Posledný marcový štvrtok prinesie štyri filmové novinky

23.3.2009|Webnoviny|
Posledný marcový štvrtok prinesie štyri filmové novinky BRATISLAVA 23. marca (WEBNOVINY) - Vo štvrtok 26. marca pribudnú do slovenských kín štyri filmové novinky: animovaná komédia Monštrá vs. Votrelci, česká romantická komédia Líbáš jako Bůh, český hudobný dokumentárny film Česká RAPublika a ponuku filmových klubov obohatí dánska trpká komédia Ukrutne šťastní.

Animovaný film Monštrá vs. Votrelci vznikol v réžii Roba Lettermana a Conrada Vernona. I keď väčšina príbehov sa svadbou skôr končí, Monštrá vs. Votrelci sa ňou začínajú. Suzan, obyčajné dievča z Kalifornie, má už o pár hodín povedať "Áno" svojmu vyvolenému. Keď ju do hlavy trafí meteorit plný kozmického slizu, dosť ju to vykoľají. Následne narastie do výšky 15 metrov a to ju rozhodí ešte viac. Než sa stačí svojho vyvoleného opýtať, či mu bude jej výška prekážať, zaútočí na ňu špeciálna vojenská jednotka, zajme ju a uväzní v tajnom vládnom komplexe. Tu Suzan, oficiálne premenovaná na Enormiku zisťuje, že so svojou výnimočnosťou rozhodne nie je sama. Okrem nej je tu väznený geniálny vedec Dr. Šváb, PhDr., ktorému po jednom neúspešnom pokuse nahradila vlastnú hlavu mušia a Chýbajúci článok, čo je zástupca evolučného prechodu medzi rybou a človekom. Ďalšími obyvateľmi sú rôsolovitý a nezničiteľný B.O.B. a sto metrov dlhá larva prezývaná Hmyzosaurka. Ich doživotná internácia sa skončí vo chvíli, keď na Zemi pristane záhadný mimozemský robot a zaútočí na ňu. Keďže konvenčné ani "štandardne nekonvenčné" zbrane naň nepôsobia, obráti sa zúfalý generál MacBomba na ešte zúfalejšieho prezidenta Spojených štátov a požiada ho, aby oficiálne povolal partiu príšer do boja proti votrelcovi z vesmíru a zachránil svet pred hroziacou skazou.

Hlavnou postavou romantickej komédie Líbáš jako Bůh režisérky Marie Poledňákovej je Helena Altmanová (Kamila Magálová) - profesorka francúzštiny a literatúry na gymnáziu. Patrí k obľúbeným pedagógom, vďaka zdravému nadhľadu si rozumie so študentmi aj kolegami v zborovni. Ďaleko nepredvídateľnejšie chvíle ju však čakajú v osobnom živote. Rozvetvená rodina k tomu poskytuje dostatok príležitostí. Súžitie v jednom byte s bývalým manželom - úspešným spisovateľom Karolom (Jiří Bartoška), problémy ovdovenej sestry Kristíny (Nela Boudová), manželské problémy syna Adama (Roman Vojtek) a neskoré lásky babičky Alžbety (Jaroslava Adamová) - to všetko Helenu zamestnáva natoľko, že jej na vlastný život a vlastné city akosi nezostáva čas. Napriek tomu jedného dňa príde to, čo obyčajne prichádza, keď už sme na sny rezignovali - Helena sa za pohnutých okolností zoznámi s lekárom záchrannej služby Františkom (Oldřich Kaiser). Vo filme si zahrali aj Eva Holubová, Milan Šteindler, Martha Issová, Václav Postránecký a ďalší.

Dokumentárny film Česká RAPublika Pavla Abraháma je prvým celovečerným filmom o českom rape. Na pódiu, no najmä mimo neho, sa v ňom predstavujú Orion, James Cole a Hugo Toxxx. Film predstavuje troch popredných českých raperov, desať skladieb a desať živých filmových situácií, v ktorých sa objaví výrečná profesorka lingvistiky, rómske deti z Karvinej, prísna úradníčka na matrike, žiaci základnej školy v pražskom Jižním městě, či Hana Hegerová. Hip-hop vo filme Česká RAPublika opúšťa svoju subkultúru a vydáva sa do sveta.

Dánsky film Ukrutne šťastní v réžii Henrika Rubena Genza vznikol podľa rovnomenného románu Erlinga Jepsena z roku 2004. Kodanský policajt Robert (Jakob Cedergren) prichádza do provinčného mestečka, aby tu krátkodobou službou odčinil nedávne profesionálne zlyhanie. V južnom Jutsku sa končí ďalší z pomaly sa vlečúcich polojasných dní a v nemenných tvárach miestnych obyvateľov je príchod mladíka z hlavného mesta vítaný s podozrivo spokojným výrazom. Policajný úradník, ktorého "príručkové správanie sa" je čoskoro konfrontované s lokálnymi zvyklosťami, začína tušiť, že za fasádou zdanlivo obyčajného malomestského života sa skrývajú znepokojujúce tajomstvá. Film získal Veľkú cenu Krištáľový glóbus na 43. MFF Karlovy Vary v roku 2008.   Foto © archív

Súvisiace články