokument Ako sa varia dejiny vznikal takmer päť rokov

Nápad nakrútiť dokument o vojenských kuchároch Ako sa varia dejiny vznikol "ako anekdota, spontánne," povedal jeho režisér Peter Kerekes na dnešnej tlačovej besede k uvedeniu filmu do kín. Ako dodal, na začiatku neboli "nejaké komplikované prípravy a úvahy". "Rozbehli sme prvé, nezáväzné rešerše, dostali sme veľmi zaujímavé tipy, a potom sme sa do toho pustili naplno. A z tejto malej anekdoty bolo nakoniec takmer päť rokov práce," vyjadril sa. Ako 'kuchyňu' režisér ohraničil oblasť Európy. "V každej krajine som si našiel rešeršérov, väčšinou to boli kamaráti, s ktorými som sa skamarátil na filmových festivaloch alebo kamaráti ich kamarátov. V každej krajine bola jedna kontaktná zodpovedná osoba a tá potom hľadala kuchárov," vysvetlil. Nie všetko vo filme vzniklo podľa plánu. Každý z dvanástich účinkujúcich kuchárov ponúkne svoj recept, publikum sa dozvie aj jeho zloženie. Napríklad, na maďarskú klobásu treba 40 ton bravčového mäsa, 800 kilogramov sladkej mletej papriky, 200 kilogramov štipľavej mletej papriky, 120 kilogramov cesnaku, 80 kilogramov rasce, 24 kilometrov čriev a prekvapivo len štipku soli. Posledná ingrediencia sa do konečnej verzie snímky dostala ako žart. "Tie recepty sú v tých obrovských množstvách až neľudské a gargantuovsko-pantagruelské a tá štipka soli je ako z babičkinej kuchárky. Keď sme tam dali tých 143,5 ton soli, zrazu to nemalo ten vtip," vysvetlil Kerekes.

Peter Kerekes hľadal zaujímavé príbehy u 106 kuchárov, celkovo nakrútili okolo 30 hodín materiálu. "Sú tam štyri výborné príbehy, ktoré sa do filmu nedostali, pretože nejakým spôsobom vytŕčali. Dúfam, že sa dostanú v rámci DVD edície ako bonusy," uviedol. Veľmi rád by vytvoril aj televízny seriál, je to však ešte "vo hviezdach," povedal pre agentúru SITA. "Samozrejme musíme nájsť niekoho, kto to zafinancuje." Celovečerný dokument začnú slovenské kiná premietať 19. februára. V apríli bude mať premiéru v Českej republike, v máji v Rakúsku, tvorcovia rokujú aj s organizátormi festivalov. Režisér nevylúčil, že sa bude premietať aj v ďalších krajinách, možno i za oceánom. "Tie ambície sú veľké," povedal.   Foto © archív

Súvisiace články