Rýchli a zbesilí dobyli kiná v štýle letného blockbusteru

6.4.2009|Webnoviny|
Rýchli a zbesilí dobyli kiná v štýle letného blockbusteru BRATISLAVA 6. apríla (WEBNOVINY) - Akčný film Rýchli a zbesilí v réžii Justina Lina po úspešnom piatkovom štarte potvrdil očakávania a bezkonkurenčne ovládol víkendový rebríček návštevnosti severoamerických kín s najvyššími tržbami roka. Počas debutového víkendu si štvrtý film úspešnej akčnej série na svoje konto pripísal 72,5 milióna amerických dolárov (asi 54,013 milióna eur), čo predstavuje najlepší štart tohto roka, keďže bez problémov prekonal 59,3 milióna dolárov (asi 44,179 milióna eur) minulotýždňovej jednotky. Animovaný film Monštrá vs. Votrelci, ktorý si tohtoročný rekord udržal len týždeň, klesol s tržbami vo výške 33,5 milióna dolárov (asi 24,958 milióna eur) na druhú priečku. Jeho celkové tržby po desiatich dňoch v kinách dosiahli 105,7 milióna dolárov (asi 78,747 milióna eur).

Z dvojky na tretiu priečku rebríčka návštevnosti severoamerických kín klesol horor The Haunting in Connecticut s tržbami 9,6 milióna dolárov (asi 7,152 milióna eur). Rovnako o jedno miesto si pohoršil mysteriózny triler Knowing s tržbami vo výške 8,1 milióna dolárov (asi 6,035 milióna eur) na štvorke a romantická komédia I Love You, Man s tržbami vo výške 7,9 milióna dolárov (asi 5,886 milióna €), ktorá uzatvára prvú päťku. Šieste miesto patrí druhej najúspešnejšej novinke - komédii Adventureland, ktorej debutové tržby dosiahli šesť miliónov dolárov (asi 4,47 milióna eur).

Už v piatok sa pritom tržby z premietania snímky Rýchli a zbesilí v 3 462 severoamerických kinách vyšplhali na 30,3 milióna amerických dolárov (asi 22,574 milióna eur). Film si na svoje konto pripísal aj rekord za najlepší aprílový debut, keď ľahko prekonal 42,2 milióna dolárov komédie Kurz sebaovládania z roku 2003. Rýchli a zbesilí podľa spoločnosti Media By Numbers predviedli premiéru typickú pre letné kasové trháky. Hollywood totiž svoju najaktívnejšiu sezónu každý rok predlžuje a typicky letné snímky premiérujú skôr. "Je leto v apríli. Videli sme letnú sezónu natiahnutú od Memorial Day do Labor Day, potom od 1. mája do Labor Day. Teraz s Rýchlymi a zbesilými môže leto začínať v apríli," komentoval situáciu prezident spoločnosti Media By Numbers Paul Dergarabedian. Memorial Day, kedy si Američania pripomínajú svojich padlých vojakov, býva vždy v posledný májový pondelok, zatiaľ čo Labor Day pripadá na prvý septembrový pondelok.

Snímka, ktorú uviedli do kín na celom svete so sloganom "Nový model. Pôvodné súčiastky", na filmové plátna vracia štvoricu hrdinov z prvého filmu - Vin Diesel si na žiadosť fanúšikov znovu zahral Dominica Toretta, Paul Walker sa vrátil ako Brian O'Conner, Michelle Rodriguez ako Letty a Jordana Brewster ako Dominicova sestra Mia. Ich návrat sa spoločnosti Universal oplatil, keďže si pripísali aj ďalších vyše 30,1 milióna dolárov (asi 22,425 milióna eur) z kín v 32 krajinách sveta.

Film Rýchlo a zbesilo sa stal v roku 2001 prekvapivým hitom, so snímkou Rýchlo a zbesilo 2 (2003), v ktorej hral už len Walker, ale séria začala upadať. Tretia časť Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda (2006), ktorá priniesla úplne nové herecké obsadenie, za celé obdobie premietania v USA utŕžila len 62,5 milióna dolárov. V záverečnej scéne snímky sa ale objavil Vin Diesel a rozprúdil debaty o možnom znovuoživení série a návrate starého hereckého obsadenia. Podľa vedúcej distribúcie Universalu Nikki Rocco, bola pre filmových divákov prvým dôvodom, prečo vidieť film "akcia, potom preteky áut a potom Vin Diesel."

Rýchli a zbesilí pomohli Hollywoodu k ďalšiemu úspešnému víkendu, keď celkové tržby kín dosiahli 160 miliónov dolárov (asi 119,2 milióna eur), čo je o 68 percent viac, ako počas rovnakého víkendu minulého roka. Od začiatku roka sa tržby kín vyšplhali na 2,57 miliardy dolárov (asi 1,915 miliardy eur), čo je o 14,5 percenta viac ako v rovnakom období minulého roka. Po zohľadnení vyšších cien vstupného, je návštevnosť kín v tomto roku vyššia o 12,8 percenta.  

Súvisiace články

Rýchli a zbesilí  (Fast & Furious)

Rýchli a zbesilí (Fast & Furious)

Po neúspešnom pokuse presunúť nelegálne preteky do Tokia, sa režisér Justin Lin rozhodol vsadiť na istotu. Scenárista  Chris Morgan...