Štvrtok prinesie štyri filmové novinky

3.3.2009|Webnoviny|
Štvrtok prinesie štyri filmové novinky BRATISLAVA 3. marca (WEBNOVINY) - Sériu marcových filmových premiér odštartuje vo štvrtok 5. marca štvorica noviniek: dráma Sedem životov, akčný film Strážcovia - Watchmen, slovenský film Veľký rešpekt a česká animovaná rozprávka Kozí príbeh - Povesti starej Prahy.

Dráma Sedem životov znovu pracovne spojila režiséra Gabriela Muccina s Willom Smithom, ktorému úloha v Muccinovej snímke Šťastie na dosah (2006) vyniesla nomináciu na Oscara. Film prináša príbeh muža s desivým tajomstvom, ktorý sa rozhodne napraviť svoje hriechy tým, že zásadným spôsobom zmení život siedmich cudzích ľudí. Ben Thomas (Will Smith) ale netušil, že by sa do jednej z týchto osôb zamiloval - a že práve ona ho začne meniť. Na začiatku je sedem ľudí, ktorých spája len to, že sa každý z nich ocitol v zúfalej situácii a zúfalo potrebuje pomoc - či už finančnú, duchovnú alebo lekársku - a nemajú tušenie, že si ich Ben starostlivo vybral ako aktérov svojej cesty za spásou. No Emily Posa (Rosario Dawson) - optimistická žena s chorým srdcom, zmení Benove plány jediným spôsobom, ktorý neočakával - zblíži sa s ním a obráti naruby jeho názory na svet i to, čo je alebo nie je reálne.

Akčný film Strážcovia - Watchmen je adaptáciou komiksu Alana Moorea, ktorý je považovaný za vôbec najlepšieho zástupcu vo svojom žánri. Nakrútiť podľa neho film bola preto obrovská výzva. Podujal sa na to Zack Snyder, ktorý si vydobyl renomé réžiou adaptácie komiksu 300 (2007). V úvode nájdená mŕtvola bola zaživa istým Edwardom Blakeom, ktorý bol medzi superhrdinami známy ako Komediant. Evidentne násilná smrť nikoho neznepokojuje, svet má totiž úplne iné starosti. Píše sa rok 1985 a vonku zúri studená vojna, ktorá môže prerásť v nukleárny stret svetových veľmocí. Maskovaní superhrdinovia už dávno nie sú považovaní za ochrancov ľudstva, živoria na okraji spoločnosti a na staré dobré časy už len spomínajú. Svetlou výnimkou je Rorschach, ktorý vidí za Komediantovou smrťou rozsiahle sprisahanie na likvidáciu či zdiskreditovanie bývalých superhrdinov. V snahe zabrániť najhoršiemu sa Rorschach pokúsi zmobilizovať všetkých svojich bývalých kolegov, z ktorých má ale skutočne nadprirodzené schopnosti iba jeden. O scenár sa postarali David Hayter a Alex Tse. Hlavné úlohy stvárnili Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Billy Crudup, Malin Akerman, Carla Gugino, Jackie Earle Haley a ďalší.

Slovenský film Veľký rešpekt režiséra Viktora Csudaia je príbehom dvoch petržalských "lúzrov, ktorí trochu počúvajú hip-hop, trochu žúrujú, trochu sa flákajú a veľmi by chceli zbaliť nejakú babenku". Keď im cestu skríži Maďar Zoltán, všetko sa náhle zvrtne. Na pozadí bratislavského "panelákového raja" sa tak odohrá nečakane tragikomická story. Na jej pozadí sa prepletajú ďalšie osudy a každý hľadá svoj kúsok šťastia. Viktor Csudai sám tvrdí, že nechcel robiť žiadne umenie. Do hlavných úloh obsadil mladých hercov, ktorí účinkovali už v jeho študentských filmoch: Števo Martinovič, Stano Staško, či Peter Oszlík. Zo služobne staršej hereckej generácie diváci uvidia Táňu Kulíškovú, Maťa Landla, Petra Šimúna, či Romana Pomajba.

Česká animovaná rozprávka Kozí príbeh - Povesti starej Prahy sa odohráva v stredovekej českej metropole, ktorá je plná strašidiel, rodiacich sa legiend a iba začína dostávať svoju majestátnu tvár. Hlavní hrdinovia filmu - dedinský mládenec Kuba a jeho prostoreká Koza, sa pripletú k stavbe Karlovho mosta, vzniku Orloja, príbehu Faustovho domu, ich kroky skríži kat Mydlář a spať im nedá ani povestný chlpatý duch. Svoje hlasy do filmu režiséra Jana Tománka prepožičali Jiří Lábus (Koza), Matěj Hádek (Kuba), Mahulena Bočanová (Máca), Michal Dlouhý (Matěj), Petr Pelzer (mistr Hanuš), Viktor Preiss, Petr Nárožný, Miroslav Táborský a ďalší.   Foto © archív

Súvisiace články